Dostupni linkovi

Obustavljena pretraga terena, policija nastavlja istragu nestanka devojčice u Srbiji


Fotografija dvogodišnje devojčice koja je objavljena na sajtu "Pronađi me" Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije 26. marta 2024.
Fotografija dvogodišnje devojčice koja je objavljena na sajtu "Pronađi me" Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije 26. marta 2024.

Policija u Srbiji je saopštila 27. marta da je obustavila potragu terena za nestalom dvogodišnjom devojčicom Dankom Ilić iz okoline Bora na istoku Srbije.

Saopšteno je da je pretraga prekinuta, kako se navodi u saopštenju, "s obzirom na to da svi dosadašnji rezultati ukazuju da se devojčica ne nalazi na ovom području površine od oko 10 kvadratnih kilometara".

"Policija nastavlja intenzivan operativan rad u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi sa nestankom deteta, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena", navode iz policije.

U saopštenju se navodi da je 27 sati trajala detaljna pretraga terena u prigradskom naselju Banjsko Polje i Brestovačkoj banji.

Policija i dalje kontroliše put između Banjskog polja i Brestovačke banje, izveštava RTS.

Pripadnici MUP-a legitimišu sve vozače i pregledaju njihova vozila.

Na terenu su za devojčicom tragali policija, vatrogasci-spasioci, pripadnici Gorske službe spasavanja, pripadnici Žandarmerije sa psima-tragačima, lovci i brojni građani. U potrazi za devojčicom korišćeni se i helikopteri i dronovi sa termovizijskim kamerama.

Svi vlasnici vikendica u naselju dobili su ranije poziv da dođu i otvore svoje objekte, kako bi se izvršila pretraga tih objekata i otklonila svaka sumnja, piše RTS.

Pristup prigradskom naselju Banjsko Polje kod Bora, gde je devočica nestala, bio je blokiran, a na prilazu tom mestu postavljeni su kontrolni punktovi na kojima policija pregleda vozila.

Ispituju se sve "bezbednosno interesantne osobe", koje su ranije imale probleme sa zakonom, saoppšteno je ranije.

Policija je prvi put aktivirala sistem "Pronađi me" (Amber Alert), kojim se javnost hitno obaveštava o nestanku deteta.

Fotografija i informacije o devojčici objavljene u sistemu "Pronađi me" 26. marta 2024.
Fotografija i informacije o devojčici objavljene u sistemu "Pronađi me" 26. marta 2024.

Devojčica je, kako se navodi u objavi tog sistema, nestala 26. marta u Banjskom Polju.

Ima smeđu kosu, braon oči i visoka je oko 85 centimetara, navodi se u objavi "Pronađi me".

Na sebi je u trenutku nestanka imala maslinasto zelenu jaknu, ljubičaste pantalone i crne patike.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je 26. marta da je aktiviralo sistem "Amber Alert", odnosno "Pronađi me" za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka dvogodišnje devojčice u okolini Bora.

Potraga za nestalom devojčicom u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

U saopštenju se građani pozivaju da, ukoliko imaju bilo kakve informacije, odmah obaveste policiju na broj 192.

Sistem "Amber Alert", koji postoji u više država, omogućava brzu distribuciju informacija svim građanima, kada policija proceni da bi njeno objavljivanje doprinelo pronalasku deteta.

Hitno obaveštavanje podrazumeva slanje poruke o nestanku sa svim relevantnim informacijama i to prekidom TV i radio programa, slanjem SMS poruka svim građanima, prikazima na ekranima na auto-putu, aerodromima, železničkim i autobuskim stanicama.

"Ovo nije nikakva pokazna vežba, u toku je obaveštavanje javnosti o nestalom maloletnom licu", saopštilo je 26. marta uveče Ministarstvo informisanja Srbije.

SMS poruka sa informacijama o nestalom detetu šalje se u okviru sistema "Pronađi me" na telefone građana.
SMS poruka sa informacijama o nestalom detetu šalje se u okviru sistema "Pronađi me" na telefone građana.

Sistem "Pronađi me" je u Srbiji uveden 25. oktobra 2023.

XS
SM
MD
LG