Dostupni linkovi

Dugovi "potopili" Matarušku i Bogutovačku banju


Mataruška banja
Mataruška banja

Zaposleni u privrednom društvu „Mataruška i Bogutovačka Banja“ i vlasnici privatnog smeštaja u ovim banjama, traže njihovu hitnu privatizaciju i nastavak rada, kako bi se prevazišla teška socijalna situacija u kojoj se svi zajedno nalaze.

Ove dve banje kojeu hotelima Termal i Mineral imaju 450 kreveta i 82 zaposlena radnika od 1. marta ne rade zbog blokiranog računa.

Mataruška i Bogutovačka banja nikada nisu bile u mreži Fonda zdravstvenog osiguranja. Imali su status društvenog preduzeća koje je, nakon više neuspešnih privatizacija podržavljeno. Zbog velikih dugova, bazeni i kupatila sa lekovitom vodom su zatvoreni, a sudeći po sadašnjoj situaciji predstojeća sezona je na rubu propasti.

Direktorka Ljiljana Jeftić kaže za Radio Slobodna Evropa da je nekadašnje društveno preduzeće prešlo u vlasništvo države i da zaposleni jedino rešenje vide u privatizaciji koja bi obnovila rad njihovih banja.

„Najbolje bi bilo da banja uđe u proces privatizacija, ali s obzirom da do toga još nije došlo, a što je u principu jedini način da se ovako teška situacija u preduzeću prevaziđe. Samo bi nas privatizacija pokrenula sa mrtve tačke, ali nam je i za to potrebna pomoć i lokalne samouprave i države da se preduzeće što pre privatizuje. Zainteresovani za kupovinu postoje i jedino tako bi mogli da krenemo sa radom“, kaže Jeftić.

Zbog zatvaranja banja, ogromnu štetu trpe i vlasnici privatnog smeštaja u kome ima oko 500 postelja.

Momčilo Mišić, jedan od vlasnika privatnog smeštaja u Bogutovačkaaoj banji, koji ima 15 soba sa 25 postelja kaže za naš program da je neophodno što pre oživeti te dve banje, jer strahuje da će ove godine, ako se ništa ne promeni, biti sprečen da se bavi turizmom u koji je ulagao 25 godina.

On kaže da uz dobru organizaciju i minimalna ulaganja situacija može da se promeni u korist svih zainteresovanih strana.

“Šteta je da lekovita voda otiče, lek, odlazi… Ja sam imao u prošloj sezoni oko 250 gostiju. I zamislite od toga su imali koristi država od poreza i boravišnih taksi, turističke agencije, lokalne trgovine… Zašto to da bacamo u ovom kriznom vremenu?”, pita se Mišić.

Vladan Vešković, sekretar Udruženja banja Srbije kaže za naš program da Mataruška i Bogutovačka banja imaju dobre preduslove za razvoj banjskog turizma, ali i velike probleme koji ih opterećuju, zbog čega ih je preuzela država.

Međutim i pored više pokušaja ta lešilišta nisu privatizovana, a rad u njima je obustavljen.

“Pokušana je privatizacija po Zakonu o privatizaciji i, koliko ja znam, bilo je 15 neuspešnih pokušaja. Onda ih je država svrstala u red preduzeća u restruktuiranju, ali od tada ništa konkretno urađeno, a mislim da od tada ima više od dve godine. Ima tu dosta problema, taj hotel ‘Termal’ u Mataruškoj Banji nije u nekom katastrofalnom stanju. Zaista ne znam u čemu je problem jer znam da im je park veliki i lep”, kaže Vešković.

XS
SM
MD
LG