Dostupni linkovi

Vlasti Dubrovnika protiv gradnje aerodroma u Trebinju


Sa strepnjom gledamo na činjenicu da se izrađuje projektna dokumentacija za nju, najavljuje se vrlo skoro gradnja, a istovremeno glavne okolišne uvjete nismo ni vidjeli niti su istraženi niti ih je netko počeo raditi, kaže gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković

Dubrovačke vlasti učinit će sve da spriječe izgradnju aerodroma na tridesetak kilometara od ovog hrvatskog grada, u Trebinju u Bosni i Hercegovini, bez prethodno urađene studije utjecaja na okoliš, kaže gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković u intervjju za Radio Slobodna Europa (RSE).

Aerodrom Trebinje kojeg namjeravaju zajednički financirati vlasti bh. entiteta Republika Srpska (RS) i države Srbije, nalazio bi se na manje od 50 kilometara od tri već postojeća i uhodana međunarodna aerodroma – Tivta u Crnoj Gori, Dubrovnika u Hrvatskoj i Mostara u BiH.

Aerodrom bi se gradio u vodozaštitnoj zoni rijeke Omble u BiH, čiju vodu piju stanovnici i gosti Dubrovnika od 19 stoljeća. Godine 1989. su su sa intencijom zaštite izvorišta Omble napravljena dubinska istraživanja kojima su utvrđene vodozaštitne zone. Lokacija na kojoj se planira izgraditi zračna luka Trebinje nalazi se u drugoj vodozaštitnoj zoni, dakle na području gdje zapravo ne bi trebalo biti nikakve gradnje, navodi gradonačelnik Dubrovnika.

S obzirom da se radi o gradnji velikog infrastrukturnog objekta, dubrovačke vlasti inzistiraju da se poštuju ekološki standardi, da se izradi studija utjecaja na okoliš i da se obave sva potrebna geološka istraživanja kako bi se nedvojbeno utvrdilo da bilo kakva gradnja na poziciji gdje se planira izgraditi zračna luka Trebinje neće ugroziti izvorište rijeke Omble, kaže gradonačelnik. Međunarodne konvencije koje su potpisale i Hrvatska i BiH i Srbija, podsjeća Franković, obvezuju sve te tri zemlje da prije svega štite vodu.

Hrvatsko ministarstvo o slučaju gradnje aerodroma

U Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Hrvatske za RSE su kazali kako ih je Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u veljači 2022. informiralo da postupak procjene utjecaja na okoliš za izgradnju zračne luke Trebinje nije pokrenut.

Naveli su kako će se u ovom slučaju primjeniti odredbe Konvencije o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica (ESPOO konvencija) - ako se bude radilo o projektu iz priloga ESPOO konvencije.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja navodi za RSE kako slučaju da se pokrene realizacija projekta aerodroma očekuje notifikaciju sukladno odredbama ESPOO konvencije - kako bi se u potpunosti utvrdili mogući utjecaji izgradnje i rada navedenog aerodroma na okoliš.

Nije u pitanju Zračna luka Ćilipi

RSE: Srbijanska premijerka Ana Brnabić je 5. travnja u Mostaru izrazila nerazumijevanje za vaše protivljenje izgradnji aerodroma u Trebinju dok se ne izradi studija utjecaja na okoliš. Kako to tumačite?

Franković: Ja sa svoje strane mogu izraziti duboko uvjerenje da premijerka Srbije nije upoznata s detaljima. Naime, siguran sam da premijerka Srbije ne zna da se navedeno područje nalazi u drugoj vodozaštitnoj zoni, i siguran sam da premijerka Srbije ne zna da se izgradnjom infrastrukturnog objekta zračne luke Trebinje dovodi u potencijalnu ugrozu izvorište rijeke Omble iz kojeg piju svi građani Dubrovnika i svi posjetitelji Dubrovnika.

Uvjeren sam da joj to njeni suradnici nisu rekli. Da kojim slučajem jesu, vjerujem da bi i ona sama stala u zaštitu izvorišta Omble i da bi inzistirala na ekološkim standardima i provođenju potrebnih procedura kako bi se utvrdilo - može li se zračna luka tu uopće graditi?

Ako žele izgraditi zračnu luku Trebinje, njima je sasvim svejedno nalazi li se ona s jedne ili sa druge strane Trebinja, ali je to nama okolišno jako bitno.

Vidimo da je prva stepenica u tom projektu u Bosni i Hercegovini već napravljena, i treba napraviti niz drugih da dođe do realizacije zračne luke, ali istovremeno sa strepnjom gledamo na činjenicu da se izrađuje projektna dokumentacija za nju, najavljuje se vrlo skoro gradnja, a istovremeno glavne okolišne uvjete nismo ni vidjeli niti su istraženi niti ih je netko počeo raditi.

RSE: Vi kažete da u vašem inzistiranju na zaštiti rijeke Omble nema nikakve skrivene namjere zaštite ekonomskih interesa Zračne luke Dubrovnik u Ćilipima...

Franković: Apsolutno ne! Zračna luka Ćilipi ima svoj promet, svoje mogućnosti i svoju tržišnu utakmicu, i treba raditi svoj posao, i nema nikakvog mjesta sumnjama da netko želi zaustaviti projekt u Trebinju da bi Zračna luka Ćilipi bolje radila. Ja mislim da ima posla za svakoga i da to uopće nije upitno. Ako žele izgraditi zračnu luku Trebinje, njima je sasvim svejedno nalazi li se ona s jedne ili sa druge strane Trebinja, ali je to nama okolišno jako bitno. I zato mi inzistiramo na okolišu i ekologiji kao standardu 21. stoljeća.

Svi implementiraju najviše ekološke standarde prilikom zaštite vodnih resursa, a ovdje vidimo da tih standarda uopće nema i pokušava ih se na nemušt način izbjeći, dok se politikom pokušava sve to zamagliti i prikazati mene kao nekakvog jeftinog populističkog političara kojem eto smeta što susjedna država gradi zračnu luku. Meni to ne smeta, ali ne možemo i nećemo dopustiti da se ona gradi na prostoru druge vodozaštitne zone i ugrozi izvorište rijeke Omble. Jednostavno ne možemo dopustiti i koristit ćemo sve pravne resurse da tako nešto zaustavimo.

A ukoliko se okolišnim studijama dokaže da ne postoji škodljivost za izvorište rijeke Omble, ja neću imati ništa protiv izgradnje jer to je stvar druge države i nismo mi ti koji takve stvari trebaju i mogu sprječavati ako će one značiti gospodarski napredak drugog kraja. Ali da ćemo se do kraja boriti za zaštitu našeg izvorišta, vjerujte – to sigurno hoćemo!

"Zračna luka Ćilipi ima svoj promet, svoje mogućnosti i svoju tržišnu utakmicu, i treba raditi svoj posao, i nema nikakvog mjesta sumnjama da netko želi zaustaviti projekt u Trebinju da bi Zračna luka Ćilipi bolje radila", kaže gradonačelnik (detalj iz dubrovačke zračne luke)
"Zračna luka Ćilipi ima svoj promet, svoje mogućnosti i svoju tržišnu utakmicu, i treba raditi svoj posao, i nema nikakvog mjesta sumnjama da netko želi zaustaviti projekt u Trebinju da bi Zračna luka Ćilipi bolje radila", kaže gradonačelnik (detalj iz dubrovačke zračne luke)

Obraćanje međunarodnoj zajednici

RSE: Vidite li onda neki ekonomski interes u projektu aerodroma u Trebinju?

Franković: Oni je žele izgraditi tako blizu Dubrovniku jer smatraju da bi u nju mogli privući jedan dio sadašnjih letova prema Dubrovniku i novih kompanija koje bi dolazile. Jer kada gledate područje gdje se želi izgraditi zračnu luku Trebinje, ono nije gospodarski dovoljno potentno da privuče značajne međunarodne linije. Jedina mu prednost može biti neposredna blizina Dubrovnika. Zato sam i postavio pitanje - zašto se gradi na ovoj strani bliže Dubrovniku, a ne sa malo udaljenije druge strane Trebinja gdje bi bila nesporna neškodljivost po izvorište rijeke Omble?

RSE: Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je u nedjelju 3. travnja kako vaša upozorenja treba ignorirati, a da je sugovornik tijelima vlasti BiH - hrvatska Vlada. Jeste li u kontaktu s Vladom?

Već smo američkoj državnoj podtajnici za trgovinu Marisi Lago, zaduženoj i za ekologiju i nove oblike energije, koja je 4. travnja bila u Dubrovniku kazali kako imamo potencijalnu ugrozu od strane druge zemlje da nam onečisti izvor pitke vode.

Franković: Mi imamo stalne kontakte još otprije šest mjeseci i na razini više ministarstava smo već tada reagirali prema Vladi BiH po pitanju zaštite Omble. Ja sam u stalnom kontaktu s našim ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom. Dodikova izjava nije ponižavanje mene kao gradonačelnika nego dokaz da on očito nije upoznat sa međunarodnim značajem Dubrovnika. Ili možda podsvjesno ipak jest, jer da sam ja nebitan, ne bi mi on odgovarao, a još bi mi manje odgovarala premijerka Srbije.

Budite sigurni da ćemo mi o svemu upoznati međunarodnu zajednicu. Već smo američkoj državnoj podtajnici za trgovinu Marisi Lago, zaduženoj i za ekologiju i nove oblike energije koja je 4. travnja bila u Dubrovniku kazali kako imamo potencijalnu ugrozu od strane druge zemlje da nam onečisti izvor pitke vode.

RSE: Imate li vi oko zaštite izvorišta Omble kakva očekivanja od Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH?

Franković: Očekujemo punu podršku. Mi smo do sada uvijek imali uistinu sjajnu i partnersku suradnju i sa Draganom Čovićem i nizom drugih dužnosnika u BiH. Do sada nisam sa Čovićem o ovome komunicirao, ali hoću u narednih tjedan dana, tako da očekujem punu podršku. Prezentirat ćemo mu i karte i potrebu zaštite vodoizvorišta Omble i očekujemo podršku predstavnika i dužnosnika iz redova hrvatskog naroda u BiH.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG