Dostupni linkovi

Reakcije na trijumf Merkelove: Držite se "mame" i biće sve u redu


Angela Merkel nakon proglašenja pobjede na saveznim izborima u nedelju
Samo nekoliko sati prije zatvaranja birališta činilo se da Kršćansko-demokratska unija ima apsolutnu većinu. Krajnji rezultati su, medjutim, pokazali da Angela Merkel ipak mora tražiti novog partnera s kojim će vladati. Nakon što je Liberalna partija ostala ispod praga neophodnog za ulazak u Parlament, najvjerojatnija je velika koalicija

Koalicija CDU-CSU, i kancelarka Angela Merkel pobjednici su njemačkih izbora koji su održani u nedjelju. Postavljena je dakle pozornica za treći mandat prve kancelarke u povijesti najjače evropske države.

Konzervativci iz unije CDU i CSU osvojili su 41,5 odsto glasova, što je najbolji rezultat nakon njemačkog ujedinjenja 1990. godine. Oni će imati 311 mesta od 630 u novom donjem domu parlamenta Bundestagu. Njihov aktuelni saveznik Liberalna partija (FDP) nije uspio da pređe izborni prag od 5 posto, zbog čega Merkel žali. Stoga mora tražiti novog partnera koji bi mogao da bude SPD s osvojenih 25,7 posto glasova, koji će imati 192 poslanika. Ona je već vladala sa SPD-om u svom prvom mandatu od 2005. do 2009.
Mislim da se i bez saznanja koja će koalicija doći na vlast, može proceniti da se ništa neće menjati u politici prema Balkanu, posebno u politici prema Srbiji, iz razloga što je u zadnjem mandatu glavnu reč oko vanjske politike kao nikad u nemačkoj istoriji, vodio kabinet kancelarke a ne Ministarstvo spoljnih poslova.

Očekujem da će se ta politika nastaviti, kaže za RSE politički analitičar iz berlinskog Saveta za politiku demokratizacije Bodo Veber.

Ceo razgovor...

“Mi konzervativci imamo jasan mandat da formiramo vladu i Njemačkoj je potrebna stabilna vlada, tako da ćemo to obezbijediti”.

„Otvoreni smo naravno za razgovore i već smo incirali kontakte sa predsjednikom SDP Zigmarom Gabrielom, koji je rekao da SDP mora prvo u petak održati sastanak sa svojim liderima u petak“, rekla je u ponedjeljak kancelarka Angela Merkel koja je ipak naglasila da ne isključuje "druge kontakte" sa Zelenima, koji su drugi mogući partner za formiranje većine u Bundestagu s njihovih 8,4 posto glasova i 63 mesta.

„Samo se držite "mame", i sve će biti u redu“, komentirali su, što ozbiljno, što ironično, intelektualni krugovi u Berlinu. Mnogi Nijemci Merkelovu odmilja zovu "Mutti" (mama) i na predizbornim skupovima često su se mogli vidjeti transparenti sa ovim nadimkom.

Kako god bilo, šefica kršćanskih demokrata nagrađena je za dobre rezultate koje je pokazala u proteklim godina, sigurno kormilareći kroz dužničku krizu i ekonomsku krizu uopšte.

Osim toga, tri uzastopna mandata, osim Angie, ostvarili su još samo dvojica kancelara: prvi postratni Konrad Adenauer i nezaboravni Helmut Kohl koji je 1990. godine ponovno ujedinio Njemačku.

Iako poznata po manjku osmjeha i uopšte razigranosti, na pobjedničkom skupu u Berlinu, u nedjelju uveče, Merkelova je izjavila: "Zajedno ćemo i naredne četiri godine učiniti sve da to budu uspješne godine za Njemačku. Sutra ćemo sve dogovarati kad budu poznati konačni rezultati izbora, ali slaviti možemo već večeras, zaslužili smo. Radujte se, i sreća će nam dati snage da se dobro pripremimo za naredne godine, moramo preuzeti odgovornost, ali znamo da to umijeno.... Sve najbolje vam želim..“

Važna poruka za Balkan

Budući da Merkelova ostaje na čelu najjače evropske ekonomije koja je jedina, prema početkom mjeseca objavljenim ekonomskim pokazateljima, profitirala od krize eurozone, odmah je regaovalo tržište valuta. Euro je u ponedjeljak ojačao prema američkom dolaru, pa se euro dobija za 1,3542 dolara, u odnosu na kurs od 1,3527 dolara prije vikenda.

U ponedjeljak je također objavljeno da je njemački privatni sektor u septembru, dakle, izbornom mjesecu u toj zemlji, ostvario najveći rast još od januara ove godine.

To se prema procjenama ekonomista može tumačiti kao znak da će prva ekonomija eurozone nastaviti sa pozitivnim rastom i u trećem tromjesečiju.

Merkelova je u pobjedničkom govoru poručila da se „kurs njihove evropske politike neće mijenjati „što je važna poruka za kako za Brisel jednako i za zemlje Zapadnog Balkana, budući da Merkelova jedan od glavnih kreatora politike EU prema zemljama u euroatlantskom procesu.

I dok se čeka petak i sastanak čelnika SDP, treba reći da analitičari procjenjuju
da je za CDU-CSU najvjerojatnije je na obzorju velika koalicija sa Socijaldemokratima. Iako se ne isključuje ni koaliranje sa Zelenima. Naprotiv mnogi stratezi u CDU-u zeleno-crnu koaliciju čak smatraju stabilnijom. Iako imaju i dobra iskustva vladanja sa SPD-om izmedju 2005.-2009.godine. Naročito kancelarka Merkel. Ona i dan-danas zna reći kako je to bio jako dobar savez. Barem za nju.

Ako se Socijaldemokrate odluče za koliciju sigurno će se pokušati skuplje prodati. SDP će procjenjuje se morati tražiti nove uslove: povećanje minimalnih plata, solidarno izdvajanje za penzije, veće poreze za bogate, povećanje dodatka za brigu za dijete. No, teško da će Merkelova pristati na sve.

Probleme bi predsjednici CDU-a mogla praviti i sestrinska CSU nakon što je Horst Seehofer čelnik Hršćanske socijalne unije prošle sedmice u Bavarskoj osvojio apsolutnu premoć i time povećao samopouzdanje do krajnjih granica. A on je sigurno protiv crvenih i više mu za saradnju odgovaraju Zeleni.

Ekološka stranka nije odgovorila odlučnim "ne", ali nisu pokazali posebnu vjeru u sve to. Šefica Zelenih Renate Künast za jutarnji program ARD-a kazala je da si „uprkos velikoj fantaziji koju posjeduje, ne može zamisliti kako bi s Merkelovom, ne samo vodila raspravu, nego i došla do zajedničkih rezultata“.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

  • 16x9 Image

    Biljana Jovićević

    U novinarstvu je od 1998. godine. Radila tri godine na Radiju Crne Gore. Od septembra 2001. je izvještač iz Podgorice za RSE, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG