Dostupni linkovi

Ratni komandant u Sarajevu Dragan Vikić oslobođen krivice za ratne zločine


Dragan Vikić (u sredini) ispred Suda BiH, Sarajevo, 21. april 2022.
Dragan Vikić (u sredini) ispred Suda BiH, Sarajevo, 21. april 2022.

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) u prvostepenoj presudi oslobodio je Dragana Vikića, ratnog komandanta Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine (MUP RBiH) optužbi za ratni zločin u Velikom parku u Sarajevu.

Prema navodima optužnice, osam pripadnika bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA) u aprilu 1992. godine bilo je zarobljeno iz transportera u kvaru, na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Pripadnici JNA su, nakon zarobljavanja, dovedeni na lokalitet Velikog parka, u blizini Doma policije u centru Sarajeva, gdje su protivno Ženevskim konvencijama ubijeni rafalnim pucanjem iz vatrenog oružja.

Obrazlažući presudu predsjedavajući Sudskog vijeća Zoran Božić istaknuo je kako Tužilaštvo BiH nije dokazalo da su Vikić i drugi optuženi znali ili mogli znati da su njima podređeni počinili ubistva, te tako propustili da kaze počinitelje.

Nakon ubistva, njihova su tijela sklonjena i odvezena sa ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza.

U optužnici se navodi i da su djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih pronađeni, a za ostalima se još uvijek traga.

Pored Vikića za ovaj zločin optuženi su i bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova RBiH Jusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčića (ranije se zvao Senaid Čavčić).

Svi su oslobođeni krivice, rečeno je na Sudu BiH, u četvrtak, 21. aprila.

Sudac je tokom izricanja presude naveo da nije dokazano da su Uzunović i Čovčić učestvovali u ubistvima, kao i prevoženju tijela na lokalitet Darive gdje su zapaljena.

Braniteljica Dragana Vikića Adna Dobojlić kazala je kako je zadovoljna oslobađajućom presudom, te da je Sud prihvatio kako nije bilo komandne odgovornosti i efektivne kontrole nad počiniocima. Istaknula je i kako se ubistva jesu desila, te da je Tužilaštvo BiH trebalo da se posveti dokazivanju pravih izvršilaca.

"Velika je nepravda što nije tužilaštvo dokazivalo tu činjenicu, i meni je ljudski žao u odnosu na porodice žrtava i ljudi koji su ubijeni", rekla je Dobojlić.

Optužnica, koju je Sud BiH potvrdio Sud Bosne i Hercegovine 13. januara 2017. godine, teretila je Uzunovića i Čovčića da su, u svojstvu pripadnika jedinice rezervnog sastava Specijalne jedinice, zajedno s njima poznatima pripadnicima Specijalne jedinice i pripadnicima jedinice rezervnog sastava ubili zarobljene pripadnike bivše JNA u Velikom parku u Sarajevu.

Vikića i Pušinu je optužnica teretila da su, kao nadređene osobe, znali ili mogli znati da se njima podređeni spremaju učiniti krivično djelo ubistva ratnih zarobljenika, te propustili da spriječe i preduzmu nužne i razumne mjere da počinioci budu kažnjeni.

Interpol je objavio i crvenu potjernicu za bivšim pripadnikom ratne jedinice “Ševe” Nedžadom Herendom, kojeg Tužilaštvo BiH također tereti za zločin u Velikom parku.

Osim za Herendom, Sud BiH je, na zahtjev Tužiteljstva, 20. marta raspisao potjernicu i za Edvinom Jusićem koji je, također, osumnjičen za zločin u Velikom parku.

XS
SM
MD
LG