Dostupni linkovi

Dovršeno najduže svjedočenje: Odgovornost bila na vojsci


Richard Butler
Na suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nakon 11 dana dovršen je iskaz američkog obavještajca Richarda Butlera. To je bilo najduže svjedočenje od početka ovog haškog suđenja (svibanj 2012), a bilo je vezano za rekonstrukciju srebreničkih događaja iz srpnja 1995. godine, kada je prema optužnici ubijeno preko 7000 bošnjačkih dječaka i muškaraca.

Butler, koji je 7 godina radio za haško tužiteljstvo sudu je predočio svoj izvještaj i zaključak – kako je general Mladić efektivno zapovjedao oficirima VRS-a u Srebrenici, odgovornim za provođenje masovnih pogubljenja.

Obavještajac Butler analizirao je mnoštvo dokumenata VRS-a zaplijenjenih nakon rata 1998. godine i usporedio ih s presretnutim razgovorima srpskih oficira u vrijeme srebreničke operacije. Prema njegovim nalazima general Mladić je upravljao cijelom akcijom, kao i prethodnim zaustavljanjem humanitarnih konvoja UN-a, zbog čega su mirovne snage UNPROFOR-a onemogućene u provođenju sporazuma o Zaštićenoj zoni.

„UNPROFOR, odnosno general Žanvije, je isticao kako je situacija, kada je riječ o UNPROFOR-u, u enklavama jako teška. U smislu namirnica i goriva“ , naveo je Butler prisjećajući se izvještaja na temelju kojih je također temeljio svoje zaključke.

Zadnji dan iskaza Butlera, obrana generala Mladića je pokušala prebaciti odgovornost za zaustavljanje humanitarnih konvoja na političko rukovodstvo bosanskih Srba na čelu s predsjednikom Radovanom Karadžićem. No prema analitičaru tužiteljstva – odlučujuću riječ o svemu na terenu je imala vojska, pod zapovjedništvom optuženog.

„Gospodine po mom mišljenju, bez obzira na to što bi političke vlasti dale dozvolu za prolaz konvoja, odgovornost je bila na vojsci da odluči – hoće li propustiti određeni konvoj ili ne, u slučaju da je bilo nekih borbi i tako dalje“, pojasnio je svjedok.

Osim analize mnoštva zapovjedi VRS-a te presretnutih razgovora Butler se u rekonstrukciji srebreničkih događaja koristio i nekim izjavama svjedoka koji su im nazočili, podsjetio je na kraju njegovog iskaza tužitelj Peter McCloskey, pojašnjavajući sucima – zašto.

„Dakle to je samo zato da bi se Butlerov izvještaj stavio u kontekst. Kad je riječ o svjedocima 10, 11, 12 – jedan od njih je nizozemski vojnik koji govori o tome da su muslimanske zarobljenike doveli iz Potočara u Osnovnu školu Vuk Karadžić, 11 je bio komentar od potpukovnika Karemansa – da je na trećem sastanku Mladić rekao da će se muškarce starosti od 16-60 godina posebno ispitivati“, pojasnio je sadržaj iskaza nekih svjedoka koji su govorili u prilog rekonstrukcije američkog analitičara - o organiziranoj akciji masovnih pogubljenja na čelu s optuženim.

Insajder o svom bivšem šefu i podređenim jedinicama

Suđenje se nastavilo iskazom insajdera Manojla Milovanovića, bivšeg načelnika Glavnog štaba VRS-a, koji je na više haških suđenja opisao zapovjedni lanac na čelu s optuženim. Uz to potvrdio je i autentičnost zaplijenjenih ratnih dnevnika generala Mladića koje tužiteljstvo koristi kao dokaz.

„De baš mene nađe za zamjenika?“, ponovio je Milovanović pitanje koje je postavio generalu Mladiću kada ga je postavio za načelnika svog štaba.

Manojlo Milovanović svjedoči u Hagu, 17. rujan 2013.
Manojlo Milovanović svjedoči u Hagu, 17. rujan 2013.
„Zato jer ja palim na prvu, a ti tek na treću, a kao tenkista znaš da se drugom najbolje vozi. Jednom je rekao na sastanku - da smo mi dva tijela, a jedna duša“, pojasnio je tada optuženi svjedoku s kojim je bio u dobrim odnosima i prije i tijekom rata.

Svjedok je suce podsjetio i na riječi generala Mladića na Skupštini srpske Republike Bosne i Hercegovine – da fizičko razdvajanje naroda koje političari žele provesti znači genocid. I sada je kao i na suđenju bivšem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću ponovio – da je rat preozbiljna stvar da bi ga vodili generali.

Odnosno, naglasio je kao su rat u BiH vodili političari, odnosno Vrhovna komanda s Karadžićem na čelu, odobravajući akcije koje su generali kasnije izvršavali. Iz iskaza nekadašnje desne ruke generala Mladića, moglo se iščitati kako su on i optuženi savjetovali o vojnim pitanjima Vojnu komandu, no nisu imali pravo glasa pri odlučivanju o pokretanju akcija.


Tijekom svjedočenja svog bivšeg kolege o počecima stvaranja VRS-a iz jedinica Jugoslavenske narodne armije, JNA, general Mladić se sjetno smješkao, djelujući sretno i opušteno u odnosu na uobičajene sudske dane.

Početni dio iskaza Milovanovića, koji bi također trebao potrajati više dana, bio je vezan uz opisivanje funkcija nekih podređenih jedinica VRS-a, pogotovo onih koje su bile neposredno podređene Glavnom štabu. Poput 10. diverzantskog odreda koji je bio uključen, prema priznanjima njegovih pripadnika – u masovne egzekucije srebreničkih zarobljenika.

Tužiteljstvo je do sada izvelo gotovo 140 svjedoka protiv generala Mladića, a namjerava ih pozvati još dvadesetak.
  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG