Dostupni linkovi

"Drumska mafija" osuđena na 132 godine zatvora


Osuđeni krali novac od putarine, oštetivši državu za 6,5 miliona evra
Osuđeni krali novac od putarine, oštetivši državu za 6,5 miliona evra
Pripadnici takozvane "Drumske mafije" osuđeni su danas u Beogradu na ukupno 132 godine zatvora.

Sud ih je proglasio krivim jer su od 1. jula 2004. do 14. maja 2006. na naplatnim rampama autoputa Beograd-Niš izdavali duple kartice za naplatu putarine i priznanice koje nisu evidentirane i tako oštetili Javno preduzeće Putevi Srbije za šest i po miliona evra.

Od 53. optuženih, Specijalni sud izrekao je presude 41 osobi, dok su ostali oslobođeni, ubili se ili umrli tokom sudjenja.

Sudsko veće Specijalnog suda, kojim je predsedavao Vladimir Vučinić, najveću kaznu izreklo je Milanu Jovetiću, organizatoru Drumske mafije – šest godina zatvora, Radenko Kecojević dobio je pet godina i dva meseca, dok su Amir Šehović, Slaviša Tričkovic, Vukman Vukašinovic i Goran Stojanović osuđeni na po četiri godine i četiri meseca.

Ostalih tridesetpetoro optuženih osuđeni su od godinu i po do tri i po godine zatvora.

Članovi ove grupe krali su novac od putarine za strane kamione i za tu namenu osmislili su poseban softver i instalirali specijalne kablove koji su omogućavali izadavanje lažnih računa i podizanje rampe bez stvarne evidencije u kompjuterskom sistemu.

Sudija Vučinić rekao je da sud smatra da prvooptuženi Jovetić i drugooptuženi Živojin Đorđević nisu pravi organizatori kriminalne grupe i da su stvarni organizatori ostali nepoznati.

Ovaj proces obeležila je i činjenica da su trojica okrivljenih sebi oduzeli živote.

Tokom istrage Zoran Nedeljković ubio se u beogradskom Okružnom zatvoru, Mića Žukić ubio se u psihijatrijskoj bolnici u Gornjoj Toponici, optuženi Savatije Jović ubio se u Nišu u maju prošle godine, dok su još dvojica optuženih u međuvremenu umrli.
XS
SM
MD
LG