Dostupni linkovi

Velika Britanija traži istragu o ubojstvu u Dubaiju




Velika Britanija i Irska traže punu istragu okolnosti pod kojima je skupina atentatora na visokog dužnosnika Hamasa u Dubaiju koristila krivotvorene britanske i irske putovnice.

Britanski premijer Gordon Brown zatražio je istragu, "jer je britanska putovnica važan dokument s kojim treba pažljivo postupati.”


Jedanaest osoba sa europskim putovnicama veže se za prošlomjesečno ubojstvo palestinskog militantnog vođe Mahmoud al-Mabhouha, tvrdi policija u Dubaiju.

Radi se o osoboma koje su putovala sa putovnicama Velike Britanije, tri Irske te po jedna sa njemackom i francuskom putovnicom.

Dosadašnja istraga je utvrdila da najmanje sedam ljudi zaista postoji pod tim imenom i svim drugim korištenim osobnim podacima u Izraelu.

Paul Keely, jedan od Izraelaca koji ima i britansku putovnicu i čiji je identitet navodno ukraden kaže:

“ Ljut sam. Kako mi se to moglo desiti? Žašto meni? Vidite ja sam član Kibuca.”

Stephen Hodes, drugi britansko-izraelski državljanin čije se ime takođe pojavilo na listi osumnjičenih dubajske policije, izrazio je nevjericu.

"Bio sam jednostavno u šoku i kako ne znam što se dešava i dalje sam u šoku. Ne znam kako su došli do mene. Ne znam kako su došli do mojih osobnih podataka, ko ih je uzeo. Nisam napustio zemlju, mislim, oko dvije godine i nikada nisam bio u Dubaiju. Ne znam ko se krije iza svega. Uplašen sam",
rekao je on.

Potvrđeno je da fotografije i potpisi na putovnicama u Dubaiju ne odgovaraju onima koje su izdate u Velikoj Britaniji.

Izrael tvrdi da nema dokaza da se cijeli slučaj veže za njihovu tajnu službu, Mossad, a ministar spoljnih poslova Avigdor Lieberman rekao je da su "netočne" pretpostavka da iza ubojstva stoji Tel Aviv.

Novine “Al-Bayan” u Dubajiu prenose izjavu šefa policije Dahi Khalfana koji insistira na tome da europske putovnice korištene u ovom ubojstvu nisu bile krivotvorene.

Cijelu akciju nazvao je “glupom” jer je sve snimljeno hotelskim sigurnosnim kamerama.

Osumnjičene ubice stigle su u Dubaji 19. januara dan poslije dolaska al-Mabhuha, a napustili su državu 20.januara, kada je ubistvo otkriveno.

Dubaji nema formalne diplomatske odnose sa Izraelom. Cijeli slučaj bi mogao imati neželjene posljedice na britansko-izraelske veze.

Fotografije osumnjičenih koje je objavila policija u Dubaiju 15. februara

XS
SM
MD
LG