Dostupni linkovi

Debata Klinton -Tramp: Žestoka rasprava i međusobne optužbe


Glavni sukob, kao što se i očekivalo, bio je povodom Trampove seksističke izjave o ženama 2005. godine

Druga debata dva kandidata za američke predsedničke izbore Hilari Klinton i Donalda Trampa prošla je, prenose mediji - u žestokom sukobu.

Glavni sukob, kao što se i očekivalo, bio je povodom Trampove seksističke izjave o ženama 2005. godine kao i povodom navodnog mešanja Rusije u predsedničke izbore.

Na početku debate pušten je sporni video sa Trampovom izjavom usled čega je reagovao republikanski predsednički kandidat uzvrativši da je suprug njegove rivalke učinio nešto gore - seksualni blud nad ženom.

"To je razgovor iz muške svlačionice. Nisam na to ponosan, ali, to se desilo. No, ako pogledate Bila Klintona, on je učinio nešto daleko gore - moje su bile reči a njegova dela”, rekao je Tramp aludirajući na aferu “Monika Levinski”.

Hilari Klinton je uzvratila da je video snimak još jedan dokaz da je Tramp nesposoban za Belu kuću.

Klinton: Mešanje Moskve u američke izbore je bez presedana
Klinton: Mešanje Moskve u američke izbore je bez presedana

"On je rekao da video ne pokazuje ko je on, ali mislim da je jasno svakome ko je čuo da da tačno pokazuje kakav zapravo jeste”, rekla je kandidatkinja demokrata.

Slični tonovi su se čuli i o spornim mejlovima Hilari Klinton u vreme kada je bila Obamin državni sekretar.

Tramp je obećao da će, ukoliko bude izabran, imenovati specijalnog tužioca da istraži taj slučaj, a Hilari Klinton je optužila Rusiju da je organizovala sajber napad na Ameriku kako bi pomogla Trampu u predsedničkoj trci.

“To mešanje Moskve u američke izbore je bez presedana”, rekla je Klinton.

Tramp je na to odgovorio: “Ona ne zna da li su Rusi hakovali, možda to nije bilo hakovanje. Ali, oni uvek optužuju Rusiju jer pokušavaju da me tako ocrne. Ja ništa ne znam o Rusiji. Ustvari, znam, znam o Rusiji, ali ja sa njima nikada nisam poslovao. Nisam imao takve dogovore, nikakav biznis i nikakve kredite od Rusije.”

Hilari Klinton je uzvratila.

“Naše bezbednosne agencije su pre nekoliko dana saopštile da su Kremlj, dakle Putin i ruska vlada naredili napade, hakovanje američkih računa kako bi uticali na izbore”, rekla je Klinton i dodala:

"Mi nikada u istoriji naše zemlje nismo bili u situaciji u kojoj strane sile, rade tako naporno kako bi uticale na ishod izbora. Oni to rade u pokušaju da utiču na izbor Donalda Trampa ".

Tramp: Ja ništa ne znam o Rusiji
Tramp: Ja ništa ne znam o Rusiji

U središtu rasprave bila je Sirija i odnos prema ruskim i snagama predsednika Asada. Hilari Klinton je optužila Trampa da je na strani Rusije i Bašara el Asada, a Tramp je uzvratio da bi Amerika trebalo zajedno sa Rusijom da se bori protiv takozvane Islamske države Iraka i Levanta (IDIL).

Dvoje kandidata sukobili su se i oko serije drugih pitanja poput poreza i zdravstvenog osiguranja.

Nedavno je, naime, objavljeno da je republikanski kandidat za Belu kuću na legalan način možda izbegavao da plaća porez punih 18 godina. Tramp je na to rekao da je "briljantno koristio" američke poreske zakone kako bi smanjio iznos poreza koji mora platiti i dodao da mu je to pomoglo da preživi teško razdoblje na tržištu nekretnina.

U raspravi je još potvrdio da je koristio veliki gubitak 1996. godine kako bi smanjio iznos poreza, ali je naglasio kako držvi plaća ogromne poreze.

Klinonovoj je poručio:

"Svi vaši prijatelji izvlače korist iz te odredbe", na šta je ona odgovorila da će njegovo izbegavanje plaćanja poreza podići porez za porodice iz srednje klase.

Tramp je takođe iskoristio priliku i da napomene da je aktuelni sistem zdravstvenog osiguranja u SAD katastrofalan i da će se sam urušiti 2017. godine.

Sučeljavanje kandidata demokrata i republikanaca je održano na Univerzitetu Vašington u Sent Luisu, a moderatori su bili novinari CNN-a i ABC-a.

Debata je održana na način da su deo pitanja postavljali moderatori, a deo publika. Kandidati su mogli slobodno da se kreću po pozornici i obraćaju se direktno onima koji su postavljali pitanja.

Ova rasprava bila je možda i ključni trenutak predsedničke kampanje 2016. jer je Trampu bio potreban direktan vetar u leđa ako želi da dostigne Klinton koja vodi u anketama, od prve debate 26. septembra.

Američki predsednički izbori biće održani 8. novembra.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG