Dostupni linkovi

'Ne krijem kontakte', kaže ambasador Srbije u SAD o fotografisanju sa Radoičićem


Marko Đurić, ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama, januar 2013.
Marko Đurić, ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama, januar 2013.

Marko Đurić, ambasador Srbije u Sjedinjenim Državama, izjavio je da nikada nije krio "niti se stideo javnih kontakata u okviru posla koji obavlja", komentarišući fotografiju na kojoj se nalazi u društvu sa Milanom Radoičićem, koji je preuzeo odgovornost za oružani napad u selu Banjska na Kosovo.

"Osim sa različitim srpskim predstavnicima, sastajao sam se mnogo puta, takođe u okviru posla koji obavljam, i sa brojnim albanskim liderima koji se od domaćeg i međunarodnog pravosuđa terete za neopisive ratne zločine protiv mog naroda", napisao je Đurić na društvenoj mreži X 10. marta.

Fotografija na kojoj su prikazani Đurić i Radoičić, bivši potpredsednik Srpske liste, najveće stranke Srba na Kosovu, objavljena je 9. marta na društvenoj mreži X.

Na fotografiji su prikazani zajedno u restoranu, a nije precizirano ko je, kada i gde fotografisao.

Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je sredinom februara povratak Đurića u Srbiju na, kako je tada napisao na Instagramu, "jednu od veoma važnih funkcija u zemlji". Zvanično, Đurić je i dalje na mestu ambasadora Srbije u SAD.

"Bio bih razočaran da povodom mog skorašnjeg povratka nije povedena negativna kampanja. Makar i prilično jadna. Nemam nameru da se pravdam Kurtiju (Albinu) i Svećlji (Xhelal Svecla) niti njihovim botovima i drugim zlonamernima za bilo šta", napisao je Đurić na društvenim mrežama.

Naoružana grupa Srba je 24. septembra 2023. godine u Banjskoj ubila kosovskog policajca Afrima Bunjakua. U razmeni vatre ubijena su i tri srpska napadača.

Kosovo za napad optužuje Srbiju, dok se zvanični Beograd protivi tom stavu. Kosovo insistira na uvođenju mera protiv Srbije, jer smatra da je u Banjskoj izvršen teroristički napad.

Radoičić koji je preuzeo odgovornost za napad proveo je u pritvoru u Beogradu samo jedan dan. Pušten je da se brani sa slobode uz uslov da ne napušta Srbiju i da ne sme da odlazi na Kosovo.

O toku postupka koji se protiv njega vodi u Srbiji, u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu su za Radio Slobodna Evropa (RSE) 8. februara rekli da se proverava iskaz osumnjičenog Radojičića.

XS
SM
MD
LG