Dostupni linkovi

Država ravnodušna na napade na "Vijesti"


Zapaljeno vozilo Vijesti
Sve češći napadi na imovinu podgoričkog lista Vijesti, neotkrivanje počinilaca od strane policije i gotovo mlaka reakcija javnosti, bez šire osude u medijskoj zajednici otvaraju pitanje kakav se time ambijent u Crnoj Gori kreira i to neposredno uoči izvještaja u kome će se Evropska komisija pozabaviti i stanjem medijskih sloboda kod nas.

Treće u seriji paljenja automobila lista Vijesti koji se dogodio u subotu ujutro pratio je gotovo isto scenario. Uprava policija oglasila se osudom uz poruku da će istražiti slučaj, pojedini opozicioni lideri prozvali su premijera Igora Lukšića da ubrza razotkrivanje pozadine tih napada ili smijeni prvog čovjeka policije, dok se iz Nevladinog sektora čulo upozorenje kako je to novi atak na slobodu medija u Crnoj Gori.

Uredništvo Vijesti ponovilo je ono što je konstatovalo i prilikom prvog napada na njihovu imovinu,da je riječ o terorističkom činu.

"Postavlja se pitanje šta ako sa vozila pređu na ljude? Svi ljudi koji rade u Vijestima imaju porodice i djecu i normalno je da se pitaju šta će biti dalje. Ja mislim da je to i cilj ovih napada bez obzira ko ih i kako organizuje – da mi prestanemo da pišemo to što pišemo", ocjenjuje glavni urednik Mihajlo Jovović.

Očigledno je da je riječ o seriji napada, a ne o izolovanim i usamljenim slučajevima, kako je to nakon prvog paljenja dva automobila lista Vijesti ocijenio direktor Uprave policije Veselin Veljović.
Vuković: Ono što jeste zabrinjavajuće jeste da policija ne može da uđe u trag počiniocima i javnost nema jasno objašnjenje šta je u pozadini ovoga čina.

To primjećuje slobodni novinar Duško Vuković.

"Ono što jeste zabrinjavajuće jeste da policija ne može da uđe u trag počiniocima i javnost nema jasno objašnjenje šta je u pozadini ovoga čina. Tako da ostaje prostor za razne spekulacije, što nije dobro i što se sa druge strane javlja sumnja u efikasnost policije ili eventualno u njihovu želju da se uopšte rasvijetle ovi kriminalni akti",
kazao je Vuković.

Nakon subotnjeg požara na još jednom vozilu lista Vijesti nije se oglasio niko od crnogorskih državnih funkcionera. Riječi osude i to kao odgovor na pitanje novinara stigle su samo od predsjednika države Filipa Vujanovića koji je to nazvao primitivnim činom i pozvao policiju i nadležne organe da otkriju počinioce.

Mlaki ambijent

Kakve su posljedice gotovo mlake reakcije državnih organa i gotovo ravnodušnosti javnosti, pitali smo Mihajla Jovovića.
Zapaljeno vozilo Vijesti

"Mislim da je taj mlaki ambijent reakcija na ovakve i slične stvari odavno kreiran, da tih reakcija nema zato što to ljude ne zanima i drugo, zato što im je milo što se to dešava. Kao da je ljudima milo što se ovo dešama u smislu hajde sada vi pišite o kriminalu i korupciji. Mi ne pišemo ali vi pišete pa sada vidite šta vam se dešava. Ja se, sa druge strane ne sjećam da je iko ispred DPS osudio ove napade. Osuda premijera, predsjednika i slično dolazi sa njihove funkcije, ali iz DPS niko nikada nije ništa osudio. Ja sam već govorio o tome da su se već dva napada dogodila nakon intervjua predsjednika njihove partije", navodi Jovović.

Upadljivo je i odsustvo reakcije medijske zajednice u Crnoj Gori koja više postoji na apstraktnom nego na stvarnom nivou.

Kako to što nije bilo snažnije osude novinara onoga što se dešava njihovim kolegama u Vijestima objašnjava slobodni novinar Duško Vuković.

"U Crnoj Gori ne postoji jasno profilisana i homogena profesionalna sfera. Kada su u pitanju mediji ona je razbijena kao što je i samo društvo razbijeno na razne interesne grupacije. Postoji konkurencija, postoji surevnjivost, više pokušaja da se artikuliše neka jasna, profesionalna pa onda i neka solidarna organizacija i nekakva perspektiva su propali i onda nemate od koga da očekujete takvu reakciju. Reaguju oni koji su neposredno pogođeni, a ove ostale uglavnom ne zanima ili ih zanima na nivou kafanskih priča i tračeva", smatra Vuković.

Napadi na imovinu dnevnika “Vijesti” počeli su ljetos u noći državnog praznika između 13. i 14. jula kada su zapaljena dva automobila u blizini Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Zanimljivo je i da su se dva sljedeća ataka dogodila neradnim danima, odnosno za vikende, kada su požari na vozila Vijesti podmetnuti u podgoričkim naseljima Masline i Stari Aerodrom.
XS
SM
MD
LG