Dostupni linkovi

Dužnosnik UN-a poziva na ublažavanje sankcija Sjevernoj Koreji


Stanovnice Pjongjanga sa zaštitnim maskama, februar 2020.

Službenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava pozvao je međunarodnu zajednicu da hitno razmotri ukidanje sankcija Sjevernoj Koreji koje bi mogle pogoršati probleme zbog korona virusa, navodi se u nacrtu izvještaja objavljenom u četvrtak, 15. oktobra, javlja Reuters.

Sjeverna Koreja, koja nije izvijestila o potvrđenim infekcijama korona virusom, podvrgnuta je sankcijama Ujedinjenih nacija od 2006. godine zbog svojih nuklearnih i balističkih raketnih programa, uz sve oštrije mjere uvedene posljednjih godina.

Ove je godine uvela strogu graničnu kontrolu među oštrim mjerama protiv virusa, kao i "sistemske ekonomske probleme i neobično loše vremenske prilike", napisao je Tomas Ojea Quintana, specijalni izvjestitelj Ujedinjenih naroda.

„Ozbiljne blokade imale su 'razarajući' učinak na trgovinu“, rekao je Quintana, koji je specijalni izvjestitelj Ujedinjenih naroda za ljudska prava u Sjevernoj Koreji.

Ispadi trgovine zauzvrat prijete opskrbi hranom i pristupu humanitarnoj pomoći, rekao je u izvješću, koje bi sljedeći tjedan trebalo biti podneseno Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

"U situaciji bez presedana pandemije COVID-19, specijalni izvjestitelj vjeruje da je međunarodna odgovornost za preispitivanje sankcija režimu hitnija nego ikad", zaključio je.

Veća provedba sankcija počela je "ozbiljno utjecati na cjelokupno gospodarstvo zemlje", s nepovoljnim posljedicama na ekonomska i socijalna prava ljudi, dodao je.

XS
SM
MD
LG