Dostupni linkovi

Državni vrh za izbore, uskoro odluka kosovskih Srba


Tomislav Nikolić
Tomislav Nikolić
Državni vrh Srbije pozvao je kosovske Srbe da izađu na lokalne izbore na Kosovu 3. novembra, dok se njihov odgovor očekuje u narednih nekoliko dana. Ovu poruku Srbija je uputila samo dve i po nedelje pre isteka konačnog roka za predavanje izbornih lista.

Sastanak državnog vrha Srbije i delegacije Srba sa severa Kosova u Beogradu rezultirao je pozivom predsednika Tomislava Nikolića da što pre donesu odluku o izlasku na izbore.

“Vreme prolazi i što danas ne uradimo o tome ćemo sutra da sanjamo", poruka je šefa države, dok je njegov savetnik Marko Đurić nakon razgovora izjavio:

“Državno rukovodstvo uputilo je poruku da je izlazak na statusno neutralne izbore način na koji se danas najbolje moguće borimo za srpske državne i nacionalne interese na Kosovu i Metohiji. A sasvim je sigurno da će od koraka i odluka koje ćemo doneti u narednim danima i nedeljama zavisiti da li ćemo ovo pretvoriti u iskorišćenu šansu, u pobedu, ili u neuspeh.”
Marko Đurić
Marko Đurić

Srbima sa Kosova poručeno je da su izbori statusno neutralni, da je to garantovano briselskim sporazumom, da od Beograda ne očekuju ohrabrenje za eventualni bojkot ali i da će država ostati uz svoj narod koji tamo živi bez obzira kakvu odluku donese.

Milan Ivanović, predsednik Srpskog nacionalnog veća Kosova, rekao je da će konačnu odluku predstavnici kosovskih Srba saopštiti uskoro.

“Sada imamo period u kom ćemo o rezultatu ovih razgovora obavestiti naše stranke, institucije, organizacije i opštine. Konačno ćemo izaći sa stavovima koje ćemo u sledećem razgovoru saopštiti predstavnicima vlasti u Beogradu. A važno je i da je danas naglašena potreba o racionalnosti zajedničkog stava. Smatramo da bi zajednički nastup bio racionalan”, kaže Ivanović.

Osim predsednika Tomislava Nikolića, kosovski Srbi sastali su se i sa premijerom Ivicom Dačićem, dok razgovorima nije prisustovovao potpredsednik vlade Aleksandar Vučić zbog, kako su pisali mediji, ranije preuzetih obaveza. Tom prilikom državni vrh im je poručio i da bi formiranje opština zasnovanih na principima statusne neutralnosti, što takođe proizilazi iz briselskog sporazuma, trebalo da bude način borbe za nacionalne interese.

Janjić: Prekinuta loša praksa

Dušan Janjić, iz Foruma za etničke odnose, rekao je za RSE da je ovakva odluka Beograda dobra.
Dušan Janjić, foto: Medija centar Beograd
Dušan Janjić, foto: Medija centar Beograd

“Ovim pozivom prekinuta je loša praksa iz samog vrha vlasti da prete neizlaskom na izbore. Tako da ovaj poziv znači da će izbora biti, da se treba zajednički organizovati i izabrati što bolje ljude. Ključno je da su izlazak na izbore i konstituisanje lokalnih skupština pretpostavke za uspostavljanje zajednice opština. Dakle, jako je važno da se ta zajednica konstituiše na osnovu kredibilnog izlaska Srba na izbore”, istakao je Janjić.

Rok za predaju izbornih lista za lokalne izbore na Kosovu ističe 4. septembra, a jedan od potencijalnih problema je i logo Republike Kosovo koji bi se mogao naći na glasačkim listićima.

Marko Đurić rekao je da Srbija, sasvim sigurno, to neće dopustiti.

“Nećemo dozvoliti da prođe bilo koji takav, pod znacima navoda, detalj koji bi mogao da prejudicira takozvanu nezavisnost. Jednostavno, sa takvim provokacijama nećemo moći da govorimo o normalnom izbornom procesu. Ali mislim da Evropska unija neće dozvoliti da dođe do tako flagrantnog odstupanja od principa statusne neutralnosti.”

Osim pitanja da li će kosovski Srbi uopšte izaći na izbore, ostaje i dilema da li će, ako se nakon poziva Beograda odluče na taj potez, nastupiti na zajedničkoj listi.

Dušan Janjić zaključuje da se radi o tako važnim pitanjima da je konačno neophodno doneti zajedničku politiku oko minimuna nacionalnih interesa.

“Država stalno razgovara sa onima koji iza sebe imaju otprilike 40 odsto biračkog tela Srba sa Kosova. Ne razgovara sa predstavnicima većine. Verovatno da svi neće izaći na izbore, ali da će mnogi izaći i da će većina njih stati na jedinstvenu srpsku listu. Dakle očekujem da izadju preko te jedinstvene liste i da budu mnogo značajniji faktor na severu nego u Pomoravlju i centralnom Kosovu.”
XS
SM
MD
LG