Dostupni linkovi

U vrijeme kada Vlada Federacije Bosne i Hercegovine pregovara o novom kreditnom zaduženju, kada je minimalac od 400 maraka (200 eura) proglašen "društveno opasnim", u Službenom listu objavljena je informacija o usvajanju uredbe o povećanju naknada za odvojeni život ministara i savjetnika u Vladi.

Ošto su reagovali i sindikat i nevladin sektor zatraživši da se sporna uredba povuče. Ali, nije to jedini autogol Vlade premijera Fadila Novalića.

Radnici štrajkuju glađu, jer nemaju plate, niti uslova za penziju.

"O ministrima i aktuelnoj Vladi ne treba trošiti riječi, to znaju i vrapci na grani. Mi smo za njih samo brojke ili drvca šibice", kaže jedan radnik.

Penzioneri tvrde da umiru na rate.

"Na rubu gladi, užas i strava", navodi jedan penzioner, a drugi dodaje: "Za mene je fening kao planina Prenj".

Skoro pola stanovništa Bosne i Hercegovine živi na granici siromaštva, a čak 600.000 ljudi je ispod te linije, što znači da preživljava s manje od 235 maraka (117 eura) mjesečno. Ali, novca ima za izabrane zvaničnike.

Vlada Federacije BiH je "ispod žita" povećala naknade za odvojeni život sa jedne na 250 odnosno 300 maraka. To je ista Vlada koja je zatezala s potpisivanjem Opšteg kolektivnog ugovora zbog predloženog minimalca, kaže Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti.

"Ovakva odluka je, pogotovo s obzirom na one izjave premijera vezane za drastično i društveno opasnu visinu minimalne plate od 406 maraka, prije svega licemjerna, a onda se graniči sa nekim najnižim pragom tolerancije svakog građanina i svakog radnika ove zemlje. Znači, apsurdno je da u ovakvom momentu, kad se dovodi u pitanje ta minimalna plata koja u principu nije dostatna ni za minimum troškova života – ona se dovodi u pitanje, a istovremeno imate takve odluke koje se provode tajno i onako daleko od javnosti", navodi Beširović.

Na tumačenje iz Vlade kako je naknada za odvojeni život zakonsko pravo, sociolog Srđan Vukadinović kaže "da je zakon jedno, a život nešto drugo".

Srđan Vukadinović
Srđan Vukadinović

"Život kreira zakone, a ne neke natprirodne sile, neke fantomske sile. Prema tome, zakon se mora prilagođavati onome što je život, a život je da radnici ostaju bez posla, da su penzioneri sve nesigurniji za svoju budućnost, a mladi potpuno neizvjesni šta će biti sa njihovom budućnošću sutra, kad jedan postupak, zapravo, pokazuje da je riječ o jednoj potpuno neempatičnoj i do kraja beskrupuloznoj vlasti – ne eliti, jer elita sigurno nisu – nego jednoj vlasti koja je uzurpirala pozicije koje ima. Pokazuje to i dalje da aktuelne vlasti simuliraju sve promjene i uvijek naprave njihovu inverziju", kaže Vukadinović, te dodaje:

"Jedan od osnovnih zahtjeva i stavova u predizbornim kampanjama i postizbornom periodu upravo je bilo smanjenje nekih beneficija i plata koje imaju visoki bilo federalni, odnosno entitetski, bilo državni dužnosnici, ali se na mnogo primjera vidi da je to sve simuliranje te promjene, sve je to samo prividno zalaganje za tako nešto, a u suštini se pravi neka inverzija".

Reagovala je i opoziciona Socijademokratska partija BiH, čiji je predsjednik Nermin Nikšić naknadu za odvojeni život nazvao nadoknadom za duševnu bol. Iznos za "odvojeni život" je u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, koju je predvodio SDP, iznosio je 1 marku ili pola eura a sada je doživjela povećanje od 300 posto.

Nermin Nikšić
Nermin Nikšić

"Mislim da je to još jedan dokaz socijalne neosjetljivosti. Činjenica je da ova Vlada kao da ne živi u realnosti. Mi smo ih pozvali da zaista pokažu svoju socijalnu osjetljivost, da, na isti način, kako nedjeljom na telefonskoj sjednici imenuju članove uprava, da tako na telefonskoj sjednici Uredbu o povećanju naknade za odvojeni život stave van snage. Tristo konvertibilnih maraka je malo manje od jedne prosječne penzije u Federaciji. Vrijeme je za ekonomske reforme u koje se ova Vlada stalno zaklinje a ovo sigurno nije reformski potez", kaže Nikšić.

Sociolog Vukadinović ističe da svi funkcioneri, prihvatanjem svoje pozicije, prihvataju i sve što ona donosi, pa i odvojeni život.

"Političke funkcije su danas u cijelom regionu najprofitabilnije, osim osnovne plate tu je i mnoštvo drugih beneficija, tu je i naknada za odvojenost od porodice koja se sada beskrupulozno povećava čak za 250 ili 300 puta", ocjenjuje Srđan Vukadinović.

Ovo je još jedan autogol Vlade premijera Fadila Novalića, među brojnim koji izazivaju ogorčenje građana.

Još se nije stišala bura oko premijerove analize kako su građani rastrošni jer prema spisku najčešće kupljenih artikala preovladava luksuz.

Fadil Novalić
Fadil Novalić

"Vjerujte, na prvom mjestu je bila kafa, na drugom cigare, na četvrtom pivo na osmom vino", konstatovao je Fadil Novalić.

Podsmijeh među onim kojim je poruka upućena.

"Čula sam da je rekao da građani najmanje kupuju ulje i brašno, pa ne može se živjeti od ulja i brašna", iskreno će jedna građanka.

Šta bi bio najbolji odgovor na činjenicu da su političari daleko od životnih problema onih koje predstavljaju.

"Kamo sreće da imamo tu moć da im s jedne strane damo povjerenje a s druge da ih skinemo, ako ne rade svoj posao kako treba", zaključuje psiholog Srđan Puhalo.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG