Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ubistvo Jovanovića pet godina nerasvijetljeno


Duško Jovanović, Foto: Savo Prelević

Pet je godina od ubistva urednika lista "Dan" Duška Jovanovića. Iako ni tužilaštvo ne spori da je u ubistvu učestvovalo više osoba, u zatvoru je samo jedan saizvršilac. Motiv i moguće nalogodavce niko i ne pominje.

Podgorički karatista Damir Mandić nedavno je u ponovljenom postupku osuđen na maksimalnih 30 godina zatvora kao saizvršilac u ubistvu urednika "Dana" Duška Jovanovića koji je 27. maja 2004. godine izrešetan na pragu svoje podgoričke redakcije. U tom sudskom postupku nije utvrđeno ko su bili ostali saizvršioci koji se u optužnici vode kao nepoznate osobe niti je odgonetnut motiv za Jovanovićevo ubistvo.

Da li je zločinački plan sklopljen u glavama direktnih izvršilaca ili su oni samo radili po nečijem nalogu takođe nije rasvijetljeno? Miodrag Jovanović, brat ubijenog urednika "Dana", kaže da porodica nije zadovoljna učinjenim niti slučaj može smatrati zaključenim u ovoj fazi:

"Mi se samo nadamo da sa tim okončanjem procesa neće biti zadovoljna ni Evropa. Zapravo, u to smo potpuno sigurni. Hoćemo da vjerujemo da ni oni koji treba ovaj zločin da razriješe do kraja, a koji odavno znaju kako se sve to dogodilo, da će sa petogodišnjih riječi preći na djelo. Sigurni smo da oni znaju ko je ubio moga brata. Čudno je da se motiv ubistva samo jednom pominje. Treći dan od ubistva pominje se koristoljublje, ako je koristoljublje, željeli bi da znamo da se konačno kreće ka tome ko je imao najviše koristi od njegovoga ubistva."


Damir Mandić, Foto: Savo Prelević
Supruga Duška Jovanovića Slavica, koja ima različitu predstavu o pozadini ubistva od ostatka njegove familije, vjeruje da u ovom momentu kompletna istina može biti utvrđena samo ako jedini osuđeni Damir Mandić odluči da progovori.

"Ostaje da vidimo da li će Damir Mandić pristati da leži u zatvoru 30 godina zbog svojih navodnih drugova ili će umjesto ćutanja izabrati da govori izbor je samo njegov
", kazala je za današnje podgoričke "Vijesti" Slavica Jovanović.

Osim Mandića, policijski funkcioneri su za ubistvo Duška Jovanovića u prvim danima istrage javno optužili i njegovog prijatelja Beranca Vuka Vulevića i bliskog rođaka Armina Mušu Osmanagića iz Bara protiv kojih, uslijed nedostatka dokaza, nikada nijesu podignute krivične prijave. Advokat Damira Mandića Željko Jočić danas nije želio da govori na tu temu niti da daje izjave povodom pete godišnjice Jovanovićevog ubistva. Pravni zastupnik porodice Jovanović Budimir Darmanović kaže da od nadležnih organa očekuje da sa presudom Damiru Mandiću neće staviti tačku na ovaj slučaj koji, kaže Darmanović, mora biti rasvijetljen do kraja:

"Da se utvrde kako svi učesnici u ovom zločinu tako i nalogodavci. Činjenica je da je presuda protiv jednog lica donešena, koja nije konačna, ali očekujem prevashodno od policije i tužilaštva da inicira postupak protiv svih učesnika u ovom zločinu. To je ono što očekujem ne samo ja nego prevashodno porodica pokojnog Duška Jovanovića."


Na tome insistira i direktor i glavni i odgovorni urednik "Dana" Mladen Milutinović:

"Mi kao ljudi i kao redakcija u svakom slučaju očekujemo da se postupak otkrivanja svih učesnika u ovom monstruoznom zločinu apsolutno nastavi i da se završi do kraja. Jedan potez u tom pravcu nešto svakako znači, ali je to za nas praktično samo početak gdje bi država trebalo apsolutno da se do kraja i iskreno založi da se svi učesnici u ovom monstruoznom zločinu otkriju i izvedu pred lice pravde."
  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG