Dostupni linkovi

Državni vrh Hrvatske demantira navode o prisluškivanju


Ilustracija
Ilustracija
Državni vrh demantirao je medijske napise kako je policija prekršila zakon tako da su – prema pisanju „Večernjeg lista“ - u zahtjevu za izlistavanje telefonskih poziva i poruka članova najbogatije i najmoćnije hrvatske obitelji Todorić i još jednog osječkog bogatog poduzetnika navodno protuzakonito dodali i telefone bivšeg šefa tajne službe i njegovog zamjenika. Autor povjerljivog izvješća u kojem se to spominje, a koje je procurilo u medije, je smijenjen.

Sve je bilo po zakonu, poručili su predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović na zajedničkoj konferenciji za novinare demantirajući pisanje zagrebačkog „Večernjeg lista“ da je policija protuzakonito dopisala telefone donedavnog šefa tajne službe SOA Josipa Buljevića i njegovog zamjenika na zahtjev za izlistavanje telefonskih kontakata članova najbogatije i najmoćnije hrvatske obitelji Todorić, u čijem je vlasništvu koncern „Agrokor“ s poslovima po cijeloj regiji.

„Nije bilo kršenja zakona u primjeni određenih mjera koje zakon predviđa i stavlja na raspolaganje nadležnim državnim tijelima, a posebice Ministarstvu unutarnjih poslova“, kazao je predsjednik Ivo Josipović.

Ne radi se o prisluškivanju, već o ispisima telefonskih kontakata, naglasili su više puta i predsjednik i premijer, a komentirali su i činjenicu da su bivši čelnici tajne službe imali kontakte sa pripadnicima krim-miljea. Da je znao, Milanović bi ih odmah smijenio, jer te kontakte mogu imati operativci, a ne šefovi, kazao je. Josipović je bio nešto odmjereniji.

„ To što su bili u komunikaciji ne znači da su dio kriminalnog miljea. Njihov je posao da imaju prodor i u taj milje. Prema tome, nemojmo olako zaključivati iz onih sadržaja. Ne znači da su ljudi koji su u obavještajnom sustavu i koji imaju kontakte s različitim ljudima samo zato kriminalci i pripadnici kriminalnog miljea.“
Sandra Benčić
Sandra Benčić

Aktivistica za ljudska prava i članica Povjerenstva za rad po pritužbama građana Ministarstva unutarnjih poslova Sandra Benčić kaže kako bi trebalo uvesti da i za ispise telefonski kontakata treba sudski nalog, kao i za prisluškivanje. Dodatno, „ni ovo povjerenstvo, ni saborsko Vijeće za nadzor rada tajnih službi ne mogu kvalitetno obavljati posao, jer nemaju operativce,“ naglasila je.

„Mi nemamo ured u kojem bi sjedilo troje ili petero profesionalaca i moglo odrađivati posao nadzora, i to je ključan problem. Mislim da su u tom smislu i jedno i drugo vijeće kozmetički prikazani kao da postoji civilni nadzor, dok njega operativno i efikasno – nema“, istaknula je Benčić.

Puhovski: Ne zna ljevica...

„U svim se državama znalo desiti da se zapletu razni dijelovi sigurnosnih i obavještajnih službi i prate i prisluškuju jedni druge, a da i ne znaju da su načelno na istoj strani,“ komentirao je ovaj slučaj za naš radio politički analitičar Žarko Puhovski i dodaje:

„To je nešto što se opisuje starom poslovicom – ne zna ljevica što radi desnica. Drugo, to se kod nas puno lakše događa zato što je organizacija puno lošija i zato što su u maloj naciji svi više-manje informirani jedni o drugima, pa se tu manje radi o greškama ovakvog tipa, dakle – slučajnostima, koliko o starim osobnim računima koje nastoje izmiriti jedni protiv drugih i onda natrag.“

Što dalje?

„Tu se radilo o tome da se odnosi između predsjednika i premijera prelome – tako da kažemo – po abecedi O, P, R. Dakle – ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, saborski zastupnik srpske manjine Milorad Pupovac i kandidat za ravnatelja javne televizije Goran Radman – i dobro je da se u ovom trenutku taj sukob zaustavilo. Međutim, loše je što se očito pokušava spriječiti istragu koja treba pokazati prvo – je li načelno moguće u Hrvatskoj pratiti nekog od Todorića ili šefa obavještajne službe, a da to ne bude skandal nego dio posla i drugo – ako to nije bio dio posla, kako će biti kažnjeni oni koji su to činili, a ne samo jedan čovjek kojeg su već ranije spremili za odstrel“, kaže Puhovski.
XS
SM
MD
LG