Dostupni linkovi

Drago Nikolić preminuo na privremenoj slobodi u Srbiji


Drago Nikolić

Osuđeni oficir Vojske Republike Srpske (VRS) Drago Nikolić preminuo je u nedjelju, dok je Haški sud za bivšu Jugoslaviju tek dva dana nakon toga – u utorak, priopćio kako je pušten na privremenu slobodu u Srbiju zbog zdravstvenih razloga.

Predsjednik suda Theodor Meron, u odluci koja je bila tajna do utorka, odbio je Nikolićev zahtjev za prijevremenim puštanjem na slobodu, napominjući da je odslužio tek 10 od ukupno 35 godina - koje je dobio kao član udruženog poduhvata ubijanja zarobljenih bošnjačkih dječaka i muškaraca u Srebrenici 1995.godine.

No sudac Meron mu je dopustio odlazak na privremenu slobodu u mjesto Banja Koviljača „iz humanitarnih razloga“. Iako nije navedeno od kakve bolesti je obolio, očito je da se radilo o težoj i brzo napredujućoj budući da je Nikolić bio star 57 godina, a prilikom pojavljivanja u sudnici potkraj siječnja ove godine to nije ničim dao naslutiti.

Iako je pušten na privremenu slobodu zbog istog razloga kao (još doduše neosuđeni) vođa srbijanskih radikala Vojislav šešelj, Nikolić je za vrijeme boravka u Srbiji bio ograničenog kretanja (bez napuštanja kuće osim odlaska do bolnice), zabranjeni su mu bili medijski istupi ili bilo kakav razgovor s bilo kim o njegovom slučaju (osim s odvjetnikom), a bio je i pod konstantnom prismotrom policije.

Član udruženog zločinačkog poduhvata genocida

Podsjetimo, sigurnosni oficir Zvorničke brigade VRS-a Nikolić - osuđen je na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebenici – u slučaju poznatom kao Popović i drugi.

Prvostupanjska kazna mu je naime potvrđena nakon žalbenog postupka krajem siječnja ove godine, kao i doživotan zatvor prvooptuženom Vujadinu Popoviću i drugooptuženom Ljubiši Beari, koji je sudskom odlukom objavljenom u ponedjeljak – upućen iz haškog pritvora na odsluženje kazne u Njemačku.

Iako u Meronovoj odluci o puštanju na privremeno nije bilo navedeno od koje bolesti Nikolić boluje, jasno je napomenuto da – ukoliko se izliječi - vraća se u haški pritvor dok se ne odluči o zemlji gdje bi izdržao do kraja kaznu (dvije trećine vremena prema praksi).

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić uplašen od teških bolesti koje su zahvatile desetak haških pritvorenika i osuđenika – nedavno je optužio da haški pritvor Ujedinjenih naroda izaziva rak i ostala teška oboljenja – zbog čega se i žalio Glavnog tajniku UN-a Ban Ki Moon-u.

  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG