Dostupni linkovi

Nakon 43 dana bijega uhićen Dragan Vasiljković


Dragan Vasiljković
Dragan Vasiljković
Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa dobilo je i službenu potvrdu australskih nadležnih tijela da je Dragan Vasiljković, alias „Kapetan Dragan“, čije izručenje traži Hrvatska zbog ratnih zločina, uhićen u Australiji.

Vasiljković je bio instruktor i zapovjednik u specijalnim jedinicama paravojske pobunjenih hrvatskih Srba u prvoj polovici devedesetih godina, a Hrvatska traži njegovo izručenje zbog ratnih zločina nad zarobljenim hrvatskim policajcima i vojnicima, i nad civilima. Njegovo uhićenje potvrdio je hrvatskim medijima i njegov australski odvjetnik Clive Evatt.

„Vasiljkoviću je ostalo malo manevarskog prostora“, kazao je hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović, pozdravljajući vijest o njegovu uhićenju nakon 43 dana bijega.

On je pojasnio da je još potrebna suglasnost za izručenje Vasiljkovića australskog ministra unutarnjih poslova, a potom Vasiljković još neko vrijeme može odgađati povratak u Hrvatsku izgovarajući se na zdravlje i slično, ali ne predugo.

„Ne bih ništa prejuidicirao, ali ne radi se o predugom vremenskom roku.“

Vasiljković je po nalogu čelnih ljudi SDB-a Srbije, Jovice Stanišića i Frenkija Simatovića, poslan početkom devedesetih u Hrvatsku.

Na haškom suđenju Miloševiću 2003. godine svjedočio je o ključnoj ulozi SDB-a Srbije u ratnim sukobima u Hrvatskoj i BiH, punoj kontroli vojske, policije i SDB-a Srbije nad dobrovoljcima iz Srbije u tim sukobima i o sudjelovanju „crvenih beretki“ - specijalne jedinice SDB Srbije - u tim ratovima, a dan kasnije je sve to relativizirao.

*****
Pročitajte i ovo
Izručenje Vasiljkovića Hrvatskoj sve izvjesnije
Kapetan Dragan će ipak biti izručen?
XS
SM
MD
LG