Dostupni linkovi

U Federaciji BiH još uvijek bez novih entitetskih obilježja


Stari grb i zastava sa šahovnicom i ljiljanima, koji su proglašeni neustavnim, su uglavnom skinuti i ne koriste se, Fotografije: Midhat Poturović
Stari grb i zastava sa šahovnicom i ljiljanima, koji su proglašeni neustavnim, su uglavnom skinuti i ne koriste se, Fotografije: Midhat Poturović
Već više od tri godine Federacije BiH nema svojih simbola. Tadašnju zastavu i grb sa ljiljanima i šahovnicom Ustavni sud BiH je proglasio neustavnim jer ne sadržava obilježja srpskog naroda kao trećeg konstitutivnog naroda u Federaciji. Od tada se u Federaciji u javnim ustanovama koriste državna obilježja.

Ustavni sud BiH još prije tri godine proglasio je obilježja Federacije i RS, grb i zastavu, neustavnim jer nijedan entitet u likovnom izgledu svojih obilježja ne odražava da su sva tri bh. naroda konstitutivna na cijeloj teritoriji zemlje.

U RS su usvojeni novi prijedlozi za himnu i zastavu, dok je grb privremeno zamijenjen amblemom. U drugom dijelu države, u Federaciji BiH još uvijek nema novih entitetskih obilježja. Stari grb i zastava sa šahovnicom i ljiljanima, koji su proglašeni neustavnim, su uglavnom skinuti i ne koriste se.

Umjesto njih, postavljeni su simboli države BiH, za šta, kako tvrdi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Marinko Čavara, nikada nije donesena odluka:
ČAVARA: Znači hoćemo li državu svesti na jedan entitet, a reći ovo je drugi entitet RS – država može i ne mora? Državno obilježje je državno obilježje.

„Te odluke nema. O čemu pričamo? Znači hoćemo li državu svesti na jedan entitet, a reći ovo je drugi entitet RS – država može i ne mora? Državno obilježje je državno obilježje. Ono se treba isticati u svim institucijama Federacije kao državno obilježje. A federalno? Mi se trebamo potruditi da to donesemo i da imamo i federalno obilježje i da onda možemo normalno raditi i upotrebljavati ga kao federalno obilježje. A državno je državno, ja ga ne bih svodio na jedan entitet.“

ZBIR NACIONALNIH BOJA I SIMBOLA

Predsjednik Ustavne komisije Parlamenta Federacije Irfan Ajanović kaže kako se već tri godine ne provodi odluka Ustavnog suda o entitetskim obilježjima jer stari Zakon o grbu i zastavi još uvijek nije ukinut. Zbog toga će biti i sankcija, upozorava Ajanović:

„Ustavna komisija je predložila zakon kojim se definitivno kratko i jasno provode odluke Ustavnog suda. To je obaveza. One se ne komentiraju, one se provode. Stavljamo mimo procedure koju je već pokrenulo Tužilaštvo BiH, ono je pokreunlo krivičnu proceduru - goniti one koji po Ustavu imaju obavezu provoditi odluke, a ne provode ih. A kad pogledamo Ustav, onda će doći jedino do premijera Federacije.“


Treba podsjetiti da je nakon što su grb i zastava Federacije 2006. godine proglašeni neustavnim raspisan konkurs za novo idejno rješenje. Nakon toga u užem izboru ostala su tri prijedloga koja je Predstavnički dom uslovno usvojio, a o kojim Dom naroda nikada nije ni raspravljao. Sva tri prijedloga za grb likovno su stilizovani u obliku štita sa tri boje - crvena, zelena i plava, što su u različitim kombinacijama i ponuđene varijante za zastavu.


Ipak, ponuđena likovna rješenja uglavnom su zbir nacionalnih boja i simbola konstitutivnih naroda u BiH, ali niko nije ponudio grb i zastavu koji bi bili simbol zemlje koju predstavljaju, smatra Amila Čikić iz Nezavisnog kluba Stranke za BiH:

„Bosna je starija od svih njenih naroda. Mi imamo preko 60.000 stećaka, znači Bosna je otvorena knjiga. Ako su ovi ljudi, koji nisu imali bolje ideje ili smjelije ideje da nam predlože ovdje, vodili računa isključivo o konstitutivnosti naroda, trebali su zaviriti u te stećke. Ima ih preko 60.000. Ako su se njima bavili jedan Krleža, jedan Tin Ujević, jedan Mehmedalija Mak Dizdar, zašto nisu stećci bili interesantni ovoj našoj komisiji? Ja, koja sam iz reda ostalih ne mogu biti zadovoljna, što nemamo obilježja kojima bi se ponosili svi, pa i konstitutivni narodi, ali u i ja iz reda ostalih i mnogi građani ove zemlje.“


A kroz istoriju BiH imala je različite zastave i grbove - od srednjovjekovnog iz vremena bosanskih banova i prvog kralja Tvrtka Kotromanića, preko osmanlijskog polumjeseca i zvijezde, do žutocrvenih austrougarskih zastava, potom socijalističke crvene, sa trobojkom u uglu i petokrakom, do ratnih ljiljana i orlova. I posljednja važeća državna zastava BiH nije rezultat dogovora nego je nametnuta odlukom tadašnjeg visokog predstavnika Karla Vestendorpa 1998. godine i nema nikakvo kulturno-istorijsko utemeljenje.
XS
SM
MD
LG