Dostupni linkovi

Duple igre u odnosu prema Ukrajini


Zgrada Vlade Crne Gore
Iako su joj prevashodni cilj evropske i NATO integracije, zbog privlačenja ruskih investitora i ruskih turista, od sredine prošle decenije Crnoj Gori mnogi nerijetko tepaju “Ruska gubernija”. Da ima nešto u tome čućete u rekcijama građana Podgorice.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00
Direktan link


A službeno povodom krize u Ukraijini crnogorski državni zvaničnici izražavaju zabrinutost i pozivaju sve strane na poštovanje krovnih međunarodnih akata, intenziviranje dijaloga i iznalaženje mirnog rješenja. Procjena analitičara je da će rusku vojnu intervenciju presjeći socijalni i politički nemiri u samoj Rusiji.

Vlada Crne Gore je saopštila da podržava teritorijalni integritet Ukrajine i nada se da će se do rješenja doći mirnim putem kroz dijalog uz konstruktivnu saradnju svih zainteresovanih strana. Procjena analitičara je da će rusku vojnu intervenciju presjeći socijalni i politički nemiri u samoj Rusiji.

U saopštenju izdatom povodom krize u Ukrajini, Vlada Crne Gore je saopštila da se priključuje zaključcima Savjeta Evropske Unije o Ukrajini koji su donijeti u ponedeljak,a u kojima se između ostalog osuđuje kršenje ukrajinskog suvereniteta, poziva zvanična Moskva da povuče snage iz te zemlje i poziva na mirno rješavanje krize. Vlada Crne Gore snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, a u saopštenju se navodi da imajući u vidu tragična iskustva iz nedavne prošlosti prilikom raspada Jugoslavije, Crna Gora sa posebnim senzibilitetom, sa žaljenjem i zabrinutošću prati razvojsituacije u Ukrajini, u nadi da će se do rješenja doći mirnim i demokratskim putem, kroz unutrašnji dijalog i kontruktivnu saradnju svih zainteresovanih strana iadekvatnu podršku cijele međunarodne zajednice, prije svega UN-a i OEBS-a.

Izražavajući ozbiljnu zabrinutost zbog situacije u Ukraini predsjednik Parlamentarne skupštine OEBS-a i crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić pozvao jesve članice OEBS-a da poštuju principe i duh Helsinškog završnog akta. Pogrošanje situacije u Ukrajini ugrožava bezbjednost i mir u cijelom regionu, a svakougrožavanje suvereniteta države članice OEBS-a je kršenje nepovredivosti granica i teritorijalnog integriteta članica. Nepoštovanje ovih obaveza je neopravdano, rekao je Krivokapić pozivajući Rusiju i Ukrajinu da preduzmu hitne korake na smirivanju situacije.

Odgovarajući na pitanje kakav se epilog može očekivati i može li kriza u Ukrajini eskalirati, geopolitički analitičar general Blagoje Grahovac procjenjuje za Radio Slobodna Evropa da iako je već oružano intervenisala, Rusija će se braniti da nije intervenisala i prebaciti težište na samoopredjeljenje građana Krima i po osnovu referenduma imaće alibi da Krim proglasi samostalnost. Međutim, Grahovac očekuje da dugoročno Rusija neće postići trijumf jer će je presjeći nemiri u samoj Rusiji.

Blagoje Grahovac
Blagoje Grahovac
Rusija će na tome istrajavati i neko će pomisliti da je Rusija time postigla veliki cilj. U prvom momentu se tako može reći, da je postigla cilj ali dugoročno nije. Zašto? Zato što proces demokratizacije ide prema istoku i on je nezaustavljiv. To je zadesilo i Ukrajinu to će zadesiti i Rusiju i sve ovo što Rusija sada može smatrati trijumfalnim uspjehom obiće joj se o glavu jer će se po mojoj procjeni uskoro nemiri početi dešavati u samoj Rusiji i prvenstveno će socijalni razlozi biti uzrok kao i demokratizacija. Socijalni se ogledaju u izrazitoj disproporciji, od raskoši i glamura do bijede. I što se demokratizacije tiče, takođe je vidljiva velika disproporcija između onih koji uživaju sva prava i većine onih koji su uskraćeni za ona osnovna prava. Godinama upozoravam da će se na prostoru Ruske federacije dogoditi građanski rat, tu ja nemam dilemu.”

Blagoje Grahovac ne očekuje eskalaciju i stvaranje šireg oružanog sukoba, ali očekuje dugi zamrznuti konflikt:

“Sada se ukrajinski slučaj može smatrati kao dugoročni politički problem, iako će biti i oružanih čarki ali to neće eskalirati. Osim politički, to će biti demokratski problem, pravni problem i u neku ruku zamrznuti konflikt koji će trajati dugo.”

Na pitanje odnosa zemalja Balkana prema krizi u Ukrajini, odnosno da li postoji konfuzija u tom odnosu - Grahovac smatra da se radi o legitimisanju o postojanju duple igre u kojoj dio političkih subjekata na jednoj strani propagira evroatlantske integracije, a paralelno traje okupacija privrednih resursa ruskih oligarha:

“Sada se najbolje vidi ko se usuđuje da realno prosuđuje i saopštava svoje mišljenje, a ko se ne usuđuje. Znači, dupli igrači se ne usuđuju da bilo šta kažu. Ako smo se ikada pitali kada će doći situacija da klasifikujemo ko je ko na Balkanu to je sada u ovom slučaju. Nijesu zbunjeni nego imamo itekako privatno, intimno navijanje za Rusiju, a imamo na sreću i nekoliko političkih subjekata koji imaju hrabrosti da osude postupak Rusije prema Ukrajini.“

Među političkim partijama u Crnoj Gori uglavnom vlada uzdržanost povodom krize u Ukrajini. Vladajuća Demokratska partija socijalista se zadržava na stavu da rješenje treba tražiti mirnim putem, a kako objavljuju podgoričke „Vijesti“ SNP nije odgovarala na pitanja, dok u Demokratskom frontu smatraju da krizu treba riješiti novim izborima.

Socijaldemokratska partija se jedina založila otvoreno za puno poštovanje suvereniteta Ukrajine uz puno poštovanje međunarodnog prava.

Pogledajte komentare (3)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG