Dostupni linkovi

BiH pod vodom, aktivirana brojna klizišta


Banja Luka pod vodom
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Banja Luka pod vodom

Veći dio Bosne i Hercegovine i danas je poplavljen. Situacija je i dalje najteža u Doboju i Maglaju, gdje se građanima može doći jedino helikopterima. Obilne kiše su, osim poplava, prouzrokovale i veliki broj klizišta, posebno u Tuzli i Sarajevu. Građani koji nisu obuhvaćeni poplavama šalju pomoć ugroženim područjima, a helikoptere je poslala i Vlada Hrvatske.

Četiri osobe su izgubile život zbog poplava u Bosni i Hercegovini, i to na području Dvorova kod Bijeljine, Srpca, kada je osoba nastradala usljed prevrtanja čamca; na području Vlasenice, usljed klizišta; i u okolini Bratunca, kada je u četvrtak smrtno stradao penzioner. Inače, i danas najkritičnija tačka na području Doboja, grada do kojeg se može stići jedino helikopterom.

Kako javlja naš dopisnik Arnes Grbešić, koji je i sam zarobljen u kući, kamioni sa hranom i vodom za piće se teško probijaju:

„O razmjerama katastrofe u Doboju dovoljno govori podatak da je u stanove na prvom spratu u zgradama u centru grada voda prodrla gotovo u visini ulaznih vrata. Do plafona su gotovo poplavljena prizemlja mnogih kuća u naselju Matuzići u opštini Doboj Jug.“

FOTOGALERIJA: Prikupljanje pomoći za ugrožene

Ništa bolja situacija nije ni u Maglaju. Nakon dva dana, uspostavljena je putna komunikacija sa tim gradom, a u toku je akcija spašavanja stanovništva, navodi za naš radio Fahrudin Solak, iz Federalne uprave civilne zaštite:

„Idemo u centar grada za dalju evakuaciju koja je potrebna.“

Prema riječima dopisnice našeg radija iz Zavidovića Arminke Memišević, teška situacija je i u tom gradu:

„Na području zavidovićke općine iseljeno je stotinjak objekata, a 250 mještana je na sigurnom. U toku dana pokrenuto je više desetina klizišta.“

Kritična situacija je i u opštini Bijeljina. Govori gradonačelnik Mićo Mićić:

„U rijeku Savu i sve vode koje dolaze iz Foče i Drinom, sve bi se to slilo ovdje i bila bi Semberija potpuno puna kao čaša.“

VIDEO: Rijeka Bosna poplavila Šamac
Rijeka Bosna poplavila cijeli Šamac
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

Rijeka Bosna tokom protekle noći probila je dio odbrambenog nasipa kod Bosanskog Šamca i poplavila čitav grad, koji je bez struje, vode i telefonskih veza, kaže direktor Doma zdravlja Dragan Ilinčić:

„Cijeli grad je potopljen, sve su kuće potpoljene, zgrade, stanovnici su zarobljeni na gornjim spratovima i zasad ih još nije niko evakuisao. Oni koji su evakuisani usmjereni su prema Gornjoj Slatini.“

Kontakt za pomoć i interaktivna mapa

Kontakt za pomoć i interaktivna mapa ugroženih područja

Zbog poplava u BiH pokrenuta je interaktivna mapa na kojoj građani i građanke mogu prijaviti šta se dešava u njihovoj neposrednoj okolini, da li postoji potreba za spašavanjem ugroženih građana, da li je došlo do pokretanja klizišta uslijed poplava itd. Pored ovog linka, za prijave se može koristiti i e-mail adresa poplave.bih@gmail.com, kao i brojevi telefona 033 618-431, te 060 316-3864, kao i Facebook stranica.
Na području Banje Luke je donesena Odluka o proglašenju vanrednog stanja. Nemoguće je prijeći sa jedne obale Vrbasa na drugu. Gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović kaže da su stambeni i ugostiteljski objekti pod vodom:

Danas ili jutros imamo u obuhvatu više stotina stambenih objekata, pa čak cijenimo da to može biti i preko hiljadu.“

Vanredne situacije su proglašene u Derventi, Prnjavoru, Srpcu i Laktašima. Kritično je i u Prijedoru. Milorad Simić, derventski načelnik:

„Mi moramo izdržati još tri do pet sati. Možda je nepristojno kazati - kad bi Bog dao pa ostali na ovome, bili bismo zadovoljni, uz dužno poštovanje skoro 50, 70 domaćinstava kojima je voda dijelom ušla u kuće ili opkolila kuće.“

Obilne kiše izazvale su probleme i na području Unsko-sanskog kantona. U Sanskom Mostu, gdje je i najkritičnije, proglašeno je stanje elementarne nepogode, kaže Said Ramić iz Civilne zaštite:

„Za sada nemamo informacija da je neko bio životno ugrožen, ali imamo dosta objekata pod vodom.“

VIDEO: Aktivirano klizište u naselju Badre
Klizište nedaleko od Sarajeva
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

Iz Kriznog štaba opštine Bratunac saopštili su da je oko 1.700 kuća poplavljeno. Bez kuće je ostao i Stojan Milinković:

„Ostao je samo jedan zid kuće, sve je otišlo. Sve.“

Poplave se šire i Brčko Distriktom. Sve oči stanovnika su uprte u rijeku Savu, koja je na svojoj maksimalnoj visini od kako se vrše mjerenja. Mevlida Tadić je, sa nekoliko komšija, evakuisana iz jednog od brčanskih naselja:

„Samo smo izašli, nisam čak ni zaključala. Osjećaj je bio grozan.“

Ljudski životi su ugroženi i na području Tuzlanskog kantona gdje su se aktivirala klizišta. U tuzlanskom naselju Badre klizište je odnijelo tri kuće, a sedam prijeti opasnost. Evo šta o svemu kažu mještani:
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:09 0:00
Direktan link


Velike štete poplave su napravile i u srednjoj Bosni, ali nijedna osoba nije stradala.
U Sarajevu je danas nešto stabilnija situacija. Kiša je prestala padati. Zbrajaju se štete nastale nakon pokretanja klizišta u vogošćanskom naselju Svrake:
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:15 0:00
Direktan link

Sarajlije danas skupljaju pomoć za najugroženije stanovnike u mjestima pogođenim poplavama. Istovremeno, brojne organizacije, institucije i pojedinci sa područja Mostara i cijelog Hercegovačko-neretvanskog kantona već su uputili pomoć ili otišli na poplavama pogođena područja Bosne i Hercegovine:
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:08 0:00
Direktan link

Bosanskohercegovačkim građanima su pomagali i susjedi iz Hrvatske, čija je Vlada poslala helikoptere za pomoć ugroženim stanovnicima.

VIDEO: Poplave u Tuzlanskom kantonu
Poplave u Tuzlanskom kantonu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00
XS
SM
MD
LG