Dostupni linkovi

Crna Gora: Dražen Burić novi vršilac dužnosti državnog tužioca


Ivica Stanković (L) odlazi u penziju
Ivica Stanković (L) odlazi u penziju

Vrhovnom državnom tužiocu Crne Gore Ivici Stankoviću prestala je funkcija, jer je sa 67 godina života i više od 40 godina radnog staža stekao uslove za odlazak u starosnu penziju, konstatovao je Tužilački savjet na sjednici održanoj 10. juna.

Do izbora novog vrhovnog državnog tužioca institucijom će rukovoditi Dražen Burić, doskorašnji zamjenik Stankovića.

Funkcije prestaju i za još najmanje 10 tužilaca koji su takođe stekli uslove za penziju. Aktuelni tužioci i članovi Tužilačkog savjeta birani su u vrijeme vlasti Demokratske partije socijalista, predsjednika Mila Đukanovića, koja je od avgustovskih izbora prošle godine u opoziciji.

Nova parlamentarna većina na čelu sa Demokratskim frontom nedavno je usvojila izmjene Zakona o državnom tužilaštvu kojima se omogućava smjena čelnika u tužilačkoj organizaciji. Naime, spustili su uslove za penziju kod muškaraca sa 67 na 66 godina života, a dodatno za još nekoliko godina ako je zaposleni radio na radnom mjestu sa beneficiranim stažom.

Iz Demokratskog fronta tvrde da će primjenom tog pravnog akta po sili zakona Milivoje Katnić, glavni specijani tužilac, otići u penziju 12. juna. Katnić to demantuje pojašnjavajući da ima 64 godine a mu dvije godine beneficiranog radnog staža, koji bi mu radni odnos skratio za dvije godine, nisu uplaćivane.

Vladajuća većina želi razrješenje glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića koji je prethodnih godina bio glavni tužilac u slučajevima protiv lidera Demokratskog fronta, od slučaja „državni udar“ do tužbi za pranje novca, stvaranje kriminalne organizacije.

Katnić je poručio da Crna Gora nema stručan kadar koji bi mogao da zamijeni tužioce koje država, kaže, protivno Ustavu šalje u penziju.

On je na panel debati na temu „Kako do ispunjenja obaveza u poglavljima 23 i 24“, poručio da će Crna Gora zbog toga platiti 100 miliona eura, „jer je prekinut kontinuitet u istragama“ a da će 60 kriminalnih grupa slaviti.

Nova vlast u Crnoj Gori tvrdi da bez promjena u vrhu tužilaštva nema odlučne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, a time ni rezultata u pregovaračkim poglavljima 23 i 24. Na drugoj strani, opoziciona Demokratska partija socijalista tvrdi da vlast želi, smjenama u tužilaštvu, da sprovede revanšizam i da stavi tužilaštvo pod političku kontrolu.

Zakon sadrži izmjene koje omogućavaju promjenu sastava Tužilačkog savjeta koji biraju tužioce. Time se otvara put za širu smjenu u tužilaštvima s obzirom na to da će parlamentarna većina imati odlučujuću ulogu u odabiru članova Tužilačkog savjeta.

U Skupštini Crne Gore je 27. maja, glasovima 41 poslanika parlamentarne većine, drugi put usvojen Zakon o državnom tužilaštvu. Zakon je prvi put usvojen 12. maja, ali ga je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, sedam dana kasnije, vratio Skupštini na ponovno odlučivanje.

XS
SM
MD
LG