Dostupni linkovi

Nalogodavci ubistva Duška Jovanovića i dalje nepoznati


Duško Jovanović, arhivska fotografija
Duško Jovanović, arhivska fotografija
U četvrtak je obilježeno šest godina od ubistva direktora i glavnog urednika podgoričkog lista Dan, Duška Jovanovića, koji je prvi ubijeni novinar u Crnoj Gori. Za to djelo osuđen je samo jedan čovjek, iako se i u optužnici navodi da je ubistvo počinilo više osoba. Mogući nalogodavci i motivi za ovaj zločin ostali su nepoznati.

Šest godina nakon ubistva Duška Jovanovića, prvog čovjeka podgoričkog Dana, o tom zločinu ne zna se gotovo ništa više od onoga što je utvrđeno u prvim danima istrage. Za taj zločin osuđen je jedino Podgoričanin Damir Mandić. On je u prvostepenom postupku oslobođen usljed nedostatka dokaza, da bi u ponovljenom sudskom procesu bio osuđen na 30 godina zatvora. Apelacioni sud je tu kaznu snizio na 18 godina a ovih dana očekuje se konačna odluka Vrhovnog suda.

Osuđeni za ubistvo Damir Mandić
Iako su policijski funckioneri još u prvim danima istrage kao Mandićeve saizvršioce javno prozvali Beranca Vuka Vulevića, koji danas nije dostupan organima gonjenja i Baranina Armima Mušu Osmanagića. Protiv njih ni nakon toliko vremena nijesu podignute krivične prijave.

Direktor Uprave polciije Veselin Veljović i pored toga tvrdi da ova istraga nije zatvorena:

,,Naravno, kao što sam rekao u nekoliko ranijih situacija, policija na tom slučaju i dalje radi. Imamo određena operativna saznanja, određene informacije, određene podatke, koji su za nas značajni ali su oni samo za nivo policijskih saznanja i informacija. Oni kao takvi ne mogu poslužiti u ovoj fazi procesuiranja novih lica, ali su oni za nas sa apsolutnim stepenom tačnosti, važnosti i pouzdanosti i mi sa policijskog aspekta imamo taj slučaj vrlo jasan i vrlo dobro pozicioniran sa činjenicom da kada je policijsko saznanje o tom slučaju, mi nemamo tajni u tom predmetu. U ovoj fazi, rekao sam, ne možemo ga procesuirati za ostala lica za koja postoji osnov sumnje da su saučestvovali u tom gnusnom i teškom zločinu."


Zastupnik porodice ubijenog Jovanovića, advokat Budimir Darmanović, kaže da ne vjeruje u spremnost države da do kraj rasvijetli ovaj zločin:

,,Kao punomoćnik porodice Jovanović, na osnovu svega što je urađeno u rasvjetljavanju ubistva Duška Jovanovića, jedino što mogu da izrazim nezadovoljstvo, jer postupak je jedino okončan protiv jednog lica, kao saizvršioca, a uopšte nije procesuiran protiv drugih lica. Da i ne govorimo o okončanju postupka iako je evidentno je da je, nakon svih dokaza, u ubistvu učestvovalo više lica. Imam utisak da je sve rađeno da se ništa ne uradi."


U redakciji Dana kažu da trenutno strahuju i za ishod procesa protiv jedinog osuđenog Damira Mandića. U ovoj situaciji, kaže Mladen Milutinović, direktor ovog lista, teško je povjerovati da se vodi neka temeljna istraga koja bi trebalo da da odgovori na niz pitanja:

,,Kada je takvo stanje stvari, onda stvarno moramo biti zabrinuti za taj sudski postupak, odnosno koliko je država zaista spremna da ovakve slučajeve, koji su zaista, kao prvo najteži za porodicu i za neposredno njegovo okruženje, u ovom slučaju redakciju Dana i nas, lično. Zaista nas ovo teško pogađa i čini nesigurnim da će se nešto izvjesnije učiniti ili neki potez napraviti da se u ovom slučaju dođe do toga ko je naručio ovo ubistvo i ko je, pored Mandića, bio neposredni izvršilac."


Šest godina od ubistva Duška Jovanovića malo se toga zna. U maratonskim procesima protiv jedinog optuženog Damira Mandića isplivale su brojne nelogičnosti i kontroverze koje nikada nijesu razjašnjene.

Ni sudije koje su vodile te procese, i onaj u kome je Mandić oslobođen i onaj u kome je osuđen na maksmalnu zatvorsku kaznu, više ne rade u ovom sudu. Radovan Mandić i Lazar Aković sud su napustili sami, iako se u pravosudnim krugovima spekualisalo da im je taj poterz sugerisan iz vrha sudstva koji je bio nezdovoljan pojednim presudama ovih sudija.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG