Dostupni linkovi

Offereins: Došlo je vrijeme za ekonomski razvoj bh. tržišta


Diane Offereins
Diane Offereins potpredsjednica je "Discover Finacial Services"-a (DFS), vodeće kartične kuće u SAD-u u čijem je vlasništvu od 2008. godine i prestižni "Diners Club International", i jedna od najmoćnijih poslovnih žena na svijetu. Na listi 25 najmoćnijih žena iz finansijskog svijeta "US Banker magazina" zauzela je visoku osmu poziciju.

Ovih dana boravi u BiH s namjerom da javnosti prezentira ovu kompaniju i planove njenog razvoja u našoj zemlji. Za RSE govori o poslovnom okruženju u regionu, privlačenju stranih investitora, ali i položaju žena u svijetu biznisa.

RSE: Nalazite se u posjeti BiH, koju, nažalost, mnogi i danas prepoznaju po ratnim starhotama. Koliko je teško zamisliti ovo područje kao uspješno poslovno tržište?

Offereins: Nije mi teško zamisliti. Ovo je moja prva posjeta BiH i Sarajevu. Kada pogledate oko nas vidjećete toliko ljepote i zanimljive ljude sa dobrim poslovnim idejama. Mislim da je je došlo vrijeme za ekonomski razvoj i rast na ovom tržištu. Mi smo veoma zadovoljni poslovnim prilikama koje se ovdje otvaraju.

RSE: Kako privući strane investitore? Što su za vas paremetri dobrog posla?

Offereins: Diners klub je stigao ovdje devedesetih godina.To je prva putnička kreditna kartica za plaćanje. Činjenica je da su zemlje u regionu imale pristup ovom proizvodu jako brzo nakon što se stanje u zemlji stabilizovalo. Uvođenjem Dinersa, pa ako hoćete i dolazak McDonaldsa - to je signal da ova zemlja postaje dijelom globalnog ekonomskog svijeta, što privlači investitore. Proputovala sam veliki broj zemalja i mogu reći da su otvorene kulture one koje mnogo obećavaju uvijek prve. Kada pogledam gdje investiramo u drugim krajevima svijeta, imati dobar proizvod, ali i resurse je takođe važno. Mislim da dobar biznis podrazumijeva modernu tehnologiju, infrastrukturu i fleksibilasnot jer svijet i tehnologija se danas jako brzo mijenjaju. Ciklusi su mnogo kraći u kontekstu koliko proizvodu treba za razvoj i rast. Primjer kreditnih kartica kojima danas plaćamo uskoro će postati prošlost, a sva plaćanja vršiće se putem virtuelnih računa na internetu. Tehnologija je jako važna, ali također moram reći da moramo prozvoditi ono što tržište zahtijeva. Ako napravite prozvod koje potrošači ne žele, niko ga neće uzeti.

RSE: Da li vam je teže raditi u bogatijim ili u siromašnjim dijelovima svijeta?

Ilustracija
Ilustracija
Offereins: Došli smo u takvo ekonomsko doba koje ranije nismo iskusili. Bogatije zemlje, poput zapadne Evrope, imaju mnoga neriješena pitanja. Zbog toga mi se čini da je mnogo lakše ulagati u tržista u razvoju gdje imate veće mogućnosti za rast i gdje je manje konkurentnosti. Za nas su nova veoma tržita privlačna.

RSE: Znamo da ekonomska kriza potresa EU, ali i SAD. Koliko je ona utjecala na vaše poslovanje?

Offereins: Kriza u EU je svakako usložnila poslovanje, ne samo kompanije iz koje ja dolazim. U SAD-u, gdje je sjedište komapnije, kroz krizu smo prošli vrlo konzervativno i iz te krize smo izašli jači. Mislim da trebamo održati taj balans. Mogućnosti koje ovdje imamo ovde su savršen spoj globalnog pristupa i proizvoda koje je namijenjen lokalnom tržištu i ljudima BiH.

RSE: Svojim djelovanjem nametnuli ste se kao jako moćna osoba u svijetu biznisa. Koliko je teško danas uspjeti u poslovnom svijetu u kojim i dalje dominiraju muškarci?

Offereins: To je pitanje koje mi često postavljaju - kako uspjeti održati porodicu, imati odgovoran posao i toliko putovati. Misim da je sve stvar balansa. Razgovarala sam sa ženama mojih godina i usaglasile smo se - umjesto balansa bolje je rješenje integracija. Trebate naučiti integrirati svoj posao u porodični život, a zato morate odabrati pravu kompaniju koja vam daje tu mogućnost. To se, naravno, može, ali ne kažem da je lako.

RSE: Nažalost, kod nas u regionu nemamo mnogo žena na visokim položajima, a imamo ih mnogo talentiranih. Imate li neku poruku za njih?

Offereins: Imala sam sreće što sam radila sa kompanijama koje su željele da žene zauzmu važnu poziciju. Mislim da najbolje kompanije imaju i najviše različitosti, bilo da se radi o spolu, etničkoj pripadnosti, zato što sve to doprinosi razvoju proizvoda - izvlači najbolje iz ljudi, jer imate gledišta iz različitih uglova. Danas sam uvjerena da žene mogu da dobiju najviše pozicije, ali moraju da odaberu kompaniju koje je otvorena za ovo. Mislim da je odabir prave kompanije jako važan, odabir sredine gdje ima više tolerancije - iako iskreno vjerujem da žene mogu napraviti bilo šta.
  • 16x9 Image

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG