Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dubrovnik Airline umjesto Montenegro Airlinesa


Crnogorski hotelijeri su iznajmili dva aviona hrvatske aviokompanije "Dubrovnik Airline", jer nijesu uspjeli da sa domaćim avioprevoznikom postignu dogovor o sniženju cijena karata. Aranžman je sklopljen po tržišnim principima, pa se postavlja pitanje zašto je za domaću kompaniju bilo neizvodljivo, ono što je moguće za stranu.

Montenegro Airlines nije dovoljno osposobljen za čarterski promet, rekao je za naš program Zeno Singer, direktor "Dubrovnik Airlinea", kompanije čija su dva aviona za letove iznajmili crngorski hotelijeri jer nijesu uspjeli da sa domaćim avioprevoznikom postignu dogovor o sniženju cijena karata. Singer kaže da će aranžman sa crnogorskim hotelijerima predstavljati novo sredstvo za dovođenje većeg broja turista u Crnu Goru:

"Cijela suradnja nije uperena ni u kom slučaju protiv "Montenegro Airlinesa", nego očekujem da će u kratnom vremenu na jedan zajednički sastanak zapravo svih ovdje zainteresiranih, a to je i "Montenegro Airlines" i "Politika" i mi zapravo postaviti stvari na pravo mjesto da se crnogorskom turizmu da jedan novi pravac koji može dovesti što više putnika na tako daleku destinaciju primarno avio destinaciju. U ovom trenutku "Montenegroairlines" kao redovni prevoznik sa malim avionima za čarterski promet i intenzivno dovođenje turista nije ekipiran."

Ukoliko se iznajmljivanje aviona za čarter programe pokaže kao dobar potez crnogorski hotelijeri planiraju osnivanje sopstvene avio kompanije. Direktor hotela "Splendid" Žarko Radulović, koji je ujedno i predsjednik Sektora hotelijerstva u Crnogorskom turističkom udruženju, kaže da bi se osnivanjem čarter kompanije upotpunila ponuda jer bi tada hotelijeri imali i smještaj i prevoz.

"To bi moglo da bude za oko godinu, a dotle ćemo vidjeti kako će tržište reagovati"
, rekao je Radulović. On očekuje negodovanje "Montenegro Airlinesa" zbog aranžmana sa Dubrovčanima:

"Ja sam inače član komisije koju je obrazovalo Ministarstvo turizma za saobraćaj. Imali smo jedan sastanak gdje sam ja izvorno vidio njihov način kako ovi razmišljaju o tom svom poslu i našem poslu i vjerujte mi više sam znao kada sam ušao na taj sastanak nego kada sam izašao jer trajao je dosta dugo, tri i po, četiri sata i možda je to i prelomilo i tog trenutka smo krenuli u pregovore sa "Dubrovnik Airlinesom" i bogu hvala smo se dogovorili."

RSE: Da li od strane „Montenegroairlinesa“ očekujete izraze nezadovoljstva?

Radulović: Vjerovatno. Do sada me niko nije zvao, ali očekujem jer mislim da nijesu shvatili na pravi način ovo što se sada dešava jer ovo je dobro za sve, pa i za njih.

Direktor "Montenegro Airlinesa" Zoran Đurišić kaže da pozdravlja konkurenciju, ali izražava određeno nezadovoljstvo postupkom hotelijera koji ocjenjuje agresivnim:


"Mi smo 300 čarter letova prošle godine obavili. Ovo što hotelijeri ovako agresivno nastupaju, malo smo začuđeni, a to što su sa "Dubrovnik Airlineom" mi to pozdravljamo, oni su našli bolju soluciju i mi tu nemamo ništa protiv. Lete za Crnu Goru i "Austrian", "Adria", "JAT", prema tome mi tu nemamo niti želju niti mogućnosti da bilo što opstruiramo."

RSE:Da li će "Montenegro Airlines" trpjeti neke gubitke?

Đurišić: Za taj aranžman mi ne očekujemo bilo što da ćemo da trpimo.

Crnogorskim hotelijerima sada su na raspolaganju dva aviona od 170 sjedišta, a direktor "Splendida" Žarko Radulović kaže da hotelijeri sada imaju avione kao garanciju. "To je lojalna konkurencija. Ipak i dalje ćemo koristiti usluge "Montenegro Airlinesa", rekao je Radulović.

Ipak, činjenica je da na domaće tržište avio prevoza ulazi novi igrač koji nema namjeru da se zaustavi na iznajmljivanju dva aviona. Direktor "Dubrovnik Airlinea" Zeno Singer kaže da je ovo tek početak:

"Naravno, u sljedećim godinama otvaramo neke dodatne angažmane o kojima možda sad još nije vrijeme,. ali u svakom slučaju idemo na to da Crna Gora, kao primarna avio destinacija za dolazak turista i opremi s alatom koji može ispuniti."

  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG