Dostupni linkovi

Dušan Džamonja dobija muzej u Istri


Izložbena sala budućeg muzeja
Izložbena sala budućeg muzeja
U Zagrebu je potpisano pismo namjere o osnivanju Muzeja Džamonja. Veliki hrvatski kipar Dušan Džamonja koji je umro pred 4 godine dobit će u Vrsaru u Istri muzej u kojem će biti trajno izložene njegove skulpture, crteži i makete velikih projekata.

Istarska županija planira objekt sagraditi uz pomoć europskih fondova, a Džamonjina obitelj donira njegove radove vrijedne desetak milijuna eura.

Preko 360 najznačajnijih djela Dušana Džamonje vrijednih po slobodnoj procjeni desetak milijuna eura donacija je obitelji Džamonja kao njihov doprinos budućem Muzeju Džamonja u Vrsaru, istarskom gradiću u kojem je Džamonja još davne 1965. godine sagradio ljetnikovac i atelier i gdje je 1980. otvorio za javnost Park skulptura.

Zgrada muzeja koju je osmislio sam Džamonja imat će 3.000 kvadrata izložbenog prostora – na trećini tog prostora bit će izložena njegova zbirka, a ostali dio namijenjen je za izložbe, skupove, koncerte, promociju Istre i Hrvatske mnogo toga drugog.

Fedor Džamonja, Milan Bandić i Ivan Jakovčić nakon potpisivanja Pisma namjere, 5. veljače 2013.
Fedor Džamonja, Milan Bandić i Ivan Jakovčić nakon potpisivanja Pisma namjere, 5. veljače 2013.
“Ovaj projekt dolazi u pravo vrijeme pred hrvatski ulazak u Europsku uniju, kada sa ponosom možemo pokazati što imamo i otkud dolazimo,” kazao je na potpisivanju Džamonjin sin i nasljednik Fedor.

„Mislim da je ovo jedna vrlo lijepa i važna zbirka. Duško je cijeli život skupljao svoja najbolja djela, koja ljubomorno nikako nije htio prodavati i čuvao ih je upravo za jedan takav muzej. Uvijek je bila jedna pomutnja gdje napraviti njegov muzej – da li u Zagrebu ili u Vrsaru? Duško je cijeli život radio u Zagrebu, ali je četrdesetak godina bio prisutan u Istri i zapravo je svoja najveća djela tamo napravio“, kazao je Fedor.

Projekt izgradnje Muzeja Džamonja potpisan je u Atelieru Džamonja u središtu Zagreba, prostoru od tristotinjak kvadratnih metara kojeg je veliki kipar dobio od grada 2006. godine, i koji će ostati dio Muzeja Džamonja. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je kako je najponosniji kada potpisuje sudjelovanje grada u vrijednim kulturnim projektima.

„Svojim izložbama i nastupima u Europi i svijetu Dušan Džamonja je predstavljao ono najbolje što posjeduje grad Zagreb i moderna hrvatska kultura. Zbog svega toga Zagreb se ponosi svojim sugrađaninom, a sudjelovanje i participacija u izgradnji Muzeja Džamonja za grad Zagreb je pitanje časti i nacionalnog dostojanstva. Na taj način velikom umjetniku vraćamo dio moralnog i kulturnog duga“, naglasio je on.
Projekat budućeg muzeja u Vrsaru
Projekat budućeg muzeja u Vrsaru

Istarski župan Ivan Jakovčić najavio je da će Muzej Džamonja biti izgrađen i sredstvima Županije istarske, i grada Vrsara, ali i iz europskih fondova.

„Ovaj muzej će biti prvi prioritet u kulturnim projektima Istre koji će ići prema europskim fondovima i siguran sam da će Europa prepoznati ovaj sjajan projekt kao doprinos Hrvatske europskoj kulturnoj karti“, kazao je Jakovčić.

Džamonju se vrednuje kao vjerojatno najistaknutijeg hrvatskog kipara druge polovice 20. stoljeća. Učenik je Vanje Radauša, Frana Kršinića i Antuna Augustinčića, dobio je brojne nagrade i priznanja poput Rembrandtove nagrade, izlagao na čuvenom pariškom Place Vendôme, a njegove se skulpture nalaze u najeminentnijim muzejima svijeta - od Muzeja moderne umjetnosti (MOMA) u New Yorku i pariškog Muzeja moderne umjetnosti do londonske Tate Gallery.

Autor je i niza spomenika antifašističkoj borbi i žrtvama fašizma – od reljefa u Jasenovcu i spomenika na zagrebačkom groblju Mirogoj do spomenika na Kozari i spomenika ustanku naroda Moslavine u Podgariću.
XS
SM
MD
LG