Dostupni linkovi

Dušan Petričić: Živimo u vremenu poražene etike


Sa dodjele nagrade Dušanu Petričiću
Sa dodjele nagrade Dušanu Petričiću

Dobitnik ovogodišnje novinarske nagrade za etiku i hrabrost "Dušan Bogavac" je ilustrator i karikaturista Dušan Petričić.

Petričić je rekao da njegove karikature imaju "autoterapijsko i terapijsko dejstvo" i da su nastale u zapitanosti "kako smo se našli u situaciji u kojoj se nalazimo u ovom društvu".

“Živimo u društvu sa toliko mnogo laži i obmana, i istovremeno u društvu i sa medijima sa toliko malo istine i hrabrosti”, rekao je Petričić.

U razgovoru za RSE Dušan Petričić kaže da je toliko toga na dnevnoj osnovi da je teško odabrati šta je najinspirativnije za njega kao karikaturistu.

RSE: Imate li utisak da je etika danas poražena?

Petričić: Imam. I jedino na ovakvim manifestacijama i kroz svoj rad, ali to je sada krajnje privatna stvar, održavam tu ideju da nije sasvim poražena i da još uvek treba boriti se.

RSE: A kako smo došli do toga?
Sa dodjele nagrade Dušanu Petričiću, foto: Vesna Anđić
Sa dodjele nagrade Dušanu Petričiću, foto: Vesna Anđić

Petričić: Ne znam, to je pitanje, što sam maločas rekao, koje ja sebi stalno ponavljam kako smo došli do ove situacije da se nađemo u društvu u kome ima toliko mnogo i lopovluka i laži i obmana i beščašća, a sa druge strane, imamo medije sa tako malo istine i hrabrosti, pre svega, da se nešto kaže. Tako da je to jako nezgodna komparacija.

RSE: Kada poredite ovo vreme sa nekim ranijim periodima, da li Vam je ovaj trenutak sada insirativniji za ono što radite?

Petričić: Nažalost, mi živimo već jako dugo, verovatno 25-30 godina, u situaciji koja je jako inspirativna. I nije se ništa suštinski menjalo očigledno. Čak i kada se posle 5. oktobra nešto dogodilo, izgleda da je i to bio samo privid i da materijala za rad novinara i satiričara i karikaturista ima stalno. Ja samo sanjam o vremenu kada ćemo živeti pod nekim okolnostima kada ne bude toliko materijala.

RSE: Šta Vam trenutno pruža najveću inspiraciju?

Petričić: Ako govorimo o društvu i o situacji koju ja pokrivam svojim karikaturama, toliko je toga na dnevnoj osnovi da je zaista teško odabrati šta je to najinspirativnije, ali ako govorimo o onoj drugoj oblasti kojom se ja bavim, a to je ilustracija za decu, nekako zahvaljujući tome, čini mi se, uspevam da privatno preživim i da sa zadovoljstvom radim na pravi način radeći knjige za decu, radeći za jednu publiku koja još nije svesna u šta će ući kad odraste.

Dušan Petričić je simbol kreativne i angažovane vertikale naše duhovnosti od Dositeja Obradovića, Jovana Sterije Popovića, Radoja Domanovića, Branislava Nušića, Stanislava Vinavera, Duška Radovića, Danila Kiša, navela je članica žirija i prošlogodišnja dobitnica ove nagrade Danica Vučinić.

XS
SM
MD
LG