Dostupni linkovi

Uhapšena osoba koja je opljačkala stan Dragice Gašić u Đakovici


Portparol kosovske policije u Đakovici Nusret Džurkaj je rekao da krivično delo nije počinjeno na nacionalnoj osnovi, te istakao da "lopov ne poznaje nacionalnost ili veru" (na fotografiji pripadnik Policije Kosova u Prištini)
Portparol kosovske policije u Đakovici Nusret Džurkaj je rekao da krivično delo nije počinjeno na nacionalnoj osnovi, te istakao da "lopov ne poznaje nacionalnost ili veru" (na fotografiji pripadnik Policije Kosova u Prištini)

Policija Kosova je u petak uhapsila jednu osobu u Đakovici, na oko 80 kilometara od Prištine, zbog sumnje da je provalila u stan Dragice Gašić, prve povratnice u taj grad iz redova srpske zajednice od 1999. godine.

To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio portparol kosovske policije u Đakovici, Nusret Džurkaj (Nysret Xhurkaj).

Prema njegovim rečima, uhapšena je osoba sa inicijalima A.O. (42), zbog sumnje da je provalio u stan zbog krađe.

„Policijska stanica u Đakovici je odradila odličan posao i uhapsila je osumnjičenog, kod koga su pronađeni ukradeni predmeti iz stana u kome se živi (Dragica) Gašić. Osumnjičeni A.O., je u prisustvu advokata, priznao krivično delo za koje je osumnjičen”, rekao je Džurkaj.

On je podvukao da ovo krivično delo nije počinjeno na nacionalnoj osnovi, te istakao da "lopov ne poznaje nacionalnost ili veru".

Dragica Gašić je 27. jula za RSE izjavila da joj je stan obijen i opljačkan, te da je slučaj odmah prijavila policiji.

Ukradene su joj lične stvari, hrana, lekovi, sigurnosna kamera i ruter za internet.

U javnosti je bilo puno reakcija na povratak prve Srpkinje u Đakovicu nakon rata na Kosovu, a Dragica Gašić tvrdi da svakodnevno trpi neprijatnosti, zbog čega ima pratnju policije kada napušta stan.

Gašić se u Đakovicu vratila početkom juna, a jedanaest nevladinih organizacija sa teritorije te opštine je saopštilo da će Vladi Kosova podneti peticiju putem koje se zahteva odlazak Dragice Gašić iz Đakovice.

Sumnja se da je Dragica Gašić nepoželjna u Đakovici jer je u predratnom periodu radila u srpskoj policiji, ali ona tvrdi da da nikome nije učinila nikakvo zlo i da je u policiji bila samo čistačica.

U Đakovici je tokom ratne 1998. i 1999. godine ubijeno više od hiljadu albanskih civila, većinom muškaraca. Neki od njih se i dalje vode kao nestali jer njihova sudbina još uvek nije rasvetljena.

U međuvremenu, Opština Đakovica je početkom jula protiv Gašić podnela i tužbu Osnovnom sudu u tom gradu, kojom traži da se Dragici Gašić "poništi ugovor o izdavanju stana, uz zahtev za privremene mere".

Sa druge strane, Gašić tvrdi da je stan njen i da te tvrdnje može da dokumentuje. Prema njenim rečima, Đakovicu više neće napuštati.

Vlada Kosova nije reagovala na slučaj Dragice Gašić i njenog prava na povratak u Đakovicu.

XS
SM
MD
LG