Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Prvi metro u Perzijskom zalivu


Dubai je pustio u saobraćaj metro - prvi u nekoj od zemalja Perzijskog zaliva, čime je oborio još jedan svjetski rekord, jer sada, osim najdužeg voza na svijetu koji saobraća bez mašinovođe i najveće podzemne stanice, ima i ovakav metro.

Metro je otvoren juče na simboličan datum 09/09/09 u 9.09 sati uveče po lokalnom vremenu na stanici u jednom od najvećih trgovačkih centara u Dubaiju.

Šeik Mohamad ben Rashed al-Maktum, premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata, upotrijebio je plastificiranu kartu na svoje ime koju je dobio na ulazu i zauzeo mjesto u prvom vagonu.

Vlasti u Dubaiju uložili su dvostruke napore kako bi uspjeli da metro osposobe za ovaj simbolični datum, pa se radilo non-stop. Ipak, samo je deset od 29 stanica prve linije duge 52 kilometra danas otvoreno za saobraćaj, a ostale će proraditi kada bude puštena druga linija, u ljeto 2010. godine.

"San je postao realnost. Mislim da je pokretanje metroa je specijalan događaj. To je kao kada je prvi avion Emirata poletio i kada je prvi kontejner stigao u luku Rashid", izjavio je šeik Mohamad u luksuznom vagonu kojim je iz trgovinskog centra otišao do aerodroma.
Izgradnja metroa, koja je počela 2005. godine, trebalo je da košta 4,4 milijarde dolara, ali je na kraju iznosila 7,6 milijardi dolara.

Šeik je na svakoj stanici izlazio kako bi vidio kako funkcioniše vozni red i kako su uređene stanice.

Na najvećoj podzemnoj stanici na svijetu šeik Mohamad je ispisao tajnu poruku budućim generacijama koje dolaze u Emirate, a koja ne smije biti otvorena u narednih 37 godina.

Dubai ima najveću kulu na svijetu, najveća vještačka ostrva, najveće trgovačke centre na Srednjem istoku i najduži voz u svijetu koji saobraća bez mašinovođe.

Emirati će imati metro sa vagone prve klase, vagone rezervisane za žene i djecu, te stanice sa mnoštvom luksuznih butika i radnji.

Izgradnja metroa, koja je počela 2005. godine, trebalo je da košta 4,4 milijarde dolara, ali je na kraju iznosila 7,6 milijardi dolara.

Mrežu, sa automatskim i luksuznim šinama uradio je konzorcijum koji predvodi japanska kompanija "Mitsubishi teška industrija".

Vlasti se nadaju da će upotreba metroa smanjiti gustinu saobraćaja u gradu gdje je više od milion vozila saobraćalo krajem 2008. godine, što je jedno vozilo na dva stanovnika.
  • 16x9 Image

    Rinko Golubović

    Počeo raditi 1969. na Radio Sarajevu kao spiker, a 1973. i na TV Sarajevo u informativnim emisijama. Okušao se u gotovo svim područjima novinarstva: od voditelja i urednika informativnih emisija, do emisija revijalnog karaktera.

XS
SM
MD
LG