Dostupni linkovi

Duhovi ratne prošlosti u zakletvi Žandarmerije


Pripadnici Žandarmerije
Pripadnici Žandarmerije
Posle poruke mandatara za sastav nove vlade Srbije i ministra policije Ivice Dačića da nije odobrio novu zakletvu Žandarmerije, nije poznato da li je najveća jedinica MUP-a povukla tekst kojim se pre nekoliko dana, pored ostalog, obavezala da će „pobediti ili časno poginuti za Srbiju, koje nema bez majke Kosova“.

„Na tri sveto i na tri sastavno, odlazimo na Kosovo ravno...,zbogom leto, jeseni i zimo, odlazimo da se ne vratimo.“

Ovo nisu stihovi uz koje je zloglasnu Jedinicu za specijalne operacije i njenog komandanta Milorada Ulemeka Legiju, Slobodan Milošević krajem devedesetih ispraćao na Kosovo u ratne pohode. Ovo je Beograd - 28. jun 2012. Umesto Crvenih beretki pevaju pripadnici srpske Žandarmerije, nakon čega su se u zakletvi poručili da će „časno poginuti za Srbiju koje nema bez Kosova“.

„Ideologija koja je to sve stvorila je i dalje živa i ona se upravo bazira na kosovskom mitu“, upozorava sociološkinja Janja Beč Nojman.

Jedna je od mnogih koje zakletva uz proslavu Dana Žandarmerije, u danu dok je u Predsedništvu Srbije najavljivana nova vlada koju će činiti snage srušene nakon demokratskih promena, vratila u ratnu prošlost.

Bez Kosova nemam majku, bez Kosova nemamo poreklo, bez Kosova ne postoji moja Srbija. Narode srpski, braćo i sestre, zaklinjem se pred bogom, pobediću ili časno poginuti, za moju čast, za moje poreklo, za moju porodicu, za moju Srbiju. S verom u boga, za krst časni i majku Srbiju. Živela Srbija!”

(VIDEO: Zakletva Žandarmerije - početak na 1,20 minutu)


Prašinu koje su, iako na kratko, ove reči podigle u javnosti, u Žandarmeriji pokušavaju da objasne Vidovdanom, koji su od ove godine počeli da proslavljaju kao svoju slavu. Zbog toga je, kako će reći PR Žandarmerije Stanica Puzović, poziv na odbranu Kosova u fokusu zakletve – „čista metafora“.

„Želeli smo da u duhu Vidovdana prikažemo da se povratimo u istoriju i da se setimo starih kosovskih junaka i uopšte tog dana kao dana kosovskih junaka i shodno tome rečeno je pobedićemo ili poginuti“, kaže PR Žandarmerije.

Zaleđina teksta koja bode oči

Iako je posle preuzimanja mandata za sastav nove vlade, prvi čovek policije Ivica Dačić stigao na proslavu i prisustvovao zakletvi Žandarmerije, i on, ali i drugi zvaničnici MUP-a tvrde da sa njom nemaju ništa.

“Niti to postoji u bilo kakvim propisima, niti je to odobreno sa moje strane i mislim da ne treba više da se upotrebljava zato što otvara nepotrebna pitanja da li se to odnosi na neka opšta mesta, da li su u pitanju metafore ili su u pitanju neke, kako to neko naziva, pretnje", rekao je Dačić.
Ivica Dačić
Ivica Dačić

Autor teksta zakletve je Bratislav Dikić, prvi čovek Žandarmerije, poznat, kako se u javnosti spekulisalo, i kao „mali Legija“. Više od 3.000 pripadnika, po nedavno usvojenoj sistematizaciji, praktično su samo pod njegovom komandom. Po istoj sistematizaciji, oko 600 pripada specijalnom odredu, po strukturi sličnijem vojsci nego policiji.

Ovlašćenja Žandarmerije su široka, nisu jasno propisana i pravna praznina omogućava im da bez kršenja pravilnika donose određene odluke, među kojima je i tekst zakletve njenih pripadnika, kaže za RSE Marko Milošević iz Centra za civilno-vojne odnose. Iako istorijat ove jedinice može objasniti njihove poruke, Milošević podvlači da je u najmanju ruku čudno da je Dikić dao sebi toliku pesničku slobodu.

“Deo kadra iz JSO-a jeste završio u Žandarmeriji, međutim to nije suština ove jedinice. Ona je nastala rasformiranjem jedne druge jedinice koja je bila aktuelna na Kosovu, a to su Posebne jedinice policije (PJP). Dakle, ako pratimo tu istoriju, Žandarmerija dolazi sa zaleđinom i iz konteksta Kosova i jedne paramilitarne formacije. Da li se tu može čitati zaleđina teksta te zakletve – možda, ali malo to bode oči. Ako se uzme u obzir način vođenja spoljne politike prema Kosovu, malo je grubo da je neki vođa određene policijske ili vojne jedinice mogao sebi da da toliku slobodu”, ocenjuje Milošević.

Uz pesme koje pevaju, i iz same Žandarmerije potvrđuju da je “Kosovo oduvek bilo važno ovoj jedinici, od njenog formiranja do danas“.

Janja Beč Nojman ne veruje, međutim, da su sami u ovome.

“Nije za verovati da se neko ko je 15 godina bio u srcu toga projekta tako brzo promenio, ja bih volela da je tako. Drugo, ne može neko to da ne zna, a ako i ne zna, onda mora da odgorava zašto nije znao”, kaže Janja Beč.

U zakletvi se Kosovo pominje kao jedino bitno, ističe se pripadnost i borba samo za srpski narod.

“To je ono što u meni izaziva strah. Srbija nije država samo Srba, ona ima jako puno ljudskih bića, a ne mrava ili veverica. Ta Žandarmerija je i u ratovima od 91. do 99. bila dužna da štiti svoje građane, pa ih nije štitila nego ih je ubijala zato što su bili druge nacionalnosti ili vere. To ne sme da se ponovi”, upozorava Janja Beč Nojman.

S obzirom na to da nam u Žandarmeriji nisu odgovorili da li će povući sporan tekst, sledeća smotra pokazaće na šta se zaklinju pripradnici ove najbronije policijske jedinice.
XS
SM
MD
LG