Dostupni linkovi

Drugi pad za pet godina: Helikopteri zastarjeli, piloti u opasnosti?


Pad helikoptera Vojske Crne Gore, 10. juni 2016.
Pad helikoptera Vojske Crne Gore, 10. juni 2016.

Da li pad helikoptera Vojske Crne Gore koji se dogodio u petak 10.juna treba da predstavlja upozorenje državi i Ministarstvu odbrane o stanju opreme vojske, posebno u letačkoj jedinici? Koliko su stare letjelice, da li su u skladu sa NATO standardima, kolika su potrebna ulaganja...to su pitanja koja se postavljaju nakon drugog teškog incidenta u posljednjih pet godina.

Uzrok pada vojnog helikoptera tipa "Gazela“, tokom trenažnog leta i teških povreda koje su zadobili pukovnik Namik Arifović i potpukovnik Miroljub Antanasijević, trebalo bi da budu poznati kraja juna do kada bi komisija trebalo da sačini izvještaj o incidentu.

Da li ovaj incident dovodi u sumnju stanje opreme Vojske Crne Gore, posebno letačke jedinice, ključno je pitanje koje smo uputili Ministarstvu odbrane, a na koje odgovor nismo dobili.

Uz ovaj incident, treba reći da je prije četiri i po godine prošlo od takođe teške tragedije kada je helikopter tipa "Gazela“ udario u stijene na Luštici, kada su poginula dva visoka oficira, pukovnik i major - nastavnici letjenja i jedan stariji vodnik, tehničar.

I tada je bila okupljena Komisija za utvrđivanje uzroka nesreće, a koja nije utvrdila bilo čiju krivicu, već konstatovala da je uzrok nesreće neidentifikovan kvar.

Upitan da li je ove nesreće govore o stanju opreme letačkih jedinica Vojske, general u penziji Blagoje Grahovac je kratko izrazio sumnju u rad Komisije:

"Nalaz Komisije i zaključak državnih organa u vezi slučaja udesa helikoptera koji se desio prije pet godina, ne predstavlja istinu i odraz činjeničnog stanja nego je lažiran. Svjesno ili nesvjesno lažiran je. Tako da se pribojava da će i nalaz Komisije i zvaničnih državnih organa vezano za ovaj slučaj udesa helikoptera, takođe ići u pogrešnom pravcu. I za sada bih samo rekao to da ne bih iskomplikovao i pogoršao stanje ljudima koji su već imali nevolju", komentariše Grahovac.

Posljednje upozorenje

Ogromni gubici u ljudstvu i tehnici u posljednjih pet godina za sada su bez odgovora. Član Odbora za bezbjednost Skupštine Crne Gore Velizar Kaluđerović očekuje odgovore na prvoj narednoj sjednici kada se bude raspravljalo o stanju u Vojsci. Kaluđerović pretpostavlja da problem nije u profesionalzmu pilota, već u mogućoj zastarjelosti helikoptera.

"Kada se ima u vidu da Crna Gora raspolaže sa gotovo nešto više od desetak ovih letjelica, proizilazi da smo za pet godina imali gubitak više od 15% ove vrste opreme. To je zaista užasno mnogo. I kada imamo takođe na umu da u slučaju pada helikoptera od prije pet godina, da smo imali najiskusnije pilote i visoke oficire koji su rukovodili letjelicom i sada takođe zamjenika komandanta pukovnika i potpukovnika, gotovo se po prirodi stvari može pretpostaviti da nije problem u ljudskom faktoru i eventualno učinjenim greškama. Već da sve upućuje na pitanje u kakvom stanju je tehnika kojom se rukuje, da li je pretjerano zastarjelo, da li je neophodno ulaganje u održavnje, da li imamo kadrovskog potencijala...to su sve pitanja koja treba da stignu na dnevni red. Ja se nadam da ćemo na prvoj narednoj sjednici Odbora za bezbjednost imati detaljnu informaciju“, rekao je Kaluđerović.

Novinarka Dušica Tomović, koja je dugo godina pratila rad Ministarstva odbrane i Vojsku Crne Gore, za dnevni list "Vijesti“, ocjenjuje da je posljednji težak incident ujedno i posljednje upozorenje o potrebi modernizacije tehnike:

"Ovo mora biti posljednje upozorenje Ministarstvu odbrane i Vladi i vrhu vojske da nešto pod hitno spriječe da se ove tragedije ponove. Poslije događaja iz 2011. godine imali smo jedu prilično mutnu sliku o tome ko je bio kriv i ko je bio odgovoran za ono što se dogodilo na Luštici kad su tri pripadnika vojske izgubila život. Nadam se da će pod pritiskom javnosti u ovom konkretnom slučaju, saznati istina ko je stvarno odgovoran što su dva pilota, vrlo iskusna sa decenijama leta, trenutno na intenzivnoj njezi u Kliničkom centru", kaže Tomović.

Posljednje objavljene informacije govore da Vojska Crne Gore ima 14 helikoptera.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG