Dostupni linkovi

Ruske vlasti tvrde da je ukrajinski dron pao u moskovskoj regiji


Dron u blizini grada Kolomna
Dron u blizini grada Kolomna

Bespilotna letjelica srušila se u moskovskoj regiji vjerojatno u pokušaju gađanja civilne infrastrukture, izjavio je regionalni guverner Andrej Vorobjov u utorak, 28. februara.

Njegova izjava dolazi nakon što je Ministarstvo odbrane Rusije izvijestilo o obaranju dvije ukrajinske bespilotne letjelice u južnoj Rusiji. Ukrajina nije preuzela odgovornost za napade unutar Rusije.

Ruska energetska kompanija "Gazprom" upravlja postrojenjem u blizini sela Gubastovo, oko 100 kilometara od Moskve gdje se dron srušio, piše BBC.

"Gazprom" je ruskoj novinskoj agenciji RIA Novosti rekao da njegove operacije u regiji Kolomna nisu prekinute.

"Meta drona u Kolomni vjerojatno je bio civilni infrastrukturni objekt, koji nije oštećen. Nema žrtava, niti štete na terenu", objavio je Vorobjov na platformi Telegram.

Kazao je da ruska sigurnosna služba i druga nadležna tijela istražuju slučaj.

Čini se da je bespilotna letjelica UJ-22 proizvedena u Ukrajini, koja ima maksimalni domet od 800 kilometara, dovoljno da stigne iz istočne Ukrajine, piše BBC.

Anton Gerashchenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, objavio je u utorak na Twitteru fotografiju drona.

"Udaljeno je više od 500 kilometara od ruske granice s Ukrajinom. Uskoro bi se Putin mogao jako bojati da se pokaže u javnosti, s obzirom na to da dronovi mogu doseći velike udaljenosti", napisao je uz fotografiju.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da su ruski borbeni avioni u utorak sudjelovali u vježbi, nekoliko sati nakon što je zračni prostor iznad Sankt Petersburga zatvoren zbog izvještaja o neidentificiranom objektu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je u utorak da se na granici sa Ukrajinom pooštre mjese sigurnosti, uz obrazloženje da je nekoliko dronova prošle noći ušlo u zračni prostor na jugu i zapadu Rusije.

XS
SM
MD
LG