Dostupni linkovi

Dvojica mladića dobitnici nagrada “Luka Ritz"


Roditelji ubijenog Luke Ritza dodjeljuju nagradu Stjepanu Mrganiću, 16. studeni 2011.
Jedan četrnaestogodišnjak i jedan devetnaestogodišnjak dobitnici su ovogodišnjih nagrada “Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost” i jednogodišnjih stipendija.

Na spomen maturanta Luke Ritza, kojeg su ulični nasilnici nasmrt pretukli 2008. godine u Zagrebu, zagrebačka Gradska skupština svake godine dodjeljuje nagradu nazvanu po njemu mladim ljudima koji su se istakli u promicanju tolerancije i života bez nasilja.

Tragična smrt maturanta Luke Ritza jedne ljetne noći prije tri godine probudila je svijest da se ulično nasilje više ne može tolerirati, a nagrade “Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost” tek su dio toga.

“Iskušenja našeg društva, naše škole, našeg odgoja započela su činom nasilja u kojem je stradao Luka Ritz,” rekao je na dodjeli ovogodišnjih nagrada predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem.

“Činom koji se nikako nije smio dogoditi, ali – s druge strane – činom iz kojeg je izrastao Luka kao lik naše savjesti i obećanja da tako nešto ni mladi ni oni koji se brinu o njihovom odgoju i obrazovanju više ne smiju dopustiti”, poručio je on.
Dobitnik nagrade Luka Ritz Dominik Bartolović sa sestrom Nives, 16. studeni 2011.
Dobitnik nagrade Luka Ritz Dominik Bartolović sa sestrom Nives, 16. studeni 2011.

A ovogodišnji dobitnici nagrade Stjepan Mrganić i Dominik Bartolović doista nisu prosječni mladići. Četrnaestogodišnji Stjepan jedan od najboljih, najaktivnijih i najdarovitijih učenika svoje škole u mnogobrojnim projektima prevencije i suzbijanja nasilja te humanitarnim aktivnostima. Osobito se istaknuo literarnim i fotografskim stvaralaštvom i dobio je prvu nagradu Gradskog društva Crvenog križa za najbolji esej o toleranciji. Njegov motiv?

“Sam sebe tjeram i pokušavam se truditi da sa svojim fotografijama napravim neku razliku i da potaknem ljude na razmišljanje”, kaže Mrganić.

Brucoš zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva Dominik Bartolović je – kako stoji u obrazloženju nagrade - unatoč krajnje nepovoljnim životnim i socijalnim uvjetima pokazao iznimnu jakost, zrelost i odgovornost i otkako je postao punoljetan - skrbnik je svojoj mlađoj polusestri.

Nastojeći sebi i polusestri osigurati bolje životne uvjete honorarno radi kao trener u sportskom klubu "Trenk" i sva stečena znanja, vještine i iskustva prenosi na osobe raznih uzrasta uz jasnu poruku da se – kako kaže - "maknu s ulice i svoje frustracije usmjere na boksačku vreću".

“Vjerujem da postoji alternativa nasilju, da to nije jedini način. Poruka je – da se trebamo boriti protiv nasilja. Ja sam inače sportaš, pa to radim kroz sport. Kako tko – Stjepan voli stvaralaštvo, dakle – svatko mora naći svoj put”, istaknuo je Bartolović.

"Za dobro djece koju odgajamo"

Njegova sestra Nives bila je izuzetno ponosna na brata.

“Mislim da ima curu, ali da mi neće reći. A prijatelji? On je dosta društvena osoba i svi ga vole”, priča ona.

Na pitanje jei li možda što naučila od njega, Nives odgovara:
Suzana Ritz, majka ubijenog Luke na dodjeli nagrade, 16. studeni 2011.
Suzana Ritz, majka ubijenog Luke na dodjeli nagrade, 16. studeni 2011.

“Cijelo moje ponašanje je skoro kao njegova preslika, samo što sam ja žensko pa je to malo drugačije.”

“Manjka pozitivnih primjera i uzora, i to je jedan od ciljeva ove nagrade,” kaže Suzana Ritz, majka ubijenog Luke i - otada – aktivistica protiv maloljetničkog nasilja.

“Jer, nsu sva djeca u problemima odrastanja nasilna. Ima puno, puno više pozitivnih vrijednosti, ali malo se o njima govori. Naravno, treba govoriti o nasilju i skretati na njega pozornost, ali treba i naći neku ravnotežu i prikazivati ipak i ovakve mlade, koji zaista zaslužuju pozornost!” smatra Suzana Ritz.

Grad Zagreb za prevenciju nasilja i ovisnosti među mladima izdvaja godišnje oko milijun eura.

“Novaca nikada dovoljno, ali problem je i u zakonodavstvu, u kojem se prvo govori o pravima, a tek onda o obvezama,” kaže za RSE pomoćnica pročelnika za odgoj i obrazovanje u zagrebačkom Gradskom poglavarstvu Božica Šimleša.

“Kada roditelji shvate da u svakoj školi mogu biti suradnici, a škole ih pozivaju na suradnju, a ne tek kritizeri svega i svačega, čak neutemeljeno, onda će nam svima biti bolje! Prema tome, malo više suradnje, razumijevanja i tolerancije između nas sviju za dobro ove djece koju odgajamo za sutra”, poručio je Šimleša.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG