Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Male šanse da se Vasiljkoviću sudi u Srbiji


Dragan Vasiljković
Šanse da se Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, uputio ka Srbiji posle odluke Australije da ga izruči Hrvatskoj zbog suđenja za ratne zločine, veoma su male, izjavili su za RSE advokati koji su ga ranije zastupali pred sudom.

Vasiljković se već nedelju dana nalazi van domašaja nadležnih, a australijski mediji spekulišu da bi u slučaju bekstva Kapetana Dragana u Beograd njegov slučaj Hrvatska mogla da prepusti srpskom pravosuđu.

Dragan Vasiljković ima australijsko državljanstvo pod imenom Danijel Sneden, ali poseduje i srpski pasoš jer je rođen u Srbiji, zbog čega se sumnja da je uoči odluke Višeg suda u Australiji mogao da se uputi ka Evropi i Beogradu kako bi izbegao da se pojavi pred sudom u Zagrebu. Vasiljković nije viđen od ponedeljka, 29. marta, kada je dan pre konačnog sudskog rešenja jednostavno nestao, od kada ne odgovora ni na telefonske pozive njegovih advokata.

Advokat Savo Štrbac, član pravnog tima Dragana Vasiljkovića koji je i svedočio u procesu pred australijskim sudom, izjavio je za RSE da ne očekuje da se Kapetan Dragan uskoro pojavi u Srbiji:

"Ove spekulacije da bi mogao da se pojavi u Srbiji, po meni, predstavljaju čistu fantaziju. A nešto je i ljut na Srbiju, odnosno na srpske nadležne vlasti, jer mu kao svom državljaninu tamo nisu bile dovoljno pri ruci. Mislim da se Dragan Vasiljković, upravo doznavši kakva će biti odluka australijskog suda, sklonio da pozavršava neke poslove, da se sabere, i da će se sam predati i reći „evo me“."

Najvažnije da istina izađe na videlo

Dragan Vasiljković u Hrvatskoj se tereti da je kao komandant u sastavu srpskih paravojnih jedinica, kao zapovednik nastavnog centra Alfa za obuku specijalaca, postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije.

Kapetan Dragan, kako mu je bilo ratno ime, osumnjičen je da je 1991. u zatvoru na Kninskoj tvrđavi, kao i 93. u Bruškoj kod Benkovca, mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

U procesu pred sudom u Sidneju kao svedok je bio i Velibor Bračić, koji je kao pripadnik hrvatske vojske u junu 91. bio zarobljenik jedinice Kapetana Dragana na tvrđavi u Kninu. Za RSE kaže da je najvažnije da istina na kraju izađe na videlo:
On je gore na toj tvrđavi imao neki centar za obuku i svoje vojnike, bilo je tu svakodnevnog premlaćivanja do raznih drugih psihičkih i fizičkih tortura. Nije važno gde će mu se suditi, može mu se suditi i u Australiji, može i u Srbiji.

"On je gore na toj tvrđavi imao neki centar za obuku i svoje vojnike, bilo je tu svakodnevnog premlaćivanja do raznih drugih psihičkih i fizičkih tortura. Nije važno gde će mu se suditi, može mu se suditi i u Australiji, može i u Srbiji. Pa onda ako on smatra da je nevin da to dokaže na sudu. A ne bežati sada, ili šta ja znam. Smatram samo da bi svako ko je osumnjičen za neka dela trebalo da bude procesuiran, da odgovara, bio to Kapetan Dragan ili neko drugi."

Dragan Vasiljković je u sidnejskom zatvoru proveo tri godine, od 2006. do 2009, a Savo Štrbac veruje da je on i dalje u Australiji, prvenstveno iz razloga što želi da mu se tamo sudi.

"On vrlo dobro zna kakvo bi suđenje bilo u Srbiji, da bi u slučaju osuđujuće presude kazna bila strožija nego u Hrvatskoj. Po meni, on bi sada u Hrvatskoj, ako bi ga izručili, zaista bio zaštićen. Ti njegovi strahovi od eventualne likvidacije u tom pripremnom postupku, pre glavnog pretresa, su neobjektivni."

Bruno Vekarić, Foto: Vesna Anđić
Klasična pljačka

Vlasti u Srbiji nisu se izjašnjavale o odluci Australije o njegovom izručenju i nestanku ali je Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva Srbije za ratne zločine, izjavio za RSE da lik i delo Kapetana Dragana gleda i kroz sudske predmete koji se vode u Beogradu:

"Recimo, jedan od optuženih u slučaju Zvornik je rekao kako je Kapetan Dragan delovao noću preko Drine, kada se prevozila bela tehnika... Parafraziram tu izjavu, ali imate precizan iskaz kako su u principu te formacije prebacivale belu tehniku, dakle bila je klasična pljačka u pitanju, te na taj način posmatram celu tu priču."

Ono što bi možda mogao biti važan detalj u priči je i tvrdnja nekadašnjih advokata Dragana Vasiljkovića u nekim drugim procesima - da bi odluku suda o izručenju, koja je konačna, trebalo da potvrdi australijski ministar unutrašnjih poslova.

To, po mišljenju advokata iz Sidneja Tihomira Novakovića, nikako nije beznačajno u čitavoj proceduri:

"Gospodin Vasiljković ima pravo da dostavi svoju primedbu, prigovor na njegovu sveobuhvatnu poziciju. Poslednju reč ima ministar unutrašnjih poslova. To je prilika koja se može iskoristiti, i ja verujem da će Dragan Vasiljković to učiniti."

Senka prošlosti

RSE:
A kako bi mogao da je iskoristi ako nije uzeo ili dobio odluku australijskog Vrhovnog suda o ekstradiciji, jer je jednostavno nedostupan?

"Ne mogu da komentarišem da li je dostupan ili nije... Postoji pravni tim koji ga zastupa, koji će sigurno dobiti odluku i obrazloženje, tako da tu nije problem."

O Kapetanu Draganu imam najgore moguće mišljenje. To je senka naše prošlosti. Evo, ponovo Kapetan Dragan, Jezdimir Vasiljević, i kada vidim te osobe setim se onih devedesetih godina kada su bili nepregledni redovi za ulje i kafu, dileri svuda na ulicama...
Ukoliko se optuženi Kapetan Dragan ipak odluči za dug put u ilegali i možda dokopa Srbije, tu ga sigurno čeka suđenje, jer su iz hrvatskog pravosuđa poručili da ne bi imali protiv da se u takvoj situaciji proces održi u Beogradu. Srpsko pravosuđe nije se o tome izjašnjavalo, dok je Bruno Vekarić za RSE rekao:

"Ja ću biti potpuno otvoren i reći da o Kapetanu Draganu imam najgore moguće mišljenje. To je senka naše prošlosti. Evo, ponovo Kapetan Dragan, Jezdimir Vasiljević, i kada vidim te osobe setim se onih devedesetih godina kada su bili nepregledni redovi za ulje i kafu, dileri svuda na ulicama, i prosto kada se miris smrti osećao svuda oko nas, i kroz one dnevnike na državnoj televiziji i natpise u novinama."

Australijske novine pišu da je Dragan Vasiljković, u Australiji Danijel Sneden, poslednji put viđen u luci Kofs Harbur, na obali Novog Južnog Velsa, 540 kilometara daleko od Sidneja. Tamošnji mediji pretpostavljaju da se Kapetan Dragan na svom brodu uputio prema Srbiji, i te navode baziraju na činjenici da je svojevremeno jedrio od Evrope do Afrike i da je poznati avanturista koji, između ostalog, poseduje i međunarodnu pilotsku dozvolu.
  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG