Dostupni linkovi

Drugi krug regionalnih izbora u Francuskoj


Glasanje u Marseju, 27. jun
Glasanje u Marseju, 27. jun

U Francuskoj se 27. juna održava drugi krug regionalnih izbora, nedelju dana posle prvog kruga obeleženog malim odzivom birača.

Konzervativna degolistička stranka Republikanci ostvarila je najbolje rezultate u prvom krugu, dok su krajnje desni Nacionalni pokret Marin (Marine) Le Pen, ali i stranke predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) ostvarili slabije rezultate od očekivanih.

Marin Le Pen provela je deceniju pokušavajući da sa sebe skine reputaciju ekstremiste, zbog čega su njenu partiju zaobilazili brojni francuski birači, a ukoliko ne uspe da osvoji jedan od 14 regiona, to bi značilo veliki korak unazad za rebrendiranu partiju, prenela je ganecija AP.

Ankete su ukazivale da partija Le Penove dobija "vetar u leđa", sa ambicijama da osvoji vlast u jednom ili više od kontinentalnih 12 regiona u Francuskoj, koja ima i prekomorske regione.

Međutim, AP navodi da je apatija prošle nedelje uticala na glasače Nacionalnog pokreta - samo jedan region, na jugoistoku, stavio je partiju Le Penove ispred ostalih, dok je u drugim regionima bila pozicionirana na drugom mestu, ili niže.

Partija je dominirala u prvom krugu prethodnih regionalnih izboria 2015. godine, ali je doživela krah u drugom krugu.

Rezultati izbora se očekuju oko 20 sati, a levičari trenutno drže pet od 12 regiona kontinentalnog dela Francuske, dok konzervativci drže sedam.

XS
SM
MD
LG