Dostupni linkovi

Dopunski pokrajinski izbori: Pobeda SPS i SNS


Ilustrativna fotografija
U tri opštine u Vojvodini održani su dopunski pokrajinski izbori. Građani Zrenjanina, Srbobrana i Apatina izabrali su svoje predstavnike u Skupštini Vojvodine.

Drugi krug dopunskih pokrajinskih izbora po većinskom sistemu je završen u sve tri opštine. U Zrenjaninu, Srbobranu i Apatinu za glasove građana borili su se predstavnici Srpske napredne stranke, Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije. Do dopunskih izbora je došlo nakon što su se predstavnici ovih opština u Skupštini Vojvodine odrekli svojih mandata da bi kao lokalni funkcioneri nastavili svoje političke karijere.

Pokrajinska izborna komisija proglasila je preliminarne rezultate dopunskih izbora za tri poslanička mesta u Skupštini Vojvodine, po kojima su mandate osvojila dva kandidati Srpske napredne stranke i jedan Socijalističke partije Srbije.

Za poslanika u Apatinu izabran je Dragan Rastović iz SPS, u Zrenjaninu Darko Bađok, a u Srbobranu Živko Nastić, obojica iz SNS.

U ovoj bačkoj opštini je došlo do nekoliko incidenata za vreme glasanja. Kako javljaju lokalni medji situacija je sve vreme bila napeta. Novinar Radija Srbobran, Ivica Šmit kaže za RSE da su građani u neverici slušali vesti o obračunima među političkim protivnicima.

„Kada su izbori u pitanju doneli su građanima Srbobrana nemir i neizvesnost čak i strah: dva konflikta aktivista i građana. Mali Srbobran ovakvu političku kampanju nije video u svojoj novijoj istoriji. Već prvi krug izbora u ovu opštinu doneo je ministre, lidere stranaka, pokrajinske sekretare, dok je drugi krug doneo na stotine aktivista iz svih krajeva Srbije i ono što mogu reći i agresivnost i bahatost nekih od njih. A upravo pretučeni građani su svedoci ove moje tvrdnje“, kaže Šmit.

Inače, SNS i DS su sve vreme razmenjivali optužbe za prebijanje ljudi u Srbobranu.
Pokrajinski odbor Demokratske stranke je optužio SNS da je organizovala "batinaše" koji su se okupljali ispred biračkih mesta u Srbobranu i zastrašivali građane.
Dodaje se da su ti mladići ispred jednog birališta vratili dva građanina, nakon čega su aktivisti DS pozvali policiju, a nepoznate osobe su nasrnule na njih i došlo je do tuče.

"Policija je sa zakašnjenjem reagovala, a na molbu šefova izbornih štabova, da omoguće normalan ulazak na biračka mesta, objasnili su da to ne mogu da urade. Nažalost, aktivisti DS su zadržani u pritvoru, a aktivisti SNS pušteni", piše u saopštenju.

Srpska napredna stranka je saopštila da je ispred jednog biračkog mesta šest lica, koja su "izašla iz automobila registarskih oznaka pokrajinske vlade" pretukli člana biračkog odbora iz redova SNS.

Prema saopštenju novosadske policije dvojica aktivista Demokratske stranke privedena su u Srbobranu, pod sumnjom da su fizički napali dvojicu aktivista Srpske napredne stranke ispred jednog biračkog mesta.

Inače, Skupština Vojvodine ima ukupno 120 poslanika, od kojih se polovina bira po proporcionalnom izbornom sistemu, a ostalih 60 prema većinskom.

Na redovnim pokrajinskim izborima, održanim u maju prošle godine, koalicija predvođena Demokratskom strankom (DS) osvojila je ukupno 58 poslaničkih mandata, koaliciji oko Srpske napredne stranke pripala su 22 poslanička mesta, a koalicija koju predvodi Socijalistička partija Srbije dobila je 13 mandata.

Deset poslanika u pokrajinskom parlamentu ima Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), Savez vojvođanskih Mađara (SVM) ima sedam, Srpska radikalna stranka pet, Demokratska stranka Srbije četiri, a Liberalno demokratska partija (LDP) ima jednog poslanika.

Stabilnu većinu u Skupštini Vojvodine ima koalicija koja se sastoji od Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Saveza vojvođanskih Mađara i Liberalno demokratske partije.
  • 16x9 Image

    Norbert Šinković

    Diplomirao je na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Radijskim novinarstvom počinje da se bavi još u srednjoj školi. Od 2011. dopisnik RSE.

XS
SM
MD
LG