Dostupni linkovi

Vojska u Maliju objavila da je preuzela vlast


Pobunjeni vojnici u prestonici Bamako, 21. mart 2012.
Pobunjeni vojnici u prestonici Bamako, 21. mart 2012.
Pobunjeni pripadnici malijske vojske saopštili su da je vojska preuzela vlast u ovoj afričkoj zemlji, nakon nekoliko sati intenzivnih borbi.

U četvrtak ujutro oko četiri sata na državnoj televiziji su se pojavili pobunjenici i objavili da su srušili "nekompetentan režim", ukinuli "sve institucije", suspendovali Ustav i uveli policijski čas, prenose agencije.

Portparol pobunjenih vojnika, Amadu Konare je izjavio da je to učinjeno zato što predsednik Malija Amadu Tumani Ture i njegov režim nisu u stanju da adekvatno odgovore na krizu na severu zemlje, gde pobuna naoružanih grupa traje traje od polovine januara.

Poručnik Konore je rekao da je državni udar bio neophodan, jer vojska nema dovoljno sredstava da se brani od naoružanih grupa na severu, i zbog "nemoći vlasti da se bori protiv terorizma".
Predsednik Malija Amadu Tumani Ture
Predsednik Malija Amadu Tumani Ture

Francuska je u četvrtak apelovala da se u Maliju održe izbori što je pre moguće.

"Tražimo da se vrati ustavni red, a izbori koji su bili zakazani za aprli, moraju se održati što je moguće pre", izjavio je ministar spoljnih poslova Francuske Alan Žipe radiju Evropa 1.

Nemiri su počeli u sredu dok je ministar odbrane obilazio vojne kasarne severno od glavnog grada Bamako.

U Maliju od polovine januara traje pobuna Nacionalnog pokreta za osobođenje, Azavada i ostalih pobunjeničkih grupa Tuarega. Oni su od tada zauzeli više gradova na severu zemlje.
XS
SM
MD
LG