Dostupni linkovi

Američki general: Prijetnja od nasilnog ekstremizma nije nestala


General američke vojske Joseph Dunford, predsjedavajući Vojnog savjeta Ministarstva odbrade SAD-a.

Sigurnosna prijetnja koju predstavljaju grupe nasilnih ekstremista nije eliminisana uprkos nedavnoj promjeni fokusa Washingtona na prijetnje koje dolaze iz Kine, Rusije i Irana, upozorio je visoki vojni zvaničnik SAD-a.

General Joseph Dunford, predsjedavajući Vojnog savjeta Ministarstva odbrane SAD-a rekao je 16. oktobra na konferenciji u Washingtonu, na kojoj je prisustvovalo više od 80 internacionalnih šefova i predstavnika ministarstava odbrane, da će bilo kakvo labavljenje vojnog pritiska na grupe Al-Qaeda i "Islamska država Iraka i Levanta" (IDIL) samo osnažiti njihov uticaj i dati im vremena da pregrupišu.

Brojnost i nivo ozbiljnosti terorističkih napada koje su ove grupe izvele na Zapadu opao je posljednjih godina kao što se smanjila i kontrolisana teritorija u Iraku, Siriji, Afganistanu i drugim zemljama čije dijelove teritorije kontrolišu militanti.

Ali Dunford je rekao da društveni i politički uslovi koji su stvorili plodno tlo za savezništvo s takvim militantnim grupama nisu promijenjeni i da se ove grupe prilagođavaju gubitcima na bojnom polju tako što koriste internet i druge tehnologije kako bi sa svojih skrivenih lokacija inspirisali napade.

"Nije napravljen veliki pomak u imenovanju i identifikaciji osnovnih uslova koji dovode do nasilnog ekstremizma", rekao je general bez daljnjeg objašnjavanja.

"Možda je upravo opasnost od zadovoljstva postignutim naš najveći izazov", rekao je. "Pogrešno tumačenje našeg napretka i pogrešno tumačenje samog karaktere prijetnje može uzrokovati da političke vođe izgube pažnju koju su posvećivali nasilnom ekstremizmu zbog toga što su se okrenuli drugim neposrednim izazovima."

Rekao je da vlade moraju nastaviti da rade zajedno na poboljšanju vojne, obavještajne i zakonske saradnje i regulacije nasilnog ekstremizma i da istovremeno iznađu načine kojima će obuzdati ekstremiste i njihovu upotrebu cyber prostora kao prostora za regrutaciju sljedbenika i inspirisanje napada.

'Islamska država' pred slomom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

Dunford je pozvao i na pružanje pomoći kod tretmana velikog broja stranih boraca IDIL-a koje je u Siriji zarobila alijansa predvođena SAD-om, kao grupe koja bi potencijalno mogla postati izvor budućih prijetnji. Trenutno je više od 700 zatvorenika iz preko 40 zemalja ali je samo nekolicina vraćena u svoje matične zemlje, naveo je.

"Napredak u povratku ovih zatvorenika, stranih boraca kako bi im se sudilo zbog odlaska na strana ratišta, odgođen je iz razloga političkih procjena i neujednačenosti legislative", pojasnio je. "Moramo iznaći načina da se izborimo s ovim izazovima kako bismo spriječili ove zarobljenike da postanu vođe sutrašnjih ekstremističkih organizacija."

Sekretar odbrane SAD-a Jim Mattis takođe je pozvao saveznike koji nerado rješavaju ova pitanja da preuzmu odgovornost za zarobljene državljane. Međutim, do sada je napravljen mali napredak po tom pitanju.

Dunford je rekao da niko od šefova odbrane s kojima se susreo 16. oktobra nije posvećen rješavanju ovog problema.

Bret McGurk, specijalni izaslanik SAD-a za globalnu koaliciju za poraz IDIL-a, je rekao da je koalicija, za sada, osigurala uslove da zatvoreni strani borci budu spriječeni da se miješaju i raspiruju buduće prijetnje.

Dunfordov poziv da se borba protiv terorizma drži na vrhu prioriteta dolazi u trenutku kada su Washington i druge vlade Zapada skrenule pažnju na ono što se smatra rastućom ruskom agresijom, kineskom vojnom ekspanzijom i nuklearnom prijetnjom iz Sjeverne Koreje, iranskim uključivanjem u bliskoistočni konflikt, među drugim prioritetima.

Nova odbrambena državna strategija SAD-a objavljena u januaru, dala je više pažnje konkuretnosti velikih sila – prije svega suprotstavljanju Kini i Rusiji - kao glavnom vojnom prioritetu SAD-a u procesu smanjenja terorističke prijetnje.

Prema izvještavanju AP-a i Reutersa

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG