Dostupni linkovi

Nivo vode kod Novog Sada i dalje raste, poplavljena vikend naselja


Iako je za vikend prognozirano da će poplavni talas na Dunavu kod Novog Sada postići vrh, na reci još uvek raste nivo vode. Stručnjaci sada kažu da će najviši vodostaj kod ovog grada ipak biti u ponedeljak. Pod vodom su vikend naselja u blizini glavnog grada Vojvodine.

Dunav još uvek drži pod opsadom nebranjena područja i vikend naselja. Stručnjaci kažu da će još nedelju dana intenzivno pratiti poplavni talas koji je stigao u Srbiju iz centralne Evrope.

Nivo reke je premašio prve procene i sada je za 30 centimetara viši nego što je bilo prognozirano. Vikend naselje Kamenjar u Novom Sadu je poplavljen. Predstavnik tog naselja, Vlada Smirnov kaže za Radio Slobodna Evropa da su zbog, netačne prognoze bespotrebno dizali nasipe oko Kamenjara i trošili gradske resurse.

„Ceo Kamenjar je poplavljen. Mi smo napravili nasipe, ali smo ih pravili po onoj prvoj prognozi od 640 centimetara. Međutim, imali smo slabijih mesta, i to nije izdržalo. Pazite, prva prognoza je bila 640 i sada je već iznad 670. Sad je već gotovo. Svi smo mi dolazili ovde. Mi smo podigli nasipe, grad nam je obezbedio pesak i džakove, a mi smo ljudstvo angažovali, mnogo smo radili ali džabe. Meni je krivo što smo trošili gradske resure a nismo postigli cilj: da odbranimo naselje. Nije nama krivo što smo mi radili, mi to stalno radimo, i želimo da odbranimo Kamenjar, ali treći put smo prevareni od strane našeg Hidrometeorološkog zavoda. Vidite, mi smo pratili šta se dešava u Mađarskoj, znali smo da stiže voda, ali ponovo nisu dobro prognozirali nivo reke“, žali se Smirnov.

Prema javnom vodoprivrednom preduzeću „Vode Vojvodine“ nema nikakvih opasnosti da će biti ugroženo branjeno područje, dok je situacija kod nebranjenog područja poznata, odnosno poplavljeni su neki objekti u naseljima opštine Beočin i u u vikend naseljima izgrađenim u samom koritu Dunava.

Na Dunavu redovna odbrana od poplava sprovodi se na 207 kilometara, a vanredna na 195 kilometara.
  • 16x9 Image

    Norbert Šinković

    Diplomirao je na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Radijskim novinarstvom počinje da se bavi još u srednjoj školi. Od 2011. dopisnik RSE.

XS
SM
MD
LG