Dostupni linkovi

Pack: Vlada BiH mora uraditi svoj domaći zadatak


Doris Pak, izvjestiteljica za Bosnu i Hercegovinu pri Komitetu za vanjska pitanja Evropkog parlamenta, 23. oktobar 2009.
Doris Pak, izvjestiteljica za Bosnu i Hercegovinu pri Komitetu za vanjska pitanja Evropkog parlamenta, 23. oktobar 2009.
Doris Pack, izvjestiteljica za Bosnu i Hercegovinu pri Komitetu za vanjska pitanja Evropkog parlamenta, u video-poruci građanima BiH, između ostalog, kritikuje domaće političare.

"Bilo bi me sramota da me neko izvana tjera da radim posao za koji sam izabrana. Svaki bh. političar koji poštuje Dejton i odluke Suda za ljudska prava treba da uradi svoj domaći zadatak što je prije moguće, u interesu građana Bosne i Hercegovine", istakla je Doris Pack.

Evo njene poruke

Poštovani građani Bosne i Hercegovine,

Komitet Evropskog parlamenta za kulturu i obrazovanje, kojim ja predsjedavam, ove godine upućuje delagaciju u glavni grad Bosne i Hercegovine na manifestaciju Međunarodni festival “Sarajevska zima”.

Veoma nam je drago da ćemo učestvovati na ovoj tradicionalnoj kulturnoj i umjetničkoj manifestaciji, koja je priznata širom svijeta.

Ja sam i prošle godina prisustvovala otvaranju “Sarajevske zime” u ime predsjednika Evropskog parlamenta. Također donosim i neke dobre vijesti.
Veoma nam je drago da ćemo učestvovati na ovoj tradicionalnoj kulturnoj i umjetničkoj manifestaciji, koja je priznata širom svijeta.

Od ove godina pa nadalje, evropski operateri u oblasti kulture moći će sarađivati sa bh. partnerima, jer je potpisan memorandum o razumijevanju kojim se utvrđuju uslovi za puno učešće Bosne i Hercegovine u kulturim programima.

Ja nemam nikakvih sumnji da će bogato kulturno naslijeđe vaše zemlje ponuditi mnoge prilike za uspješne projekte.

Na kraju krajeva, evropska integracija ne obuhvata samo politiku i ekonomiju, nego se tiče i zajedničkih vrijednosti, razumijevanja razlika i kultura drugih zemalja u Evropi.

Prema tome, u tom cilju mi moramo naći načine da filmove, umjetnička djela, književna djela, dovedemo iz vaše zemlje u druge dijelove Evrope.

Moje kolege parlamentarci i ja radujemo se što ćemo imati priliku da razgovaramo sa studentima, profesorima, umjetnicima, novinarima i političarima, prilikom našeg boravka u Sarajevu sredinom februara i što ćemo imati priliku da upoznamo, čak i više, bogatu kulturu i historiju ove vaše zemlje.

Dozvolite mi da ukratko, kao izvjestilac za Bosnu i Hercegovinu pri Komitetu za vanjska pitanja, podijelim moje mišljenje u vezi sa trenutnom situacijom u vašoj zemlji.

Svečano otvaranje 26. Međunarodnog festivala - Sarajevska zima, 07. februar 2010.
Sada je više od četiri mjeseca od kada su održani opći izbori. Iz perspektive integracije EU, ja bih rekla da je pitanje koje treba postaviti stranačkim liderima sljedeće: “Šta ste uradili i šta možete uraditi da izgradite konsenzus koji će nas povesti u Evropu”?

Sigurna sam da mnogi od vas kao i ja gube strpljenje zbog sporosti politike u Bosni i Hercegovini.

Osnovni problem je to što politički establišment u Bosni i Hercegovini nije u stanju da izgradi konsenzus.

Ovo je bila osnovna i efikasna premisa na kojoj se zasnivala vizna liberalizacija. Postavljeni su kriteriji i EU je osigurala političku i prakičnu pomoć u ispunjavanju ovih kriterija.

Godinama ništa nije urađeno zbog nedostatka političkog konsenzusa, ali sada, suočeni sa gnjevom naroda i izgledima za gubitak mogućnosti dobijanja bezviznog režima, poduzeti su pravi koraci.

Što je prije moguće, Bosni i Hercegovini trebaju funkcionalne institucije koje se bave rješavanjem problema svih građana; obrazovanje, zdravstvo, posao, okoliš, infrastruktura, energija, itd.
Ali kao političar, mene bi bilo sramota da me neko izvana tjera da radim svoj posao za koji sam izabrana.

Ako funkcionalna vlada bude radila kako treba, EU će odgovoriti na konstruktivan i koristan način. Ako samo pritisak dovodi do rezultata, EU bi trebala naći neka nova sredstva.

Ali kao političar, mene bi bilo sramota da me neko izvana tjera da radim svoj posao za koji sam izabrana.

Svaki bh. političar koji poštuje Dejton i odluke Suda za ljudska prava treba da uradi svoj domaći zadatak što je prije moguće u interesu građana Bosne i Hercegovine.
XS
SM
MD
LG