Dostupni linkovi

Ubistvo Duška Jovanovića ostaje nerasvijetljeno?


Damir Mandić u zatvoru je više od tri godine, Foto: Savo Prelević
Damir Mandić u zatvoru je više od tri godine, Foto: Savo Prelević
U Crnoj Gori ne jenjavaju reakcije na odluku Apelacionog suda koji je Damiru Mandiću, jedinom osuđenom za ubistvo urednika "Dana" Duška Jovanovića, smanjio ranije izrečenu maksimalnu zatvorsku kaznu.

Komentarišući odluku Suda koji je preinačio presudu Damiru Mandiću za saučesništvo u ubistvu sa makismalnih 30 na 18 godina zatvora i odgovarajući na pitanje vjeruje li da je ovom odlukom stavljena tačka na taj slučaj Mandićev zastupnik Velibor Marković kaže da ne može da nagađa. Osvrćući se na odluku Apelacionog suda Marković podsjeća da još nije primio pismeni otpravak presude, te da još nije odlučio da li će izjavljivati vanredno pravno sredstvo:

"Po zakonu postoji mogućnost više vanrednih pravnih sredstava, međutim, u ovom trenutku smatra da bi mogao da ide samo zahtjev za ispitivanje zakonitosti pravosnažne presude koji se podnosi u roku od mjesec dana i o kojem odlučuje Vrhovni sud Crne Gore. Takođe bi mogla da postoji mogućnost i za podnošenje inicijative, odnosno molbe vrhovnom državnom tužiocu za podizanje zahtjeva za zaštitu zakonitosti. Međutim, u odnosu na tu molbu ja sam skeptičan, s obzirom da je tužilac suprotna strana kojoj je bilo u interesu da Mandić bude oglašen krivim. S obzirom da je okrivljeni gonjen od strane državnog tužioca lično sumnjam da će oni osporavati tu odluku, jer su to vrlo rijetke situacije, posebno u današnje vrijeme da se to čini."


Dok advokat Marković kaže da ima mogućnost žalbe, iz Apelacionog suda poručuju da je presuda konačna. Predsjednik tog suda Vukoman Golubović je juče izjavio da se na izrečenu presudu ne može uložiti nova žalba o kojoj bi raspravljao Vrhovni sud jer nije, kako je objašnjeno, izrečena najteža zatvorska kazna.

Mandić je, podsjetimo, optužen da je sa drugim neidentifikovanim osobama u maju 2004. godine likvidirao Duška Jovanovića na pragu njegove podgoričke redakcije. Vijeće sudije Radovana Mandića Damira Mandića je dvije godine nakon podizanja optužnice Mandiću izreklo oslobađajuću presudu koju je Apelacioni sud ukinuo i naložio novo suđenje. U ponovnom postuku Damir Mandić je u aprilu ove godine od strane Vijeća sudije Lazara Akovića proglašen krivim i osuđen na trideset godina zatvora.

Duško Jovanović ustrijeljen je 28. maja 2004. ispred sjedišta svog lista "Dan"
SAUČESNICI I NALOGODAVCI OSTAJU NEPOZNATI

Sada je ta kazna smanjena na osamnaest godina, a pošto je Mandiću istovremeno suđeno i za otmicu Miodraga Nikolića izrečena mu je jedinstvena kazna zatvora od 19 godina. Iako je optužnica Mandića teretila da je ubistvo počinila sa još dva saizvršioca njihov identitet nikada nije utvrđen, mada je policija za to djelo javno sumnjičila Beranca Vuka Vulevića i Baranina Armina Mušu Osmanagića protiv koji nijesu podignute krivične prijave. Moguće nalogodavce niko ne pominje.

Zastupnik porodice Jovanović, advokat Budimir Darmanović, kaže da se boji da će ovaj zločin ostati nerasvijetljen do kraja:

"Kao punomoćnik porodice Jovanovć nadam se da će država smoći snage da nastavi sa ovim postupkom u dijelu rasvijetljavanja ovog zločina, međutim, kako se postupak do sada odvijao, gdje je više od pet godina prošlo od ubistva Duška Jovanovića, samo okončan postupak protiv jednog lica, zaista sam malo i skeptik da će se sa ovim postupkom stati jer postoji maksima da uvijek vrijeme ide u korist okrivljenih, odnosno onih koji su izvršili zločin."


I supruga pokojnog urednika "Dana" Slavica Jovanović je podgoričkim "Vijestima" kazala da je ova presuda ohrabrujuća, ali i da je potpuno beznačajna ako se ostane samo na njoj.

Damir Mandić je u zatvoru preko tri godine. Bivše sudije Višeg suda Radovan Mandić i Lazar Aković, od kojih je Mandiću prvi izrekao oslobađajuću, a drugi maksimalnu zatvorsku kaznu, napustili su sud, a obje ostavke pratila je sumnja da su to učinili pod pritiskom vrha sudske vlasti.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG