Dostupni linkovi

Dužnici u švajcarcima najavili protest u Novom Sadu


Korisnici kredita Stojan Polić i Mirjana Uzelac
Korisnici kredita Stojan Polić i Mirjana Uzelac

Problem dužnika u švajcarskim francima u Srbiji još uvek nije rešen. Procena nevladinih organizacija je da je lošim kreditnim rešenjima ugroženo više od 100 hiljada građana. Grupa njih u subotu organizuje protest u centru Novog Sada.

U okviru akcije "Švajcarski kamp" korisnici kredita indeksiranih u švajcarskim francima postaviće svoje šatore u centru Novog Sada. Oni će na taj način poručiti državi da ona mora da štiti svoje građane a ne krupni kapital banaka, kaže organizatorka skupa Marijana Uzelac.

"Ja imam kredit u švajcarcima. Kada sam 2006. uzela kredit moja mesečna rata bila je oko 14 hiljada, danas moje mesečne obaveze su skoro 36 hiljada dinara. Uz ovaj iznos treba dodati još mesečne troškove održavanja stana, to je oko 20 hiljada. Ja da nisam zdrava, kao samohrana majka, ostala bih na ulici", objašnjava ona.

"Postavićemo kamp u centru grada, u kom će svoj šator imati klijenti svake banke koja je odobravala kredite u francima i koji će simbolizovati smeštaj za naše porodice, ukoliko ostanemo bez svojih domova. Želimo da taj dan mirno i dostojanstveno ukažemo javnosti na problem sa kojim se suočavamo. Rate stambenih kredita u švajcarcima od trenutka podizanja do danas povećale se 2,5 puta“, navode u Udruženju "Efektiva".

Na skup su pozvani i predstavnici banaka kao i Narodna banka Srbije. Prema podacima Udruženja "Efektiva", U Srbiji je trenutno 21 hiljada spornih kredita u švajcarskim francima. Oni zbog jačanja strane valute jedva ili nikako ne uspevaju da pokriju svoje mesečne obaveze prema bankama.

Prema odluci Narodne banke Srbije banke klijentima mogu da ponude četiri modela za rešavanje ovog problema. Dva uključuju konverziju zajma u evro-kredit, a dva sniženje kamatne stope, odnosno mesečne rate. Međutim, korisnici kredita nisu zadovoljni. Kako oni tvrde mali broj građana prihvata ova rešenja, jer ona samo pogoršavaju položaj korisnika.

XS
SM
MD
LG