Dostupni linkovi

Nastavljeno suđenje Draganu Vikiću, ratnom komandantu specijalaca u Sarajevu


Dragan Vikić se tereti optužnicom u predmetu "Veliki park" za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika (na fotografiji sudnica)
Dragan Vikić se tereti optužnicom u predmetu "Veliki park" za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika (na fotografiji sudnica)

Suđenje Draganu Vikiću, ratnom komandantu Specijalne jedinice MUP-a RBiH, nastavljeno je u petak 11. juna u Sudu BiH.

Vikić je posljednji svjedok odbrane.

U predmetu "Veliki park“, osim Vikića osumnjičeni su i nekadašnji ministar unutrašnjih poslova RBiH Jusuf Pušina, kao i pripadnici jedinice rezervnog sastava Specijalne jedinice - Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Pored Vikića, predmetom su obuhvaćeni i Jusuf Pušina, Nermin Uzunović i Mladen Čovičić. Oni se terete za krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Prema optužnici, oni se terete da su u vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini u toku aprila 1992. godine, u svojstvu zapovjednika i pripadnika MUP-a, policijskih snaga i rezervnog sastava policije, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika, saopšteno je iz Suda BiH.

Takođe se navodi da su znali i bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika JNA, iz transportera u kvaru, na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Nermin Uzunović i Mladen Čovčić terete se da su zajedno s njima poznatima pripadnicima Specijalne jedinice i pripadnicima jedinice rezervnog sastava počinili ubistvo zarobljenih pripadnika VRS-a.

Pripadnici JNA su izvedeni na lokalitet Velikog parka, u blizini Doma policije u središtu Sarajeva, gdje su protivno Ženevskim konvencijama ubijeni rafalnim pucanjem iz vatrenog oružja.

Nakon ubistva, njihova su tijela sklonjena i odvezena sa ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza.

U optužnici se navodi i da su djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih pronađeni, a za ostalima se još uvijek traga.

Istovremeno, optužnica tereti Vikića u svojstvu komandanta Odreda milicije Specijalne jedinice MUP-a RBiH i jedinica rezervnog sastava ove jedinice i Pušinu u svojstvu pomoćnika ministra za uniformisanu policiju MUP-a RBiH, da su kao nadređene osobe znali ili mogli znati da se njima podređeni spremaju učiniti ubistva ratnih zarobljenika, te propustili da spriječe učinjenje krivičnog djela, odnosno da poduzmu nužne i razumne mjere da učinitelji krivičnog djela budu sankcionirani.

Svi optuženi u ovom slučaju ranije su se pred sudijom za prethodno saslušanje izjasnili da nisu krivi za krivična djela koja im se optužnicom stavljaju na teret.

Optužnica je potvrđena 13. januara 2017. godine.

XS
SM
MD
LG