Dostupni linkovi

Dodik vs Jovanović: Da li je RS genocidna i gde je BiH


Duel Čedomira Jovanovića i Milorada Dodika
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00

Iva Martinović, Žarka Radoja

Nakon tvrdnje da je Republika Srpska zasnovana na genocidu, koju je predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izrekao na sednici Glavnog odbora svoje stranke, i najave tužbe banjalučkih organizacija boraca, on je sučelio svoje stavove u duelu sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

U burnom duelu sa Čedomirom Jovanovićem, Dodik je rekao kako je “laž i uvreda za Srbe tvrdnja da je RS genocidna tvorevina”. Tu je Jovanovićevu izjavu nazvao nastavkom medijske hajke koja se protiv njega vodi iz Sarajeva.

Čedomir Jovanović tokom debate
Čedomir Jovanović tokom debate
I nije istina da je nastala na bilo kakvom zločinu jer je ona formirana 1991. godine, a zvanično je proglašena 9. januara 1992. godine, a BiH priznata pet meseci posle toga. Srebrenica je težak zločin koji nije bio potreban, ali mora da se vidi da je tamo tri godine pre toga pobijeno 3.500 Srba. Ne pravdam kasiniji zločin tom činjenicom, ali ako pričamo o tome onda moramo da pričamo o svemu”, rekao je Dodik.

Jovanović je uzvratio podatkom da je samo u Sarajevu ubijeno 10.000 ljudi.

Upitao je Dodika i da li je 2008. godine rekao da se u Srebrenici dogodio genocid, na šta je lider RS odgovorio "da je samo konstatovao" da je Haški sud to utvrdio u presudi generalu Radislavu Krstiću, ali da nikada nije tvrdio da je u Srebrenici počinjen genocid.

Čedomir Jovanović uzvratio je da je masakr u Srebrenici najveći zločin u Evropi počinjen posle Drugog svetskog rata i da je njegova izjava da je RS nastala na genocidu deo brige za sopstvenu zemlju.

“Ta rečenica ima svoju težinu i ne mislim da je umanjujem. Govorio sam o Srbiji kako bi nakon izbora ona konačno prestala da bude ono što je godinama – izvor svih problema u regionu. Kad god Srbija nije pokazivala sposobnost da razume Bosnu, kad god je u bosanskoj nesreći tražila korist za sebe, stradala je prvo Bosna, pa ako treba i Srbi u njoj, a potom i sama Srbija. Da li se ona Republike Srpske seti samo onda kada treba da kompenzuje nacionalne poraze na Kosovu?, upitao je Jovanović.

Kićenje Karadžićem i Aleksićem

Na ovo je Dodik rekao kako - ako u Srbiji neko misli da Kosovo bude nezavisno, zašto to ne bi bilo dozvoljeno i Republici Srpskoj.

Dodik: Bosna i Hercegovina će se jednog dana raspasti na sastavne delove, i ne mislim da je to tragično. Ja mislim da to treba da bude u miru kao što su se razišli Česi i Slovaci i da tamo budu dve ili tri nezavisne republike.

Jovanović: Nemoguće je verovati da će protokom vremena taj prostor toliko propatiti da će se sam od sebe raspasti, jer će taj raspad biti i raspad svih onih koji na tom prostoru žive.

Milorad Dodik tokom debate
Milorad Dodik tokom debate
Jovanović je dodao da se sreća ne može graditi na patnji drugih i podsetio da su prvi predsednik i prvi komandant vojske RS u Hagu, te upitao Dodika da li i dalje misli da je Radovan Karadžić najveći zlotvor srpskog naroda.

“Karadžić je zaslužan, i na njegovoj hrabrosti je 1992. godine formirana RS. Kasnije je učinio određene stvari za šta ga optužuju u Hagu i on za to odgovara”, rekao je Dodik.

Na Jovanovićevu napomenu da kiti Karadžićevim ordenjem, Dodik je uzvratio da niko ne može da ‘osporava i skrnavi pravo RS da dodeljuje ordenje’. Lider LDP-a uzvratio je da bi umesto ovoga, trebalo da slavi ljude poput mladića srpske nacionalnosti koji je u ratu poginuo braneći prijatelja Bošnjaka.

"Kitite se Srđanom Aleksićem, to je pijemont srpstva i tog Srbina ceo svet može da razume. Vi ste završili u ratu sa Angelinom Jolie! Dotle ste stigli dokazujući ono što je nedokazivo”, naveo je Jovanović.

Bošnjaci u RS

U nastavku duela, Dodik je lidera LDP-a optužio da o njoj govori, a da ne poznaje situaciju u BiH.

Dodik: Bili ste u Sarajevu, pojeli ćevape na Baščaršiji i tako formulišete svoje stavove. Dođite u Banjaluku..

Jovanović: Ne jedem ćevape, a bio sam i u vašoj Banjaluci.

Dodik: Dođite slobodno, samo vam ja neću obećati da će vas štititi ovoliko ljudi koliko vas štiti u Srbiji.

Jovanović:
Pa gde vidite Bošnjaka u toj Republici Srpskoj ako meni kažete neću te štititi?

Dodik je još rekao kako u “Sarajevu ima više Kineza nego Srba”, na šta je Jovanović uzvratio kako “u Sarajevu nisu ni Sarajlije” i upitao Dodika koliko je Bošnjaka ostalo u Republici Srpskoj, navodeći kako su i iz Banjaluke otišli.

Buran duel, čiji je direktan prenos na beogradskim televizijama najavljen pod nazivom – tačno u podne, trajao je i duže od predviđenih sat vremena, u kojima voditeljka nije uspela da kontroliše tok razgovora.

Reakcije: Predizbrna predstava za glasače

Spoljnopolitički komentator dnevnog lista „Politika“ Boško Jakšić za RSE kaže da je duel ostvario cilj – da se sučelje mišljenja i pruži prilika čelniku LDP da obrazloži svoju izjavu zbog koje su iz Republike Srpske najavljene tužbe.

„Poprilično je to bio navijački duel, svako će ga čitati na način koji mu je bliži. Mislim da se Jovanović bolje pripremio, on je to razjasnio i argumentovao, čak je podsetio Dodika dva puta da je i on sam to nazvao genocidom, čim je poentirao. Mislim da se Dodik više opredelio da će umeti da odgovori onim svojim poznatim stavom koji je mešavina nadmenosti i bezobrazluka, ali mislim da nije uspeo ovog puta“, kazao je Jakšić.

Boško Jakšić
Boško Jakšić
Reakcije u BiH su različite ali očekivane. Prema mišljenju urednika portala radiosarajevo.ba Kenana Efendića, duel koji se zapravo bavio ozbiljnom temom – suočavanjem sa prošlošću – nije uspeo da otvori novu perspektivu promatranja problema u BiH.

„U Bosni i Hercegovini se bošnjački dio javnosti oduševio Jovanovićem, kao da je prvi put neko iz Srbije odaslao onakve poruke. Ko iole prati regionalnu političku scenu zna za Jovanovićeve stavove o BiH, ali i za stavove mnogih drugih političkih i javnih djelatnika. U Republici Srpskoj je fokus bio tek na izjavama Milorada Dodika, gdje nije bilo mjesta likovanju nad Dodikovom debatnom umijeću. Ipak, bošnjačkim političarima bi trebalo biti mnogo važnije ono što je rekao Dodik a ne Jovanović. S Dodikom moraju graditi i održavati kakvu-takvu državu, a Jovanovićeva oštrina, premda moralna, može donijeti više štete nego koristi“, kaže Efendić.

Socijalni psiholog Srđan Puhalo smatra da je ovo zapravo bila predstava za javnost i da javnom mnenju nije donela ništa novo.

“Čini mi se da je to bila više predstava za njih dvojicu i njihovu korist nego stvarna potreba da se jedan takav problem pokuša razriješiti argumentima i činjenicama. Možda smo i mi imali prevelika očekivanja od političara da su sposobni da o jednoj tako osjetljivoj temi koja traži poznavanje činjenica, mogu da nam daju odgovore.

Jedan takav politički cirkus odgovara domaćim vlastima jer se na taj način diže tenzija, prvenstveno unutar srpskog javnog mnenja, homogenizuju se Srbi u RS, nastaje polarizacija, i sve to ima za cilj skretanje pažnje sa egzistencijalnih, krucijalnih problema kojima bi trebalo da se bavimo pred lokalne izbore koji su u oktobru ove godine. Dobili smo igre, dobili smo cirkus samo da bi skrenuli pažnju sa važnih tema koje muče običnog čovjeka u RS “
, kaže Puhalo.
XS
SM
MD
LG