Dostupni linkovi

Doživeti stotu kao Miljka Milić


Miljka Milić
Miljka Milić

Sto godina, ceo jedan vek. Toliko je iza Miljke Milić, domaćice iz požeškog sela Prijanovići. Stoti rođendan proslavila je u Domu za stare, u koji je došla pre 3 godine posle loma kuka, kada više nije mogla da hoda bez tuđe pomoći. Miljka nije imala dece, a muž Svetozar umro je pre 30 godina. Nije išla u školu, samouka je, a celog života radila je poljoprivredne poslove. Nikada nije ozbiljnije bolovala, sada slabije čuje, ali još uvek je zdravlje služi:

"Pa dobro doživela sam sto godina, šta ću ja nisam kriva, bolje da nisam, što će meni sto godina, ali eto sudbina takva. Ma da se samo ne slomih, moja je sestra uvek govorila - ja se tebi divim kako ti u tvojim godinama brzo ideš. Ja fino išla kod kuće, sve radila, ali nogu skrših, i gotovo! Onda mi je bilo jasno da nema više ni hodanja, ni života ali eto živim, šta ću. Hvala bogu, na sve sam u životu zadovoljna“, kaže baka Miljka.

Na uobiočajeno pitanje u ovim prilikama, o receptu za dug život, Miljka šaljivo odgovara:

"To su me mnogi pitali. Prve godine kad slomih nogu, i otišla ja na kontrolu u užičku bolnicu, a tamo jedna medicinska sestra mene prvo pita, kaže: „Joj tetka samo da mi kažete recept, šta ste radili da doživite ove godine“. Ali, dijete, eto ja bi tebi trebala samoj da pričam, ne mogu ovde pred svima. Ima tu puno recepata, treba znati, i treba upotrebiti.“

Miljka je omiljena stanarka u požeškom domu za stare. Sa njom u domu je i Milenka. Rođene su i odrasle u istom selu kraj Užica:

"Miljka je iz domaćinske kuće, roditelji su joj bili dobri, jaka kuća nekada u selu, i ona je dobra, kućevnica, bila je dobra devojka. Evo koliko sada ima godina sve pamti dogadjaje iz svog detinjstva. Može sve odjednom da ispriča. Udala se dobro, isto u domaćinsku kuću. Ma ona sve zna. Nema ovakve žene nadaleko“, kaža baka Milenka.

Miljka je komunikativna , zdravog razuma, a kada su pravoslavni postovi uvek vodi računa o svojoj ishrani kaže upravnica Doma Marina Mirkić:

"Miljka ima očuvane mentalne sposobnosti. Nekoliko puta sam morala da korigujem jelovnik kada su bili dani posta, i pokazalo se da je Miljka bila apsolutno u pravu. Tako, eto na njenom primeru može nam često biti od koristi iskustvo ljudi koji imaju jedan vek života!", konstatuje Marina Mirkić.

Kada su zaposleni i stanari doma pitali Miljku šta bi volela kao poklon za stoti rođendan, rekla je: jednu pesmu, staru, dobru, a želju joj je ispunila ženska pevačka grupa „Raspevani Požežani“. Početne reči te pesme su „Mene moja majka mila na planini odgajila....“

XS
SM
MD
LG