Dostupni linkovi

Šutanovac: Saznaćemo ko je krio Mladića u vojnim objektima


Dragan Šutanovac
Dragan Šutanovac
Dragan Šutanovac, ministar odbrane Srbije, izjavio je za RSE da veruje da će istražne radnje koje vodi Akcioni tim za potragu za haškim optuženicima uskoro pokazati ko je Ratka Mladića krio u vojnim objektima.

Mladić je 16 godina bežao od potrage, ali se do danas ne zna ko mu je toliko dugo pomagao u skrivanju.

Haški optuženik Ratko Mladić skrivanje i dugogodišnje bekstvo od pravde počeo je po izručenju jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića, koji je put Haškog tribunala poslat 28. juna 2001.

Mladić je tada napustio porodičnu kuću i narednih skoro godinu dana provodio u nizu vojnih objekata širom Srbije, od kasarane na Topčideru do vojnog objekta u Stragarima. Do danas nije otkriveno ko ga je štitio i držao van domašaja potrage.

Šutanovac je izjavio za RSE da očekuje da će do kraja biti istraženo ko je u vojnim objektima skrivao haškog optuženika Ratka Mladića.

„Istražne radnje vode drugi organi, naša Vojno bezbednosna agencija i Vojna policija učestvuju u Akcionom timu za potragu za haškim beguncima i ja očekujem da se sve informacije po tom pitanju daju iz Akcionog tima. Bitno je reći da sve spekulacije vezane za lečenje Ratka Mladića na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu su apsolutno netačne, te navode smo proverili i ustanovljeno je da to nije istina. Druge stvari ne mogu da komentarišem dok Akcioni tim ne da svoje saopštenje“, izjavio je Šutanovac.

Hipoteze

Šutanovac je rekao da trenutno nema informaciju ko i kada je penzionisao Ratka Mladića. Uprkos optužnici Haškog tribunala, koja je podignuta 95, Mladić je narednih šest godina udobno živeo u porodičnom stanu na Banovom Brdu u Beogradu.

Lazarevo, mesto u kojem se krio Mladić, nakon hapšenja

x

Tu je bio pod zaštitom jugoslovenske vojske i režima, viđan je po beogradskim restoranima, fudbalskim utakmicama i na vojnim proslavama. Posle petooktobarskih promena nije se pojavljivao u javnosti, ali je nastavio da živi u stanu na Banovom Brdu, sve do Miloševićevog izručenja.

Posle donošenja Zakona o saradnji sa Haškim tribunalom u aprilu 2002, i izdavanja poternice za njim u maju iste godine, Mladić napušta vojne objekte i počinje da se skriva u stanovima koje za njega iznajmljuju jataci po Beogradu.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže za RSE da mnoge godine koje su prošle bez odgovora ko je Mladića skrivao govore o tome da je imao ozbiljnu zaštitu.

“Postoje indicije da se on duže skrivao u vojnim objektima, na primer sve do 2005. Period od devet ili sedam godina skrivanja, sve jedno je, veoma je dug da bi država propustila da istraži gde se nalazio, ko ga je krio, ko mu je pomagao… Razlog za to što je toliko dugo bio van domašaja pre svega je bio politički stav da treba ići na dogovore sa optuženicima da se sami predaju Haškom tribunalu. To je recimo bio stav vlade Vojislava Koštunice. Kasnije su neke političke kalkulacije odlučile o tome. Kalkulacije u smislu da li je neki momenat pravi za nečije hapšenje, razmatralo se da li čekati izbore radi povoljnije situacije, svega je bilo”, kaže Radovanović.

Radovanović ne veruje da će ikada biti otkriveno ko je skrivao Mladića.

“Po svoj prilici će to biti teško. Zato što je moguće da je on skrivan od ljudi koji su visoko kotirani u nekim političkim partijama. A moguće je, takođe, da su ga štitile vojne bezbednosne službe ili državne bezbednosne službe. To su, doduše, sve hipoteze ali nema drugih objašnjenja za tako nešto”, smatra on.

Prema sudskim podacima, Mladić se do početka 2006. krio uglavnom na Novom Beogradu u stanovima u Ulicama Jurija Gagarina, Treći bulevar i Vladimira Popovića, dok je neko vreme proveo i na Bežanijskoj kosi i na Banjici. Poslednje zvanične informacije o Mladićevom skrivanju su da je početkom 2006. godine bio u selu Ljuba kod Sremske Mitrovice. 16 godina od podizanja optužnice, uhapšen je 26. maja u Lazarevu kod Zrenjanina.

Sve o Ratku Mladiću


Sve o hapšenju optuženika za genocid i zločine protiv čovječnosti nakon 15 godina bježanja od pravde. Svjedočenja, analize, komentari, multimedija.
XS
SM
MD
LG