Dostupni linkovi

Ostaci pradavnog slona u Duvanjskom polju?


Pronađeni fosilni ostaci u Duvanjskom polju, foto: Željka Mihaljević
Pronađeni fosilni ostaci u Duvanjskom polju, foto: Željka Mihaljević
U Duvanjskom polju, sasvim slučajno, tragajući za mineralima kojima ovaj kraj obiluje, Tomislavgrađanin Vinko Ljubas zv. Jablanica pronašao je fosilne ostatke životinje za koju se pretpostavlja da je predak današnjoj vrsti slona.

Zbog naknadnih znanstvenih istraživanja Vinko ne želi otkrivati lokalitet jer će, kako je kazao, struka reći svoje i želi očuvati područje od devastacije.

Ono što je sasvim sigurno je to da je Ljubas ovih dana najtraženija osoba u svom gradu. Mobitel zvoni bez prekida, poznanici, novinari, struka, svi žele doznati nešto više.

Premda se nećkao, ipak je, pored manjih fragmenata koje nam je donio na uvid, otišao s nama do mjesta na kojemu, skriven od pogleda, drži svoj dragocjeni nalaz. Riječ o tri poveća zuba sa dva reda tupih šiljaka:

„Pronašao sam ove komade koji su bili vrlo neobični. Imao sam osjećaj da su organskog porijekla i malo više tragajući na tom jednom lokalitetu, pronašao sam još sličnih uzoraka. Mislio sam da je to vrijedno pažnje i konsultirao sam se sa prijateljima. Da li smo na tragu nečega senzacionalog, da li je senzacionalno? Struka neka kaže da li je to to“, kaže Vinko.

Očekuje se nalaz paleontologa

Uz njega su i dvojica Duvnjaka, Denis Radoš, mr. geografije, asistent na Odjelu za geografiju Sveučilišta u Zadru, i Stipan Dilber, mr. arheologije koji radi u muzeju u Zadru. Tvrde da se najvjerojatnije radi o pretku slona:

„U prvi tren nismo bili sigurni o čemu se radi. Prvo smo pomislili da je možda sigovina ili nešto anorganskog podrijetla, međutim kada smo usporedili ova tri zuba koja smo imali, primijetili smo određenu pravilnost, raspored ovih šiljaka. U razgovoru sa našim kolegama čini se da se radi o mastodontu, jednom pretku slona koji je živio na ovim područjima.“

„Poslali smo slike kolegama paleontolozima koji su nam potvrdili naše sumnje da se radi o nekoj vrsti mastodonta. Mi smo prije mislili da je zub od mamuta. Oni su nam potvrdili da je to mastodont, da je još stariji pod mamuta.“


Konačni sud o ovom nalazu dat će ipak paleontolozi, a ako znanost potvrdi da je riječ doista o ostacima drevnoga slona, ne isključuje se ni dolazak stručnjaka za paleontologiju iz Europske unije i Amerike, koji za ovakvim fosilnim ostacima tragaju na svim kontinentima.

Otkriće će biti od ključne važnosti za znanstvenu rekonstrukciju života u ovom dijelu jugoistočne Europe od prije 15 i više milijuna godina.
XS
SM
MD
LG