Dostupni linkovi

Dva desetljeća traganja: Identificirano još šest žrtava


Obitelj Pere Grošete
Obitelj Pere Grošete
U Zagrebu je u srijedu identificirano šest osoba hrvatske nacionalnosti stradalih u ratu u Hrvatskoj 1991. Resorni ministar Predrag Matić kazao je kako pomaka u suradnji sa Srbijom u traženju nestalih ima, ali da nisu onakvi kakve Hrvatska očekuje. Hrvatske vlasti tragaju za još 1678 osoba nestalih u ratu u Hrvatskoj 1991 – 1995 godine.

Obitelji 6 osoba hrvatske nacionalnosti nestalih tijekom rata u Hrvatskoj 1991. godine identificirali su njihove posmrtne ostatke u Zavodu za sudsku medicinu i patologiju zagrebačkog Medicinskog fakulteta. Od šest identificiranih žrtava, četiri su hrvatski branitelji, a dvije civili.

Posmrtni ostaci dviju osoba ekshumirani su na području Osječko-baranjske županije, jedne osobe na području Dubrovačko-neretvanske županije, dviju osoba na području Bosne i Hercegovine te jedne osobe s područja Republike Srbije, preciznije iz neoznačenog groba u Šidu.

„Za vas je gotova potraga koja je trajala 20 godina,“ kazao je obiteljima resorni ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić. On je pozitivno ocijenio suradnju sa Bosnom i Hercegovinom i Srbijom, a suradnju Srbije ocijenio je ovako:

„Naravno – pomaka ima, ali nisu onakvi kakve bismo mi željeli. Mislim da možemo i više, jer ova brojka koja je danas smanjena i dalje je jako velika, za obitelji i još veća, i nećemo se smiriti dok ne pronađemo i posljednju nestalu osobu.“
Predrag Matić
Predrag Matić

Nakon ove provedene identifikacije, Uprava za zatočene i nestale Ministarstva branitelja još uvijek traži 1678 nestalih osoba, od kojih su 947 osobe nestale 1991/92. godine, dakle pretežno etnički Hrvati, dok su 731 osobe nestale 1995. godine, dakle pretežno etnički Srbi.

Jedna je osoba pronađena u neobilježenom grobu u Baranji, jedna je identificirana osoba pokopana na Novom vukovarskom groblju, a jedna je sa područja Slanog pored Dubrovnika.

„Ja sam Andro Grošeta. Moj otac Pero – on je nestao u Slanom 1991. godine i sada se potvrdilo da su to njegovi ostaci. On je bio star 83 godine. Uzrok smrti se ne zna.“

Marija Ćorić identificirala je svoju majku Anku Josipović, ubijenu 1991. godine u Baćinu nedaleko Hrvatske Dubice. Anka Josipović jedna je od 75 stradalih hrvatskih civila iz općine Hrvatska Dubica, starih od 2 do 102 godine, od kojih je većina ubijena 21. listopada 1991. godine, za što još nikome nije suđeno.

„Nitko ništa ne zna,“ kaže za RSE Marija Ćorić.

„Nitko nije kažnjen niti itko zna o ičemu – ni o nestalim civilima, ni o nestalim vojnicima. Svi ti kažu da su hranili moju mamu, donosili joj kruha, germe i svega – a nema je! To me najviše boli, kada mi onaj stariji čovjek kaže: a zašto je tvoja mama ostala, zašto nije otišla? Pa što je ti nisi spasio kada si joj bio dobar susjed?“

Ministar Matić je demantirao i pisanje katoličkog dvotjednika „Glas koncila“ kako je ekshumacija žrtava iz masovne grobnice nedaleko Otočca, koje su rujna 1946. bez suda likvidirale komunističke vlasti bilo obavljeno pod velom tajne i da je usmjereno na prikrivanje komunističkih zločina.

„Sve su se vlasti unazad 22 godine zaklinjale da će rasvijetliti zločine totalitarnih sustava za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata, a koji su njihovi rezultati?“

„Da ih ne tražite, mogu vam ja reći. Rezultati su gotovo ravni nuli. Ovo ministarstvo i ova Vlada je napravilo sto puta više nego što su oni učinili za 22 godine. Oni su politizirali, a mi radimo i smatramo da je to humanitarno pitanje. Evo, do konca godine otkrit ćemo i prvo spomen-obilježje žrtvama totalitarnih režima.“

Iako proračun za sljedeću godinu ima velike rezove, novac za nastavak intenzivnog procesa identifikacija je osiguran, kazao je ministar Matić.

„Imamo osigurana sredstva. To su aktivnosti Ministarstva branitelja za koje sredstva nikada nisu niti će biti upitna. Tako je bilo sa prethodnim vladama, tako je sa ovom i – siguran sam – i sa svakom budućom, jer najozbiljnija posljedica Domovinskog rata su upravo nestali, i za to će uvijek biti sredstava“, istaknuo je Matić.
XS
SM
MD
LG