Dostupni linkovi

Dragan Zelenović pušten prijevremeno na slobodu


Dragan Zelenović
Dragan Zelenović

Predsjednik Haškog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Theodor Meron prihvatio je zahtjev za prijevremenim puštanjem na slobodu, nakon dvije trećine izdržane kazne – Dragana Zelenovića, ratnog silovatelja Bošnjakinja iz Foče.

Meron je na više stranica razmatrao formalno-pravne razloge Zelenovićevog prijevremenog puštanja, no sudeći po ustaljenoj praksi puštanja koja već traje neko vrijeme – to i nije bitno. U osvrtu na rehabilitaciju Zelenovića zatvorski psiholog u Belgiji je inače naveo – kako je stav osuđenika prema zločinima za koje je osuđen „nešto ambivalentno (podijeljeno)“.

Osuđenik prihvaća „da je imao različite seksualne odnose“, no žali zbog „njegove nesposobnosti da se sjeti određenih činjenica“, naveo je zatvorski psiholog.

No sudac Meron je pravdao svoj zaključak o „nekim znacima rehabilitacije“ Zelenovića - navodima iz „psiho-socijalnog izvještaja“ – kako je osuđenik prihvatio „djelomično odgovornost za djela počinjena od strane njegovih podčinjenih, zbog čijih postupaka žali.

Također sudac Meron je zaključio u korist prijevremenog puštanja – da više ne postoji „okvir različitih vojnih i paravojnih funkcija u kojima je Zelenović sudjelovao“ pa je samim tim „opasnost za ponavljanje nedjela smanjena“.

Seksualno ropstvo širokih razmjera

Zelenović je, podsjetimo, osuđen na 15 godina zatvora zbog silovanja i mučenja Bošnjakinja u Foči 1992., dosudivši mu tako maksimalnu kaznu, nakon što je sam priznao nedjelo. No pušten je prema praksi Haškog suda na čelu s predsjednikom Meronom – prijevremeno, nakon odsluženih 10 godina, u koje mu je uračunato i vrijeme provedenih u pritvoru.

Zelenović je uhićen 2005.godine, nakon što se godinama skrivao u Rusiji, iz koje je protjeran u Bosnu i Hercegovinu nakon što se utvrdilo da je ilegalno ušao u zemlju.

Nakon što je priznao zločine silovanja - haško tužiteljstvo je odustalo od još sedam točaka optužnice, no ipak je zatražilo maksimalnu kaznu predviđenu za ratni zločin seksualnog nasilja.

O Zelenovićevim zločinima na sudu su svjedočile dvije žrtve, koje je osobno silovao.

Priznao da je, kao zapovjednik vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) - više puta silovao dvije djevojke bošnjačke nacionalnosti, ali i omogućavao drugim srpskim vojnicima da ih siluju, kao i druge žene – na više lokacija u Foči.

(VIDEO: Priznanje krivnje Zelenovića)

Zbog masovnih silovanja zarobljenih Bošnjakinja u Foči osuđeno je na Haškom sudu i sudu BiH – više pripadnika srpskih snaga, poput Dragoljuba Kunarca, Radomira Kovača, Zorana Vukovića, Radovana Stankovića i Gojka Jankovića.

(VIDEO: Haški tribunal i zločini u BiH - Foča)

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG