Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH traži da Dragan Šojić ostane u pritvoru


Pripadnici državne Agencije za istrage i zaštitu, Sarajevo (Ilustrativna fotografija, 5. maj 2015.)
Pripadnici državne Agencije za istrage i zaštitu, Sarajevo (Ilustrativna fotografija, 5. maj 2015.)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) je 27. juna od Suda BiH zatražilo da za još dva mjeseca produži pritvor osumnjičenom Draganu Šojiću, direktoru Službe za zajedničke poslove institucija BiH.

Šojić je uhapšen 24. maja, a Tužilaštvo BiH je tada saopštilo da je pod istragom za koruptivna krivična djela "zloupotrebe položaja i ovlasti i pronevjere u službi, kao i krivičnog djela povrede ravnopravnosti čovjeka i građanina".

Tužilaštvo je tada navelo da imaju dokaze da je Šojić grubo zloupotrijebio položaj te da je sredstva Službe za zajedničke poslove institucija BiH koristio u privatne svrhe.

Pored toga, Šojić je osumnjičen i za "neprimjeren i nezakonit odnos prema zaposlenicima navedene službe i kršenje njihovih ljudskih prava, kao ravnopravnih građana i pripadnika konstitutivnih naroda u BiH".

Pritvor za Šojića, koji je rođen 1961. godine u Šapcu, je zatražen zbog opasnosti od bjekstva jer osumnjičeni ima državljanstvo Srbije, gdje često putuje i boravi.

Pritvor je predložen kako bi Tužilaštvo moglo nesmetano provoditi istražne radnje u ovom predmetu jer bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i uticati na svjedoke ili saučesnike.

Na ročištu održanom 27. juna u Sudu BiH, postupajući tužilac je obrazložio da se radi o ovlaštenoj osobi i dužnosniku institucije, protiv kojeg postoje dokazi da je već vršio pritisak na podređene službenike da nezakonito mijenjaju određenu dokumentaciju, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Šojić je bio svjedok odbrane Radovanu Karadžiću pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu.

U decembru 2012. je svjedočio kao član srpskih opštijskih organa u Novom Sarajevu i kao pripadnik Vojske Republike Srpske, jednog od dva entiteta u BiH.

Karadžić kriv, Sarajevo zadovoljno
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

Šojić je na poziciju direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH imenovan u julu 2018. godine na prijedlog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića.

Šojić je u ranijem periodu bio angažovan kao Šarovićev savjetnik.

Služba za zajedničke poslove institucija BiH je nadležna za održavanje, unutarnje osiguranje državnih institucija, obavljanje servisnih usluge, pravne i financijske poslove te javne nabavke za institucije na državnom nivou.

U djelokrug obaveza ove službe spadaju i restoranske usluge unutar državnih institucija BiH.

XS
SM
MD
LG